Geheime documenten

OPINIE – En weer is het zover, weer uitgelekte documenten. We worden er steeds beter in. Deze keer van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv. De media geven aan dat de minister van Defensie boos is over het lekken van documenten, maar zelf heeft ze ook ooit documenten ‘gelekt’. Dit is niet helemaal lekken te noemen, maar ‘gewoon de documenten verkeerd vast houden’ …  Yeah, right. 

Derde keer
Volgens een artikel van de NOS zou in het uitgelekte memo van de Nederlandse ambassade kritiek worden gegeven op (acties van) de bezetter van Palestina. En dat kan natuurlijk niet, want tenslotte staat vak K onvoorwaardelijk achter de bezetter, die zich mag verdedigen. Tevens wordt gemeld dat dit de derde keer is dat binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken kritiek wordt gegeven op de steun van Nederland aan de bezetter. Men mag dus binnen het ministerie geen kritiek hebben en als men wel kritiek heeft, kan men 2 dingen doen: een functie elders zoeken of gewoon je mond dicht houden. Tja, dit is de zuiverste vorm van democratie. 

Het artikel heet ‘Gelekt Israël-memo ambassade nieuw signaal verdeeldheid bij overheid’ en daarin wordt aangegeven dat het leger van de bezetter “ … de intentie heeft om bewust enorme vernietiging aan te richten aan de infrastructuur en civiele centra … “ in Gaza. 
Op zich is het al heel vreemd te noemen dat dit in een gelekt document zou moeten staan. Tenslotte is het al dagen duidelijk – vanaf het begin – dat de bezetter geen ander doel heeft dan de Gazastrook te vernietigen. Men ziet niets anders, men hoort niets anders en men leest niets anders. Dus daar hoeft de minister niet zo moeilijk over te doen, het is gewoon kwestie van de (Palestijnse) sociale media volgen. 

Maar waarschijnlijk gaat het om de zin dat de bezetter heeft aangegeven ‘grote aantallen burgerslachtoffers’ voor lief te nemen. Dit zou dus ook kunnen gelden zelfs voor de eigen mensen die door Apache helikopters dood worden geschoten. En volgens de ambtenaren van de ambassade zou dat in strijd zijn met het oorlogsrecht. Hulde voor deze ambtenaar, die dat heeft gemeld! Helaas moest hij of zij de mond er over houden. 

Echter vak K moet één ding niet vergeten en dat is dat de oorlog niet op 7 oktober is begonnen maar in 1948, toen zogenaamd ‘land werd gegeven aan mensen zonder land’ in wat de koloniale kapitalistische landen toen werd geegd ‘een land zonder mensen’. Tja, en sinds dat moment staan die westerse landen onvoorwaardelijk achter de bezetter, waarbij de relatie alleen maar intiemer is geworden. Ook in Nederland is dat nog dagelijks te merken met de 3 Musketiers (Algemene Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie) met hun slogan ‘Eén voor allen, allen voor één’. 

Normaal gesproken zouden – volgens wetenschappers – de ambtenaren van de overheid loyaal zijn aan de ministers, maar met de oorlog tegen Gaza is dat aan het kantelen. Zo blijkt er een brief te zijn, ondertekend door ruim 250 ambtenaren, die meldt dat de ambtenaren door de opstelling van vak K medeplichtig worden gemaakt aan de doden van de oorlog tegen Gaza en dat wil men niet. Tevens werd aangegeven dat de bezetter vaker de regels aan zijn militaire laars heeft gelapt, internationale regels heeft overtreden en dat het excessieve geweld onmiddellijk moet stoppen.     

Tevens circuleert er een brief van medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin wordt gemeld dat de Palestijnse doden minder zouden tellen dan de doden van de bezetter.

Het gelekte – en vertrouwelijke document – waar NOS overschrijft, is afkomstig van NRC. Het zou volgens NRC opgesteld zijn door de defensieattaché van de ambassade. Aangegeven werd dat de politieke en militaire top van de bezetter geen duidelijke strategie heeft. Tevens zou de wens van de bezetter om definitief af te rekenen met Hamas een ‘onmogelijk te halen doel’ zijn.   

Dus er zijn nog wél mensen die verstand hebben van wat er gebeurt. En nu gaat er dan eindelijk een debat komen, ondertussen al weer meer dan 10.000 Palestijnse doden verder. De bezetter gaat ondertussen wel zijn gang en de steun van Nederland is nog steeds niet teruggetrokken. De 3 Musketiers zijn nog niet op het matje geroepen, maar de bezetter gaat wel door met alles te vernietigen wat er nog over is in Gaza. 

En het gaat niet alleen over Hamas, het gaat gewoon om macht en gezichtsverlies. Want de oorlog was er al lang voordat Hamas was opgericht. Het wordt tijd dat de overheid eens transparant wordt, tijd voor nieuwe bestuurscultuur. Tijd dat de Tweede Kamer en vak K de onvoorwaardelijke steun aan de bezetter laten vallen. Tenslotte steunt men ook de ‘bezetter van Oekraïne’ niet. Oh nee, dat is meten met twee maten. 

De vraag is nu wat er met de persoon gaat gebeuren die het document heeft opgesteld en met de persoon die dat document heeft gelekt. Waarschijnlijk wordt dat voor beiden ‘functie elders’. 

(Bronnen: NOS, Telegraaf, RTL NIeuws) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 15.11.2023    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights