Verkennen

OPINIE – Vaak is het zeer flauwtjes in de politiek, soms is het weer wat spannender. Dit laatste is gebeurd ná de uitslag van de laatste verkiezingen van de Tweede Kamer. De uitslag was niet zo spannend, want die was voorspelbaar. Maar inmiddels is er al een ‘rechtse’ verkenner geweest en kwam er daarna een ‘linkse’ verkenner. En ondertussen gaat ‘de grote partijleider’ op ‘werkbezoek’, is er in de partijen veel gemor en zitten er in de ‘talkshow’ drie wijzen te ratelen over een twee-staten-oplossing, alsof ze er verstand van hebben. 

Beetje naar rechts
De ruk naar rechts na de verkiezingen is ondertussen bij de meeste Nederlanders wel ingedaald, denk ik. Laat het duidelijk zijn dat er in Nederland geen plaats is voor linkse politiek, wordt er nauwelijks wat gedaan voor de mensen die het moeilijk hebben, krijgen de asielzoekers overal de schuld van – ondanks dat vak K met Europa afspraken heeft gemaakt, over het toelaten – en is het westen nog steeds een kapitalistische, koloniale macht. Vooral door dit laatste ontstaan er weer nieuwe vluchtelingenstromen. Maar ja, dat mag je niet hardop zeggen. 

In de polonaise naar de verkiezingen werd het steeds duidelijker wat er zou gaan gebeuren. Rechts zou met een klap groot worden – en dan bedoel ik ook: écht groot – en daaruit zou dan een nieuw kabinet moeten komen. De anti-Islam partij (PVV) zou mogelijk met de ondernemers (VVD), de boeren (BBB) en de rekenmeesters (NSC) een kabinet gaan vormen. Om nog wat tegengewicht te geven, zijn GroenLinks en PvdA liefdevol samen de verkiezingen ingegaan en is zelfs Frans Timmermans teruggeroepen uit Brussel. Ik vraag me in alle eerlijkheid af, nu de uitslagen bekend zijn, of hij daar geen spijt van heeft. 

‘De grote partijleider’ is ook echt de grootste geworden en mag daarom de route uitstippelen. Belangrijk is te kijken wie met wie een date wil, dus kwam hij met meneer Van Strien als verkenner op de proppen. Alleen meneer Van Strien had ‘de grote partijleider’ vergeten te vertellen dat er een mogelijke fraudezaak aan zijn fiets hing. Volgens de media was de zaak in maart aanhangig gemaakt door de vorige werkgever van de PVV-senator. Hierbij vallen 2 dingen op: 1. de senator zit al sinds 7 juni 2011 in de Eerste Kamer; 2. ‘de grote partijleider’ zou niets weten en doet geen stappen om de senator uit de fractie te zetten. En dat gelooft u? Daarbij komt ook nog dat de senator vicevoorzitter is van de fractie in de Eerste Kamer. 

Beetje naar links 
Om het blazoen weer te proberen te zuiveren – tenslotte moet ‘de grote partijleider’ straks premier gaan worden – zijn 2 dingen gedaan. Ten eerste is een andere verkenner aangetrokken en ten tweede – om de achterban rustig te houden – is een bliksembezoek gebracht – zoals premiers vaker doen – aan een bewonersbijeenkomst in Kijkduin. Dit ging over asielzoekers. De gemeente wil namelijk ruim 100 asielzoekers uit Ter Apel hier gaan opvangen. En ‘de grote partijleider’ wilde de bewoners een riem onder het hart steken. Maar hij moest wel erkennen, dat hij de stroom asielzoekers niet kan tegenhouden.  

Dus kwam er een verkenner van PvdA-huize. Misschien was dit in eerste instantie een beetje vreemd, maar sinds meneer Plasterk uit de actieve politiek is gestapt, is hij gaan schrijven als columnist voor de rechtse Telegraaf. Dus was de keuze niet zo heel moeilijk voor ‘de grote partijleider’. Daarbij kwam dan ook nog, dat in een van de laatste columns van de heer Plasterk, hij heeft gemeld dat het ‘recht moet zegevieren’. Door de media wordt hij omschreven als joviaal en nog steeds PvdA-lid, maar laat wel vaker hetzelfde kritische geluid horen als ‘de grote partijleider’.  Na de verkiezingsuitslag heeft hij ook onmiddellijk gepleit voor een rechts kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. 

Met andere woorden: de PvdA helpt ‘de grote partijleider’ in het zadel van vak K. Goed gedaan, beste linkse vrienden en daarvoor is Frans Timmermans voor terug gekomen. Van de andere kant was de heer Plasterk als verkenner helemaal niet nodig, daar columnist Plasterk alles al in de Telegraaf had neergepend, vastgelegd voor de Nederlandse geschiedschrijvers. 
Dus weer wat verlies van tijd, maar voor de achterban moet er nog wat gedaan worden, want in de media schijnen geruchten te zwerven dat in de achterban van de 4 partijen nogal wat gemord wordt. Dus moet daar de aandacht vandaan gehaald worden, en gaan we lekker in gesprek met een verkenner. Heeft de achterban straks daarover wat te stemmen en vergeten ze de interne problemen. 

Het recht moet zegevieren
Dat laatste is een belangrijke kreet: zorgen dat men in het buitenland problemen heeft, dan worden de problemen intern niet gezien. Dit is een tactische politiek van de VS. Maar in Nederland praten we meer over dat ‘het recht moet zegevieren’. Maar m.i. geldt dat minder voor de Palestijnen. 
Gisteravond was er weer een talkprogramma, waar 3 wijzen aanwezig waren, Han ten Broeke en Patrick Cammaert, waarbij ‘de nestor van de Tweede Kamer’, Kees van der Staaij, ook nog even wat mocht zeggen. Het ging in het programma over ‘het-staakt-het-vuren’ tussen de verzetstrijders van Hamas en de bezetter van Palestina. 

De heer Cammaert is bemiddelaar geweest na een vorige aanval van de bezetter op Palestina. In het gesprek van de talkshow kwam naar voren dat de CIA in gesprek is met de Mossad om Hamas onder druk te zetten om mee te werken. En dus ging het gesprek weer over om Hamas weg te werken. Maar gelukkig kwam men er toch achter dat het niet mogelijk is om Hamas weg te werken, alhamdulillah. Sterker nog, Hamas krijgt steeds meer aandacht.  

Maar wederom weten de wijzen te melden dat Hamas op 7 oktober is begonnen. Met respect voor meneer Cammaert, maar dan heeft hij het toch via een te nauwe bril bekeken. Hij kwam wel melden dat 2014 een ‘bijna complete vernietiging’ is geweest, maar dat de onbeschofte aanval van de bezetter na 7 oktober nog veel erger was. Daarbij komt dan nog dat in 2014 heel veel mensen werden ontheemd, maar dat het niet opweegt tegen het aantal ontheemden van deze aanval. Vergeet dat niet vrienden, maar voor het gemak werd dus wel vergeten te vermelden dat 75 jaar bezetting ten grondslag ligt aan de aanval op 7 oktober. 

En dan durft men aan tafel nog te zeggen dat de Palestijnse Autoriteit nu moet ingrijpen. Het enige wat de PA doet is de eigen mensen aanvallen. Tenslotte durft meneer Van der Staaij te zeggen dat de internationale gemeenschap had moeten voorkomen dat ‘terroristen’ aan wapens zijn gekomen. Het is ongelooflijk dat zoiets gezegd mag worden, behalve als meneer Van der Staaij met ‘terroristen’ de bezetter bedoelt. En dat gaat het ineens over mensen die terug moeten naar de kibboets. Hoezo, terug? Terug naar het gestolen land van de Palestijnen. Misschien zou er een verkenner moeten komen die gaat onderzoeken of ‘de terroristen van 1948’ – die Palestijns gebied hebben gestolen – een plaatsje in de VS zouden kunnen krijgen. Dan hebben ze een eigen land / ruimte en hoeven ze geen Palestijns gebied meer te stelen.
En nog een ander punt voor de 3 wijzen aan tafel: de twee-staten-oplossing is iets uit de vorige eeuw. Dit gaat niet werken, daar de Palestijnen dan nog minder gebied over houden. Aanvaardt gewoon dat ook voor de Palestijnen het recht moet zegevieren en dat betekent dat de overwinnaar van de verkiezingen Hamas is, dat Hamas bestaat uit vrijheidsstrijders die steeds meer aanhang gaat krijgen. Tevens dat Palestina het land van de Palestijnen is.  

(Bronnen: Eerste Kamer der Staten-Generaal, NOS, AD, De Gelderlander, Op1)   

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 29.11.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights