Hoofddoek

OPINIE – Het was weer zo’n kwakkelende en zielige week in de politiek, maar tevens aan de andere kant was de hypocrisie weer overal van de muren te schrapen. Zo zou de PVV haar standpunten over de hoofddoek van moslima’s plots verlichten, was er een rondetafelgesprek over ‘Humanitair Oorlogsrecht’, werd er zelfs een Qur’an in de rechtszaal verscheurd en tenslotte was de regel zetting van een artikel over de SGP in een lokale krant ‘onpasselijk’ en ‘provocerend’ te noemen. 

Standpunten PVV 
Natuurlijk probeert de lijsttrekker – en enig lid – van de PVV van alles om maar een zeteltje te krijgen in het volgende kabinet. Waarschijnlijk zal het weer een rechts kabinet worden waaruit de geuren van Mark Rutte nog gaan komen. Daarbij helpt geen ander gezicht en zelfs geen andere partij. Zolang er een rechts kabinet zal aantreden, met VVD of VVD als gedoogpartner, zal er niets veranderen. 

En in die rechtse verkiezingspoel moet de kiezer komende week een hokje rood maken. En de PVV wil daaraan mee doen. En dus gaat hij zijn anti-Islam strategie even wat zachter laten spelen en soms wordt het on-hold gezet. Maar vergis u niet. Op het moment dat de PVV aan tafel zal komen voor de onderhandelingen om tot een kabinet te komen, komt de anti-Islam ideologie weer terug. 
En dan gaat het debat weer over het hoofddoekje van de moslima die een overheidsgebouw binnen zou willen gaan of voor een overheidsfunctie zou willen solliciteren. En dan komen de kreten weer terug dat de overheid ‘neutraal’ moet zijn, dat een hoofddoekje ‘niet zou passen’ en ga zo maar door. 

Waar die wijsheid vandaan komt, is niet duidelijk, waarschijnlijk heeft de PVV-leider ooit een nachtmerrie gehad, maar het is totaal gezwets dat een hoofddoekje niet zou passen. Mijn (overleden) moeder had in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw een hoofddoek – net als zoveel Nederlandse vrouwen – en ze had nog nooit iets van de Islam meegekregen in een klein Brabants dorp. Tevens kan men een moslima met hoofddoekje niet weigeren om in het stadhuis te gaan stemmen, formulieren in te vullen of haar documenten op te halen.
Heel slim dat de PVV het breder speelt en praat over een keppeltje, een hoofddoek en een kruisje. De eerste 2 zijn dan in het nadeel, maar het kruisje kan je gewoon onder je PVV t-shirt dragen zonder dat iemand het ziet.  

Rechtszaak Pegida
En aangezien de politiek van alles mag zeggen, gebeurt dat ook gewoon op straat en sterker nog, zelfs in de rechtszaal. De voorman van de anti-Islam groepering Pegida moest op 9 november verschijnen in de rechtbank. 
Pegida staat voor ‘Patriotische Europäer gegen Islamisierung des Abendlandes’ en is in 2014 in Dresden opgericht. Op de site staat aangegeven dat de Nederlandse voorman in Duitsland zou wonen, knap handig ! 

Op de site worden een reeks ayat uit de Qur’an aangedragen waaruit geweld zou blijken. Los van het feit dat men niet begrijpt wat er staat, kan men een aya niet los vermelden en zeggen dat er geweld uit zou blijken. Men moet de strekking van de ayat binnen de Surah, binnen de context van de Qur’an en van het moment van openbaring aangeven, voordat men een verband tussen een aya en geweld zou kunnen aantonen. 

De voorman kwam in de rechtszaal in Den Haag en kort na aanvang heeft hij een Qur’an verscheurd. Op zich een zielige vertoning, daar hij maar een kopie heeft gebruikt en waarschijnlijk nog een goedkope versie. Meneer heeft nog steeds niet door, dat hij alleen maar mensen oproept om zich te gaan verdiepen in de Qur’an en de Islam. Tevens met verscheuring van de Qur’an raak je de Islam niet, alleen men schoffeert de moslims.
Hij stond terecht voor groepsbelediging voor een actie op 22 januari van dit jaar. In de buurt van de Tweede Kamer verscheurde hij ook al een Qur’an en gaf toen aan dat het heilige boek een ‘fascistisch boek’ zou zijn. Zo’n zielige vertoning. 

Humanitair Oorlogsrecht
Donderdag 16 november – ondanks het reces van de Tweede Kamer – was er een Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Hierbij waren een aantal deskundigen uitgenodigd om hun kant te bespreken over de oorlog tegen Gaza / Palestina. 
Opvallend in de commissie was dat bijna de hele tijd het ging over het recht van de bezetter om zich te verdedigen en over eventuele oorlogsmisdaden. 

Er werd niets gezegd over de bezetting van Palestijns gebied dat nu al 75 jaar duurt, waarbij elke dag Palestijnse burgers worden vermoord. Het was een ‘vermoeiende en zielige vertoning’. Hoe kan men zo lang praten over het recht van de bezetter, zonder de 75-jarige bezetting achterwege te laten, net als het recht van verdedigen van de Palestijnen. De uren gingen voorbij waarbij van allerlei moeilijke wetenschappelijke kreten werden gewisseld, maar men kwam geen meter verder. 
Zo was er een position paper waarin wordt aangegeven welke wetten van toepassing zouden zijn. Men spreekt dan over het feit dat Hamas geen staat is, om te weten welk deel van internationale wetten van toepassing zou zijn. Tevens werd aangegeven dat de bezetter ontkent dat het Gaza heeft bezet. De reden zou zijn, dat Gaza niet tot het grondgebied van een andere staat behoort, omdat het voor 1967 niet tot het grondgebied van Egypte behoorde. M.i. is dit geklets op de vierkante millimeter, en dan zeg ik het nog netjes.  

Lokale media
En tot overmaat van ramp, kwam deze week de lokale krant met een uitgave van 32 pagina’s. Ik begrijp dat er veel advertenties nodig zijn om de krant nog gratis in elke brievenbus te gooien. Maar opvallend was dat van deze 32 pagina’s er 3 gingen over een verhaal / reclame van een politieke partij die gekoppeld kan worden aan de bezetter van Palestina. Zo was er een hele pagina over een gezin dat het oorlogsgebied heeft verlaten en dan moet men weer de woorden ‘terroristen’ gebruiken. Maar men spreekt niet over de bezetting van 75 jaar van Palestina. 

Op pagina 29 en 29 komen we dan de SGP tegen. Op pagina 28 gaat het dan over een reclamepagina over de SGP en dat spreekt weer dat Nederland de bezetter moet steunen in haar ‘zelfverdediging’. Maar ook hier weer niets over de zelfverdediging van de Palestijnen, niets over de ruim 5.000 gegijzelden die in de gevangenissen van de bezetter gemarteld worden. 
Op pagina 29 dan een verhaal over de lijsttrekker die geboren is in de regio. Het artikel heeft de titel meegekregen: ‘Gezin, veiligheid en Israël’. In de papieren versie is te zien hoe het laatste woord groot en vet is gedrukt, een afwijkende regel zetting. Persoonlijk vind ik dit ‘onpasselijk en zelfs provocerend’. Een afwijkende schrijfwijze om vooral dat laatste woord te benadrukken. Die krant hoeft niet meer in de brievenbus te verschijnen. 

(Bronnen: nieuws.nl, Pegida Nederland, Tweede Kamer, Harderwijker Courant) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 18.11.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights