Waarheid Leugen

OPINIE – Eerder is er al gesproken over de leugens van de bezetter van Palestina. En de leugens komen elke dag weer terug en er komen weer nieuwe leugens bij. De laatste leugens gaan over het Al-Shifa ziekenhuis. De bezetter schijnt van alles gevonden te hebben in zogenaamde tunnels onder het ziekenhuis. 

Het ziekenhuis 
Het Al-Shifa Ziekenhuis ofwel Dar al-Shifa (Ziekenhuis) is het grootste medische complex en het centraal gelegen ziekenhuis in de Gazastrook. De huidige directeur van het ziekenhuis is Muhammad Abu Salmiya.  

Van oorsprong was het ziekenhuis een kazerne van het Britse leger, echter in 1946 werd deze kazerne omgebouwd door de regering van het Mandaatgebied Palestina tot een gezondheidszorginstelling, Dar al-Shifa ofwel ‘huis van genezing’. Tijdens het Egyptisch bestuur van Gaza werd het ziekenhuis uitgebreid. Dit gebeurde ook onder leiding van de bezetter in de jaren tachtig. 

De Britse ‘bezetter’ van het Mandaatgebied Palestina werd een oorspronkelijke barak omgebouwd in 1946 tot een centrum voor de behandeling van quarantaine- en koortsziekten. Tijdens de oorlog van 1948 was Al-Shifa het ene ziekenhuis in Gaza, het andere ziekenhuis was Al-Ahli Arab Hospital. 
Na de oorlog nam Egypte het bestuur van de Gazastrook over en werd de afdeling quarantaine en koortsziekten verplaatst naar een ander gebied in de stad. Zodoende werd Al-Shifa het centrale ziekenhuis van Gaza. Hierna kwamen er afdelingen bij zoals interne geneeskunde, gevolgd door een nieuwe vleugel voor chirurgie. Later kwamen er gebouwen bij voor kindergeneeskunde en oogheelkunde. Zelfs in 2013 kwam er nog een speciaal chirurgisch gebouw bij. 

In 1967 werd Gaza tijdens de Zesdaagse Oorlog door de zionistische terroristen bezet. Hierbij werd het Egyptische personeel in het ziekenhuis gevangengenomen. Na deze tijd heeft de bezetter het ziekenhuis in grote mate gerenoveerd en werd het uitgebreid. Het project – ontworpen door de architecten Tzapor en Edelson in Tel Aviv –  werd in de jaren 80 uitgevoerd als onderdeel van een project om de levensomstandigheden van de Gazanen te verbeteren.  

Men is uitgegaan van een project van 900 bedden en het ziekenhuis moest van dezelfde kwaliteit en gelijkenis zijn als de ziekenhuizen van de bezetter. Zo leken de gevels als die van het Bezalel-gebouw in Al Quds. Tevens werd door de architecten een groot aantal ondergrondse infrastructuur ontworpen en gebouwd. Speciaal te noemen is de bouw van ‘een beveiligde ondergrondse operatiekamer en een tunnelwerk’ onder gebouw 2, gebouwd door de bezetter in 1983. 

In 2014 (en tijdens deze oorlog wederom) wordt het ondergrondse infrastructuur, gebouwd door de bezetter, genoemd als onderdeel van het ondergrondse commandocentrum van Hamas. In de periode hierna ontstonden er clashes tussen Fatah en Hamas, waarbij de beschuldigingen over en weer gingen.  
Januari 2009 schreven Mads Gilbert en Erik Fosse over hun werk in het Al-Shifa Ziekenhuis. Zo gaven ze aan dat het ziekenhuis een groot wit centraal chirurgisch gebouw was van 5 verdiepingen met verschillende paviljoens. Tevens gaven ze aan dat het een ziekenhuis was met ruim 1.000 medewerkers, ruim 400 artsen, 6 OK’s van gemiddelde kwaliteit en veel versleten apparatuur. Het had een modern, universitair ziekenhuis kunnen zijn, maar door de belegering van jaren en gebrek aan onderhoud en modernisering is het niet meer geworden dan een volledig versleten veldhospitaal. 

Onbeschofte aanval op het ziekenhuis 
Volgens The Washington Post zouden er 2 video’s gemaakt zijn door de bezetter in de afdeling Radiologie – Prince Nayef Center – gelegen naast de Eerste Hulp. Volgens de woordvoerder die de video’s toonden, is er een rugzak met wapens gevonden achter een MRI. Tevens wapens en andere zaken in een kast verderop in de gang. Opvallend is dat alles netjes opgeslagen lag.  
Ook de BBC heeft opnamen laten zien, met name over een laptop, die was afgeschermd zodat men niet kon zien wat er op stond. In de vaart der volken heeft NOS ook dit soort beelden en berichten aangereikt. Volgens de berichtgeving van NOS zou het ziekenhuis mogelijk ‘het kloppend hart van Hamas’ zijn. 

Electronic Intifada (EI) bracht haar mening over de aanval van de bezetter op het ziekenhuis. De bezetter heeft dagenlang het ziekenhuis omsingeld en is woensdagochtend binnengevallen. Woensdagavond hebben de bezettingstroepen zich teruggetrokken. Volgens EI heeft de propagandamachine van de bezetter laten zien dat wat er gemeld werd over Hamas en commandocentrum in Al-Shifa een leugen is. In eerste instantie werd er een 7 minuten durende video getoond waar wapens werden getoond die van Hamas zouden zijn in het MRI-centrum en al die andere zaken. Maar de originele video werd snel verwijderd en vervangen door een kortere, waarbij het onderdeel over de laptop is ingekort. 

Volgens EI is het onwaarschijnlijk dat er een rugzak van een militant is gevonden, en tevens wapens en roestige geweer onderdelen. Allemaal zaken die niet aangeven dat Hamas wat met het ziekenhuis te maken heeft.  
Persoonlijk heb ik in 3 ziekenhuizen gewerkt en ja daar was ook een systeem onder het ziekenhuis en dat heet gewoon kelder. In een kelder is vaak een magazijn en opslag van oude apparatuur die weg kan of afgevoerd kan worden. 

De vraag is waar heeft de MRI-scanner gestaan? Een MRI-scanner gebruikt sterke magnetische velden en radiogolven. Als er wapens – zelfs werd er gesproken over een granaat – achter de MRI-scanner lagen, wat is dan de stand van de scanner geweest? Zou het afgedankte apparatuur zijn in een tijd dat het ziekenhuis niet helemaal nieuw meer is ingericht? Of was het een apparaat dat in gebruik was?
Gezien het feit dat de bezetter heel snel alles weet te vinden, kan alleen wijzen op 2 zaken: 1. men had plattegronden van de tijd dat de bezetter het ziekenhuis in alle hoogte en diepte gebouwd heeft; 2. de troepen van de bezetter hebben zelfs alles neergelegd.
Alles opgeteld, kan het niet anders zijn dat het de zoveelste leugen is van de bezetter. 

(Bronnen: Wikipedia Engels, The Lancet, Anadolu Agency, The Washington Post, BBC News, NOS, Parool, RTL Nieuws, Electronic Intifada, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 16.11.2023

Een gedachte over “Update 26: Al-Aqsa Flood”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights