IIlegaal Vuurwerk 2020 cobra

OPINIE – Het is nu echt te hopen dat het achter de rug is. Elk jaar hetzelfde liedje met die ellende rond vuurwerk, maar deze keer was het vele malen erger. Dat er mensen zijn die vuurwerk leuk vinden, is mogelijk. Wel, ik niet meer dus, ik vind het vreselijk en deze keer helemaal. Er wordt hier feest gevierd, terwijl in Palestina onder ongeveer hetzelfde geluid mensen worden vermoord.

Vuurwerk
Wekenlang werd de wijk Stadsdennen in Harderwijk geteisterd door vuurwerkoverlast (ik had bijna vuurwerk ‘terroristen’ gezegd). Als de heren wakker zijn, begint het feest. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. En niet van dat kleine vuurwerk maar echt dat grote, echte knallen. Het lijkt wel een oorlogszone. En niet even, ben je gek, dag in, dag uit. Afgelopen zondag 31 december heeft de gehele dag flink vuurwerk de wijk parten gespeeld. Dat er vuurwerk wordt afgestoken en dat men het wil kopen, dat is iedereen zijn eigen keuze. Maar om nu anderen daar mee lastig te vallen, dat is nauwelijks meer te bevatten. Oudjaarsdag is er nog een motoragent door de wijk gereden, heeft erg streng rondgekeken en is meteen weer vertrokken. En de overlastplegers hebben even gewacht tot het ronkende politiemachien weer weg was en toen konden ze weer verder met de aanval van overlast op de wijk.  

Niet duidelijk is op de site van de gemeente Harderwijk te lezen of er een vuurwerkverbod is. Rond de jaarwisseling van 2021 / 2022 was dit duidelijk te lezen in regionale en sociale media. Zo kon men teruglezen dat het afschieten behoorlijk wat geld zou kosten. Het begon toen al met het lopen met vuurwerk op straat. Dit leverde een boete op van 100 euro en een aantekening op het strafblad.    
Echt het vuurwerk afsteken zou al snel een boete geven van 250 euro. Als de politie of boa een controle zou uitoefenen tijdens de aanhouding en het bleek dat men flink wat vuurwerk bij had, zou de boete alleen maar oplopen. Illegaal vuurwerk was helemaal uit den boze, bij afsteken van illegaal vuurwerk werd de boete al heel snel 400 euro of nog hoger. 

Maar dit jaar is niet veel te lezen op de site van de gemeente Harderwijk, behalve dat het vuurwerk afgestoken mag worden tussen 31 december (18.00 uur) en 1 januari (2.00 uur). Volgens telling zou dit zo’n 8 uur moeten zijn. Wel, daar is men in Harderwijk ver overheen gegaan, wekenlang zwaar vuurwerk. Terwijl de gemeente nog aangaf dat het afsteken op andere tijden verboden is. Wel, dat verbod is door heel veel mensen in de wijk Stadsdennen massaal overtreden.
Tenslotte gaf de gemeente aan dat consumenten alleen F1 en F2 vuurwerk mogen afsteken. Categorie F1 vuurwerk is de meest laagdrempelige vorm van vuurwerk en – volgens kenners – de minst gevaarlijke vuurwerksoort. Het staat bij de ‘kenners’ bekend als ‘fopvuurwerk’ of ‘schertsvuurwerk’. Voorbeelden hiervan zijn knalerwten, fakkels, grondbloemen en trektouwtjes. In de categorie F2 vuurwerk zouden dan zaken vallen als ‘compounds’, ‘cakes’, ‘fonteinen’ . Met name deze categorie mag alleen binnen de bepaalde tijd afgestoken worden. 

RTL Nieuws kwam op 28 december met een artikel over de verkoop van vuurwerk en het totaalverbod in 16 gemeenten. Doodleuk gaf de krant nog aan “ … Wie van vuurwerk houdt, kan vanaf vandaag z’n slag slaan … “ Tevens werd er gezegd dat het kopen van vuurwerk is toegestaan, maar voor het afsteken moet men wachten tot oudejaarsdag. Ja, zo lust ik er nog wel een paar.    
Een dag later komt er een mededeling in de Harderwijker Courant dat de politie rekening houdt met een “ … ‘heftige’ jaarwisseling, gezien de verdere toename van zwaar en illegaal vuurwerk … “. Volgens een woordvoerder van de politie zouden Cobra’s de kracht van een handgranaat hebben. En daartegen zouden hulpverleners niet compleet beschermd kunnen worden. Tevens zou er dit jaar al 60.000 kilo vuurwerk in beslag genomen zijn. 

Gevaarlijk voor mens, dier en milieu
Aangezien bepaald vuurwerk de kracht van handgranaten heeft, is het toch gevaarlijk om dit soort zaken te verkopen. Zondagmiddag werd er zoiets in de wijk afgeschoten, waardoor er trillingen in huis zijn gevoeld.    

Ondertussen weten we dat vuurwerk gevaarlijk is voor mens, dier en milieu. Naast het feit dat dieren zich niet kunnen verzetten tegen al die verschrikkelijke knallen, raken ze ook vaak compleet overstuur. Laatst kwam er een boodschap van de lokale fractie van de Partij voor de Dieren. Men gaf aan dat er een meldpunt is voor het melden van overlast van vuurwerk. In de jaren hiervoor is GroenLinks hier ook mee bezig geweest en het is allemaal lief bedoeld, maar of het werkt is nog maar de vraag. Misschien dat de fractieleden gewoon eens door de wijk moeten lopen, net voor het officiële punt dat vuurwerk verkocht mag gaan worden.    

De landelijk coördinator jaarwisseling bij de politie heeft gemeld dat er vele meldingen zijn geweest van agressie en geweld tegen de politie. Hierbij werd vaak doelbewust de confrontatie opgezocht. Bij de jaarwisseling zijn meerdere agenten gewond geraakt door de kracht van zwaar en meestal illegaal vuurwerk. 
Tevens zijn 18 mensen met oogletsel naar het Oogziekenhuis in Rotterdam gebracht. Oogletsel opgelopen door vuurwerk. Onder die 18 zijn zeker 2 kinderen.  In Haarlem is gemeld dat een man van 19 is gekomen door vuurwerk. Zo zullen er nog meer berichten zijn en komen. 

Vuurwerk is gevaarlijk voor mens, dier en milieu, geeft vervuilend afval, veroorzaakt overlast en is een zware vorm van geldverspilling. De ene die er beter van wordt, is de verkoper.  
Bij het afschieten van vuurwerk, komen er van allerlei stoffen vrij die de lucht in worden geschoten. Deze blijven een tijdlang hangen en komen dan weer naar beneden. Het is een vorm van luchtvervuiling. Nadat het dan eindelijk is afgelopen, ligt de gehele wijk vol met de restanten van het vuurwerk. Opruimen van de rotzooi, dat wordt niet gedaan. Nee, dat laten de stoere mannen over aan de gemeente. De gemeente wordt weer verantwoordelijk gemaakt voor het afval van illegaal vuurwerk. Netjes, hoor !

En tenslotte, de verspilling. Volgens een bericht van NOS zou er dit jaar voor zo’n 105 miljoen euro aan vuurwerk gekocht zijn. En in dezelfde zin schrijft de journalist dat het minder was dan vorig jaar. Toen werd een recordomzet van 110 miljoen euro gehaald. Hulde hoor.  
In tijden van armoede, mensen die hun energierekening niet kunnen betalen, nauwelijks te eten hebben, kinderen zonder ontbijt naar school moeten en de oorlog tegen Gaza waar alles in puin is geschoten, waar de gezondheidszorg is vernietigd, gaat Nederland voor zo’n 105 miljoen euro de lucht in steken. Als je het mij vraagt, had een groot gedeelte beter aan een goed doel besteed kunnen worden. Zoals Gaza of de Voedselbank of een andere organisatie. Maar laten we beginnen met een compleet vuurwerkverbod.

(Bronnen: In de Buurt, Vuurwerkland, Gemeente Harderwijk, Harderwijker Courant, RTL Nieuws, De Stentor, Telegraaf, ANP, NOS) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 01.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights