Voorkeur

OPINIE – Als men het heeft over ‘voorkeur’ en eens rond kijkt in met name de politiek, dan kan men de volgende zaken tegenkomen: ‘Voorkeurstemmen’, ‘Voorkeur voor een kabinet’, maar ook de ‘Voorkeur voor de beschrijving’ over zaken als de oorlog tegen Gaza en alles wat daar mee te maken heeft. Vooral dat laatste is van groot belang, maar daar is vreemd genoeg de voorkeur meestal anders dan de Palestijnen verdienen. 

Voorkeurstemmen 
Mensen die gaan stemmen en niet het hokje van de lijsttrekker (nummer 1 op de lijst) rood maken, maar dat van een ‘lagere’ kandidaat op dezelfde lijst, brengen een voorkeurstem uit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren om op de eerste vrouwelijke kandidaat op de lijst te stemmen. Maar het kan ook omdat iemand zich goed heeft ingezet in een eerdere periode of het een kennis of familielid is. 
Het wordt pas echt interessant als een kandidaat die lager staat genoeg voorkeurstemmen krijgt, waardoor deze echt wel gekozen is. Volgens de kenners zou dit moeten gebeuren als de kandidaat via de voorkeurstemmen 25 procent van de kiesdeler heeft gehaald. Daarna kan het gebeuren, dat dit ten koste zal gaan van een kandidaat die hoger op de lijst staat. 

Volgens de site van EW Magazine zou het sinds 1945 19 keer zijn voorgekomen dat er Kamerleden zijn gekozen met voorkeurstemmen. De eerste kandidaat die hier mee te maken kreeg – lees: gekozen werd – was Karel van Rijckevorsel van de KVP in 1959. Maar ook een meer bekende kandidaat heeft hier gebruik van kunnen maken en dat was Pieter Omtzigt in 2012. 
Een andere kandidaat die met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer kwam was Kauthar Bouchallikht in 2021. Ze is van Marokkaanse afkomst, moslima en was het eerste Tweede Kamerlid met hijab. Door haar partij GroenLinks werd Kauthar Bouchallikht op de 9e plaats geplaatst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Maar door voorkeurstemmen kwam ze toch in de Tweede Kamer. 

Ze kreeg het niet makkelijk en volgens gegevens (bijvoorbeeld op Wikipedia) werd ze (mede) doelwit van een grote lastercampagne van een Zwitsers inlichtingen- en communicatiebureau dat voor UAE werkte. Het uiteindelijke doel was om de Moslimbroederschap in Europa in een kwaad daglicht te zetten. Aangegeven was dat Kauthar vicevoorzitter was geweest van het Forum van Europese Moslim Jongeren en Studenten Organisatie (FEMYSO). Deze organisatie werd gelinkt aan de Moslimbroederschap. 
Daarnaast was ze gespot tijdens een demonstratie (2014) tegen geweld in Gaza, waar bepaalde leuzen zijn geroepen. Ze heeft haar excuses aangeboden voor de aanwezigheid bij de demonstratie, mede gezien de leuzen die werden geroepen. Voor mij had dat niet gehoeven. 

In 2023 gingen GroenLinks en PvdA samen de verkiezingen in voor de Tweede Kamer. Kauthar stond op plaats 17, maar een maand voor de verkiezingen liet ze weten dat ze zich terugtrok van de lijst voor de verkiezingen. De Kiesraad gaf aan dat dit niet meer kon en dus bleef ze staan. Bij de verkiezingen van dit najaar kreeg ze daarom bijna 13.000 (voorkeur) stemmen.
Het draaide bij haar om het standpunt binnen de partij over de oorlog tussen Hamas en de bezetter van Palestina. Op Instagram had Kauthar aangegeven dat het nu juist momenten zijn waarop politici de morele grenzen kunnen bewaken.  

Het ANP noemde haar ‘kritisch Kamerlid Bouchallikht’. De vraag is alleen waarom ze kritisch wordt genoemd. Zou dat komen omdat ze een duidelijk standpunt innam tegen de bezetting van Palestina?  
RTL Nieuws sluit daarbij aan en geeft in een artikel aan dat Kauthar binnen de partij bezig was met de discussie. De ‘oorlog’ is niet zo maar ineens begonnen, maar is al 75 jaar bezig. In haar bericht gaf ze tevens aan, dat ze ‘niet de gruwelijke daden van Hamas wil ontkennen’, maar ze wil wel “ … erkennen waar ze vandaan komen, namelijk de Israëlische regering, ook tegen de zin van vele Israëliërs en Joodse mensen in … “ 

Binnen de fractie zouden de discussies hierover gevoerd zijn, maar wat ze schreef is, dat er wel wat binnen de partij wordt gemist. Het bleek dat het allemaal wat gevoelig bij de achterban lag. Dit laatste snap ik dan niet meer, voor wie zou het dan gevoelig moeten liggen? Juist van een partij als GroenLinks zou je toch denken dat men achter de Palestijnen zouden staan. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. In de Tweede Kamer heeft de toenmalige fractievoorzitter de zogenaamde aanval van Hamas veroordeeld.

Zo jammer, dit soort zaken. Zeker als je kijkt wat na 7 oktober allemaal is gebeurd. De ene leugen na de andere kwam uit Tel Aviv en Nederland bleef maar onvoorwaardelijk achter de bezetter staan. Het is een schande !
Maar daar is ondertussen nog meer bij gekomen. De geruchten gaan rond dat de Britten, die van de kapitale blunder van het Mandaatgebied Palestina en de Balfour-verklaring, bezig zijn om de zogenaamde president van de Palestijnse gebieden te dwingen om de leiding over te nemen van Gaza. 

Dit soort landen – en schaar ik het hele westen onder – durven te zeggen dat ze zelf een democratische staat zijn en het enige democratische land in het Midden-Oosten willen ondersteunen. Het is echt janken, dit soort uitspraken. Een bezetter die werkt met technieken als aangegeven in een ander opiniestuk:   

… De verschillende pijlers
Deze pijlers zijn 1. leugens, verdraaiingen en indoctrinatie (vaak ook via de (social) media); 2. de tactiek van de verschroeide aarde ofwel de Dahiya-doctrine; 3. aangaan van zogenaamde vriendschappen of macht krijgen in andere landen; 4. de Hannibal-richtlijn; 5. de tegenstander van iets beschuldigen, terwijl eigen mensen het voorstel eerder al hebben aangehaald; 6. wraak … “ 

Dit is wat de bezetter dagelijks doet – moorden, ontvoeren, treiteren, zorgen dat Palestijnen niet in hun eigen land kunnen leven, etnische zuivering – en daar moet het westen ‘onvoorwaardelijk achter blijven staan’.
Laat ik eerlijk zijn: ik heb respect voor Kamerlid Bouchallikht, als ze haar zetel afstaat om op te komen voor de Palestijnen. Voor mij gaat het nog verder: ik veroordeel Hamas niet, want ik zie ze als verzetsstrijders. In de jaren van de Holocaust 40 – 45 waren er ook verzetstrijders die streden tegen de bezetter. Ook in mijn geboortedorp, mogelijk zelfs in mijn familie en daar neem ik ook geen afstand van. De volgende Holocaust heette in 1948 Al-Naqba en in 2023 is die Al-Naqba 2.0 nog een grotere Holocaust geworden. 

(Bronnen: Parlement, Wikipedia, ANP, RTL Nieuws, EW Magazine, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.12.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights