Richtlijn

OPINIE – Het militair en defensiebeleid van de zionistische bezetter van Palestina bestaat grofweg uit een aantal pijlers. De pijlers samen, aangevuld met persoonlijke activiteiten en meegemaakte levenservaringen en beïnvloeding van rechts-radicale influencers en zogenaamde politici, hebben een beleid ontwikkeld om 1. Palestina van de kaart te vegen; 2. de Palestijnen te verdrijven uit hun vaderland; 3 veel groter eigen land.

De verschillende pijlers
Deze pijlers zijn 1. leugens, verdraaiingen en indoctrinatie (vaak ook via de (social) media); 2. de tactiek van de verschroeide aarde ofwel de Dahiya-doctrine; 3. aangaan van zogenaamde vriendschappen of macht krijgen in andere landen; 4. de Hannibal-richtlijn; 5. de tegenstander van iets beschuldigen, terwijl eigen mensen het voorstel eerder al hebben aangehaald; 6. wraak.

Deze pijlers gaan nooit alleen, maar zijn verweven met elkaar en worden gebruikt wanneer het beste uitkomt, waarbij delen van het verhaal steeds achter elkaar worden ’verteld’ of ‘gelekt’. 
In deel 23 en in deel 26 van de serie Al-Aqsa Flood is reeds gesproken over de vele leugens. En er zullen nog meer leugens bij komen. Zo zijn er nu weer geruchten over Hamas-leden die zogenaamd vrouwen van de bezetter verkracht zouden hebben. Opvallend hierbij is dat het gebeurd zou zijn op 7 oktober en men komt 2 maanden later met dit verhaal. Iedereen staat op zijn achterste poten, maar waarom is dit niet eerder gemeld, zou de juiste vraag zijn. Mogelijk omdat de andere leugens niet gewerkt hebben, en dus komt men elke dag weer met een nieuwe leugen.      

Laat het duidelijk zijn dat in 2012 een rabbi-kolonel verkondigd zou hebben dat ondanks het feit dat omgang met een vrouwelijke niet-Jood zeer ernstig is, maar dat de zorg in oorlog voor het collectief is, wat betekent dat – volgens de site van Time of Israel – het toegestaan zou zijn om de kwade drang te bevredigen onder voorwaarden die het stelde ter willen van het succes van het collectief is … Het is gewoon een kwestie goed praten wat niet goed is. 

Pijler 2 is besproken in deel 29, waar gesproken werd over de Dahiya-doctrine. In lijn met deze doctrine, kan de Hannibal-richtlijn worden geplaatst. Tevens sluit deze Hannibal-richtlijn ook weer aan bij pijler 1, namelijk de leugens. 
Deze omstreden procedure – volgens Wikipedia – werd en waarschijnlijk wordt gebruikt door het defensieleger van de bezetter. In straattaal betekent deze richtlijn of protocol niets anders dan dat eigen soldaten niet in de handen mogen vallen van vijandelijke strijders of troepen. 

De Hannibal-richtlijn dateert waarschijnlijk van 1986, toen soldaten van de bezetter in Libanon gevangen werden genomen en later onderdeel waren van de gevangen uitwisseling. De complete tekst van de Hannibal-richtlijn is niet bekend gemaakt en zelfs was er complete censuur tot 2003 voor de pers om het onderwerp te bespreken. 
De site Al-Haq had in augustus 2014 een artikel met de titel ‘The Hannibal Directive: A Recipe for War Crimes’. Het artikel spreekt over 2 ‘incidenten’. De eerste was in al-Shuja’iyya (20 juli 2014) waar ten minste 138 mensen gedood werden. Het tweede incident was in Rafah (1 augustus 2014), waar minstens 190 mensen om het leven kwamen.

Bij beide incidenten was het niet duidelijk of er nog meer slachtoffers onder het puin lagen, omdat tevens sprake was van grootschalige vernietiging.    
In eerste instantie werd er niet gesproken over gevangengenomen soldaten, maar dat kwam pas later. De site wijst erop dat de overeenkomst tussen beide incidenten heeft geleid tot de hernieuwde opkomst van een weinig besproken richtlijn, genaamd ‘De Hannibal-richtlijn’. De richtlijn zou het mogelijk maken dat alle middelen ingezet kunnen worden om de gevangenneming van een soldaat van de bezetter te voorkomen. Zelfs – werd er gezegd – als dit betekent dat de soldaat moet worden gedood. 

Volgens sommige ‘intellectuelen die het zouden moeten kunnen weten’ zou de richtlijn sinds 2003 niet meer van kracht zijn. Echter in 2016 is een nieuwe richtlijn gekomen, waarvan de inhoud onbekend zou zijn. Maar de formulering van de richtlijn zou zijn ” … ontvoeringen met alle middelen moeten worden gestopt, zelfs ten koste van onze eigen strijdkrachten …

Daarnaast zijn er nog andere media die aandacht hebben geschonken aan de Hannibal-richtlijn. Zo kwam er een artikel op 29 oktober op de site Scheerpost van Mnar Adley (artikel kwam van MintPress News). Het artikel sprak over de zogenaamde aanval Hamas op 7 oktober waar 1.400 mensen van de bezetter zouden zijn vermoord, massaal burgers verkracht en gemarteld en baby’s onthoofd (zie pijler 1). De beweringen zijn gebruikt om Nakba 2.0 te starten en te rechtvaardigen.
De situatie is uit de hand gelopen toen troepen van de bezetter begonnen met zwaar geweervuur en tankgranaat aanvallen. Getuigenissen van de mensen van de bezetter hebben aangegeven dat ze door hun eigen leger en politie zijn aangevallen. Dit lijkt inderdaad op de Hannibal-richtlijn, daar het moet worden voorkomen dat mensen van de bezetter gevangen genomen zouden worden door vijandelijke troepen. Het ging zelfs zo ver dat brigadegeneraal Avi Rosenfeld, de commandant van de basis, een luchtaanval op de eigen positie heeft uitgevoerd. Dit terwijl er nog troepen van de bezetter tegen Hamas op die plaats vochten.  

Hetzelfde werd gemeld door kolonel Nof Erez, een reservepiloot van de bezetter, in een exclusief interview voor Haaretz en vastgelegd op MEMO en The Cradle. Volgens deze kolonel kregen helikopterpiloten die in de lucht vlogen, de doelen ‘aangereikt’ van het commandocentrum of van troepen op de grond. Echter Hamas had op 7 oktober beide uitgeschakeld. Dit heeft ingehouden dat de piloten eigen doelen uitkozen, waarbij geen onderscheid gemaakt werd – of men kon het niet – en schoten op alles wat bewoog, auto’s en mensen aan de grens met Gaza. Dus ook eigen mensen. 
De kolonel heeft het nog geprobeerd om het ‘recht te praten’ en gaf aan dat de Hannibal-richtlijn waar de laatste 20 jaar op getraind was, betrekking had op een voertuig, waarbij men wist op welk punt het het hek zou binnenkomen, aan welke kant van de weg zou rijden en zelfs op welke weg. Dit alles was niet meer beschikbaar.  

Voor dit moment, tenslotte, een artikel van Al Jazeera van 3 november met de titel ‘What’s Israel’s Hannibal Directive? A former Israeli soldier tells all’. Het gaat over de medeoprichter van Breaking the Silence, Yehuda Shaul. De organisatie roept op tot een einde van de bezetting van de West Bank, Al Quds en de Gazastrook. In zijn tijd voor de troepen hoorde hij voor het eerst van de Hannibal-richtlijn. Volgens het artikel zou in 2014 het laatst de richtlijn gebruikt zijn. Dit kon men terug vinden in uitgelekte militaire audio-opnamen. 

Volgens de richtlijn zal de soldaat het vuur openen om ontvoering te voorkomen, waarbij zelfs geweld werd gebruikt waarbij het risico aanwezig was dat de eigen soldaat werd gedood. Men schiet op ontvoerders, naast kruispunten, wegen, snelwegen en paden waar tegenstanders een ontvoerde soldaat overheen kunnen leiden.  
Het bezettingsleger heeft de interpretatie van de richtlijn ontkend, echter voor de soldaten was het meer een vrijbrief om het juist wel te doen. Gezien volgens de bezetter het grootste deel van de gevangen genomen personen door Hamas burgers zijn en geen soldaten, zou de richtlijn nu niet van toepassing zijn. Volgens Yehuda Shaul zou dat de richtlijn overbodig maken. 

(Bronnen: The Times of Israel, Wikipedia, Al-Haq, ScheerPost, Middle East Monitor, The Cradle, Al Jazeera, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 07.12.2023

2 gedachte over “Update 31: Al-Aqsa Flood”
  1. […] Zo jammer, dit soort zaken. Zeker als je kijkt wat na 7 oktober allemaal is gebeurd. De ene leugen na de andere kwam uit Tel Aviv en Nederland bleef maar onvoorwaardelijk achter de bezetter staan. Het is een schande !Maar daar is ondertussen nog meer bij gekomen. De geruchten gaan rond dat de Britten, die van de kapitale blunder van het Mandaatgebied Palestina en de Balfour-verklaring, bezig zijn om de zogenaamde president van de Palestijnse gebieden te dwingen om de leiding over te nemen van Gaza. Dit soort landen – en schaar ik het hele westen onder – durven te zeggen dat ze zelf een democratische staat zijn en het enige democratische land in het Midden-Oosten willen ondersteunen. Het is echt janken, dit soort uitspraken. Een bezetter die werkt met technieken als aangegeven in een ander opiniestuk:    […]

  2. […] Zo jammer, dit soort zaken. Zeker als je kijkt wat na 7 oktober allemaal is gebeurd. De ene leugen na de andere kwam uit Tel Aviv en Nederland bleef maar onvoorwaardelijk achter de bezetter staan. Het is een schande !Maar daar is ondertussen nog meer bij gekomen. De geruchten gaan rond dat de Britten, die van de kapitale blunder van het Mandaatgebied Palestina en de Balfour-verklaring, bezig zijn om de zogenaamde president van de Palestijnse gebieden te dwingen om de leiding over te nemen van Gaza. Dit soort landen – en schaar ik het hele westen onder – durven te zeggen dat ze zelf een democratische staat zijn en het enige democratische land in het Midden-Oosten willen ondersteunen. Het is echt janken, dit soort uitspraken. Een bezetter die werkt met technieken als aangegeven in een ander opiniestuk:    […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights