Cameraman Gaza

OPINIE – Alle leiders en politici uit het westen die zeggen ‘onvoorwaardelijk’ te staan achter de bezetter en melden dat de bezetter ‘het recht heeft zich te verdedigen’, zónder daarbij het zelfde te zeggen over de Palestijnen, zijn medeverantwoordelijk voor wat er gebeurt in Palestina. En dus hebben ze ook Palestijns bloed aan de handen, zijn verantwoordelijk voor journalisten die vermoord worden, voor ziekenhuizen die vernietigd worden en voor het vermoorden van baby’s en kinderen, vrouwen en senioren. Vergeet het niet en ik vraag mezelf daarom ook af of die personen rustig kunnen slapen; ik in ieder geval niet. 

Gezondheidszorg
Vandaag kwam Trouw met de mededeling dat het grootste ziekenhuis in de Gazastrook, het Al Shifa Ziekenhuis, is uitgevallen.  
Daarna gaf de krant een update van 15.00 uur en gaf daarbij aan dat de bezetter 21 ‘terroristen’ zou hebben gedood, die zogenaamd vanuit de ingang van het Al Quds Ziekenhuis zouden hebben geschoten. Om het verhaal nog verder aan te dikken, zei het artikel dat deze ‘terroristen’ tussen een groep burgers zouden hebben gestaan en het vuur openden en granaten afschoten.  

En de bezetter blijft volhouden dat de verzetstrijders van Hamas in Gaza de ziekenhuizen gebruiken als schuilplaats. Echter Hamas heeft altijd ontkend dat de medische centra als schuilplaats of andere militaire doeleinden worden gebruikt. Daarnaast heeft de bezetter nog nooit enig bewijs op tafel gelegd om aan te tonen dat Hamas de ziekenhuizen gebruikt als schuilplaats. Aangezien dat bewijs niet is overgedragen aan het ICC, is het gewoon massamoorden wat de bezetter aan het uitvoeren is. Met maar één plan en dat is de gezondheidszorg in Gaza naar de knoppen te helpen. Door de onbeschofte acties van de bezetter zal er binnenkort geen gezondheidszorg meer bestaan in Gaza. 

Op zondag kwam de mededeling van IMEU dat de activiteiten van het Al Quds Ziekenhuis zouden instorten door de aanvallen van de bezetter. Het bericht was afkomstig van de Palestijnse Rode Halve Maan (PCRS). Dit was het op een na grootste ziekenhuis in Gaza. Het grootste ziekenhuis is het Al Shifa Ziekenhuis, waar de operaties zijn stopgezet, daar de bezetter doorgaat met het bombarderen, de medische voorraden en brandstof afsloot. Hierdoor ontstaat een enorme volksgezondheidscrisis.   
Om levens te kunnen redden, geven de artsen aan dat er een onmiddellijk staakt-het-vuren moet komen. Als dit niet gebeurt, zullen duizenden Palestijnen sterven door massale honger, dorst en ziekte. De bezetter heeft de voedsel- en watervoorziening van Gaza afgesloten.  

In een ander bericht op Instagram kwam de boodschap dat alle IC-patiënten en gewonden in het Al Shifa Medical Complex dood zijn gemeld als gevolg van het opraken van de brandstof, stroomstoringen en de blokkade van het ziekenhuis. 

Vele malen heeft Mads Gilbert uit Noorwegen aangegeven dat er niets te vinden is van Hamas in de ziekenhuizen. Dr Gilbert is een Noorse arts, specialist in anesthesiologie en hoofd van de spoedeisende geneeskunde in een ziekenhuis. Tevens is hij hoogleraar spoedeisende geneeskunde aan de Universiteit van Tromsø.
Deze stad is een tweelingstad van Gaza, vandaar dat de arts ook naar Gaza ging om daar te helpen. Mads Gilbert is samen met chirurg Erik Fosse – middels een noodopdracht van het Noorse Hulpcomité – in de periode 2008 – 2009 gaan ondersteunen in het Al-Shifa ziekenhuis. In de periode werden buitenlandse journalisten de toegang tot Gaza ontzegd. De arts Gilbert heeft veelvuldig contact gehad met de Noorse media en met andere internationale pers, zodat de wereld er achter kon komen wat er gebeurde in Gaza. 

Natuurlijk werd de arts door sommigen in Noorwegen, maar zeker uit het buitenland, beschuldigd dat hij propaganda zou hebben gemaakt in 2009 en 2014 voor Hamas. En nu is het al niet anders. Zijn werk in het Al-Shifa Ziekenhuis heeft bijzondere aandacht gekregen, maar de bezetter heeft hem de toegang tot het bezettingsland (lees: gestolen Palestijns gebied) ontzegd. 
In de afgelopen dagen zijn er veel gevechten geweest in de buurt van het Al Quds Ziekenhuis en in de buurt van het Al Shifa Ziekenhuis. Doordat de bezetter geen brandstof doorlaat, is in beide ziekenhuizen de stroom uitgevallen. Dit houdt in dat er in het Al Shifa Ziekenhuis reeds 34 mensen zijn overleden, waaronder 7 vroeggeboren baby’s.   

Aanvallen 
Naast de barbaarse aanvallen op ziekenhuizen in Gaza en de vernietiging van de gehele Gazastrook, gaan de aanvallen op de West Bank ook gewoon door. Echter de aandacht van de media – en begrijpelijk – is gericht op het nieuws van de totale vernietiging van de Gazastrook, maar de West Bank ligt ook dagelijks onder vuur. 

Zo kwam MEE met het bericht op maandag 13 november dat de troepen van de bezetter een oudere Palestijnse man hebben doodgeschoten tijdens de inval in kantoren van een liefdadingsinstelling voor weeskinderen in Hebron. De Palestijnse man – Issa Ali al-Qadi, 66 jaar – werd in het hoofd geschoten terwijl hij in de buurt van het gebouw reed in zijn taxi. 

De bezettingstroepen waren de wijk Al-Haouz binnengevallen en hebben de kantoren bestormd. Tijdens de bestorming zijn computers en documenten in beslag genomen en zijn de deuren verzegeld.      

De bezettingssoldaten zijn daarna willekeurig gaan schieten op passerende auto’s in een gebied waar de laatste tijd geen confrontaties zijn geweest. Sinds 7 oktober zijn 180 Palestijnen gedood op de West Bank door de bezetters en illegale kolonisten. Als men gaat tellen vanaf het begin van het jaar, staat het aantal op 371 vermoorde Palestijnen op de West Bank.    

Tevens gaan de aanvallen op journalisten ook gewoon door. Khaled Beydoun liet vandaag weten dat journalist Ahmad Fatima is vermoord. Het aantal gedode journalisten komt daardoor op ruim 40 personen. 

(Bronnen: Trouw, Wikipedia, MEE, IMEU, We4Palestine, Khamakar News Agency)   

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.11.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights