F-35 fighter

OPINIE – Op de nationale tv-zenders kwam ‘klimaatgoeroe’ en de ‘nieuwe baas van de Navo’, Mark Rutte, vertellen dat hij deze week naar Amerika was gefietst. Hij wilde daar ‘onze’ jongens, die in opleiding zijn als F-35 piloot, een riem onder het hart te steken. Net voor het moment hadden zijn adviseurs alle gegevens over het project op zijn mobiel gezet, zodat hij bij vragen van het journaille kon zeggen, dat Nederland technisch gezien geen onderdelen van de F-35 aan de bezetter van Palestina levert. 

Het F-35 programma
De Nederlandse overheid besloot in 2001 om zich aan te sluiten bij het programma voor de ontwikkeling van de F-35. Door zich aan te sluiten kon de Nederlandse industrie meedoen en tevens meedingen naar opdrachten om onderdelen te produceren en de F-35 te onderhouden. De Nederlandse industrie produceert een aantal belangrijke onderdelen voor meer dan (alle) 3.000 F-35’s. Daarnaast kunnen Nederlandse bedrijven sinds 2016 meedingen naar de opdrachten voor onderhoud en reparatie van het vliegtuig. Zo’n 90 bedrijven en instellingen zijn sinds 2002 aangesloten.  

Dat betekent dat Nederland wel degelijk onderhoud verricht aan de toestellen en tevens belangrijke onderdelen produceert voor alle toestellen. Dit staat te lezen op de site van de Rijksoverheid. Dus waar meneer Rutte zijn antwoord vandaan haalt, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk heeft hij zijn verkeerde mobiel meegenomen op zijn fiets. 

Op de site van Defensie is veel informatie te vinden over de F-35. In Nederland heeft vliegbasis Leeuwarden (informatie van dat moment) 1 squadron F-35’s, net als vliegbasis Volkel. Op Soesterberg vindt de medische keuring van F-35 vliegers plaats en daarnaast is in Utrecht (Defensie Materieel Organisatie) F-35 de projectorganisatie en vertegenwoordiging gelegerd. De locatie CLSK F-35 Transitie Team is gevestigd in Breda. Maar het belangrijkste onderdeel – op het gebied van de F-35 – is de Main Support Base, vliegbasis Woensdrecht. Hier is het F-35 Regional Warehouse en F135 motor onderhoud gevestigd. Tevens staat op het ‘verlanglijstje’ internationale onderhoudsopleiding en trainingen.  Volgens de site zou Nederland zo’n 52 F-35’s willen hebben. 

Levert Nederland wel of geen onderdelen voor de terroristische vliegtuigen van Tel Aviv? Mark Rutte is van mening dat Nederland geen onderdelen levert aan de zionistische terroristen. Maar NOS schreef op donderdag 23 november het artikel ‘Nederland blijft reserveonderdelen voor Israëlische F-35 leveren’. In het artikel wordt verwezen naar een debat tussen demissionair Bruins Slot, Buitenlandse Zaken, en de ‘oude’ Tweede Kamer dat Nederland dat ging over het doorgaan met het leveren van reserveonderdelen voor de zionistische F-35 gevechtsvliegtuigen, want het is van groot belang dat de zionisten toestellen kunnen inzetten tegen ‘dreigingen vanuit de regio’. 

Met andere woorden Nederland levert wel degelijk onderdelen voor de vliegtuigen van de terroristen uit Tel Aviv. Zou de juiste tekst niet op het mobiel van Mark Rutte gezet zijn, heeft hij het verkeerd gelezen of heeft hij ‘er geen actief geheugen’ ? 
Maar Markie Mark heeft hulp gekregen van collega Schreinemacher, die dan weer gaat over Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De vraag is of de onderdelen van de F-35 onder Buitenlandse Handel vallen of onder Ontwikkelingssamenwerking. Ja, en deze minister weet het echt wel te vertellen, want volgens haar levert vak K geen wapens aan de bezetter van Palestina. Volgens haar gaat het om Amerikaanse onderdelen, die in Nederland liggen opgeslagen en bestemd zijn voor F-35 partners en dus de bezetter. 

Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Eerst zeggen dat Nederlandse bedrijven belangrijke onderdelen produceren en dat Woensdrecht het Regional Warehouse is. Om daarna met dezelfde lach te zeggen dat het Amerikaanse onderdelen zijn. Wie houdt wie voor de gek? 

Diezelfde NOS schreef op 8 november dat Nederland, ondanks waarschuwingen en vragen van de douane of dat het wel kon, sinds 7 oktober gewoon doorging met het leveren van onderdelen van de F-35 gevechtsvliegtuigen van de bezetter van Palestina. Dit ging gewoon door ondanks waarschuwingen van ambtenaren dat mogelijk het humanitair oorlogsrecht geschonden zou worden. Juist na 7 oktober heeft de bezetter een bestelling geplaatst bij het F-35 European Regional Warehouse in Woensdrecht. Erbij gezegd werd nog wel dat het distributiecentrum van de VS in Europa was. 

Op de site van ts2.space (Polen) schreef Marcin Frąckiewicz op 10 november dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd heeft dat de export van F-35 onderdelen naar internationale partners niet beperkt is. De export zou vallen onder een algemene bulkvergunning. Deze is vastgesteld als onderdeel van de voortdurende samenwerking tussen Nederland en zijn internationale partners. Daardoor zou het ministerie ‘niet direct betrokken zijn bij het doorvoerproces’.   
EW maakt het dan nog ‘ongeloofwaardiger’ in een artikel van 12 november, als er geschreven wordt dat Nederland ‘natuurlijk wel F-35 onderdelen moet leveren’ aan de bezetter. Maar het artikel maakt het nog bonter door de opmerking dat de bezetter het oorlogsrecht zou schenden door de Hamas gecontroleerde Gazastrook te bombarderen, “ … helemaal geen uitgemaakte zaak … “ is. Ondanks de burgerdoden, bestaat eerder de indruk dat de bezetter “ … veel doet om onschuldige slachtoffers te voorkomen … “ 
Waarschijnlijk heeft deze schrijver een winterslaap gehad van zo’n 75 jaar.  

Gelukkig is er dan nog de site van The Rights Forum. De site schreef op 8 november dat de Nederlandse regering onderdelen van vliegtuigen heeft geleverd, waarmee de bezetter van Palestina dood en verderf zaait in Gaza. Tevens meldt de site “ … Waarschuwingen voor ernstige schendingen van het oorlogsrecht werden genegeerd om ‘grote schade aan de relatie met Israël en de VS’ te voorkomen … “ 

In een artikel van dezelfde site op 29 november wordt aangegeven dat een aantal organisaties – onder meer Oxfam Novib, PAX, The Rights Forum – een kort geding zou aanspannen tegen de Nederlandse staat. Ook Amnesty International en andere ngo’s hebben bijgedragen aan de rechtszaak. In het kort geding dat ondertussen op maandag 4 december heeft plaatsgevonden eisen de partijen de onmiddellijke stopzetting van onderdelen voor F-35 gevechtsvliegtuigen van de bezetter van Palestina.  
Volgens het demissionaire kabinet wil men de onderdelen blijven leveren, omdat vergunningen zijn afgegeven en het niet duidelijk is of men van de afspraken kan afwijken. Tevens vindt vak K nog steeds dat de bezetter zich moet kunnen verdedigen. 

De rechter zal uiterlijk op 15 december uitspraak doen. 

(Bronnen: Rijksoverheid, Defensie, NOS, ts2.space, EW Magazine, The Rights Forum, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 05.12.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights