Tweede Kamer (© Tweede Kamer Tour)

OPINIE – Op de hogeschool voor rechtse en rechtsradicale politici wordt weer druk gehamsterd. Eigenlijk is het best wel simpel wat er geleerd wordt: ‘Te veel asielzoekers’ en “De schuld ligt altijd bij de Islam’. En ja, onze rechtse jongens en meisjes in de politiek hebben hun verhaaltjes goed geleerd.   

Commissievergadering
Afgelopen maandag 16 oktober – ja u leest het goed, het was op maandag, want de Tweede Kamer heeft een héél drukke agenda – was het tijd voor een commissievergadering. Het was eerlijk gezegd een wetgevingsoverleg met een naam die al de helft van de tijd van de vergadering in beslag neemt. Daarom is de naam ingekort tot ‘Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma, bulkdatasets en overige specifieke voorzieningen’. Op zich was dit al een flinke naam.    

Als men de originele tekst bekijkt gaat het over tijdelijke regels in het kader van specifieke wettelijke voorzieningen voor het uitvoeren van onderzoeken naar landen. 
Ondanks het onderwerp, begon de eerste spreker, woordvoerder van de PVV, met uitspraken die totaal niets met het onderwerp te maken hebben. Maar tevens kant nog wal raken. Zo gaf de politicus van de PVV aan dat hij naar de Dam was geweest. Gut, gut, wat een opmerking, maar gelukkig heeft hij verduidelijkt waarom hij naar de plaats was geweest, namelijk als voorbereiding op de vergadering over ‘landen met een offensief cyberprogramma … ’  

Als ik eerlijk ben, was ik toen deze politicus zijn verhaal begon de lijn al kwijt, maar het wordt nog erger. Hij had ‘ … duizenden en duizenden linkse idealisten en moslims … ‘ gezien op de Dam. Nu zie ik wel vaker moslims, maar het zal een hele schrik zijn geweest voor de goede man dat hij moslims op de Dam heeft gezien. Dat was wel even schrikken geweest, neem ik aan. In het verdere verhaal gaf hij aan dat het zelfs een dag ‘ … voor het hele gezin … ‘ is geweest, want de mensen hadden ook hun kinderen meegenomen. 
Maar de politicus schrok zich helemaal rot, toen hij hoorde “ … From the river to the sea, Palestine will be free … “ En let nu op, de PVV woordvoerder noemt dit een ‘ … oproep tot genocide, gedaan recht tegenover het Nationaal Monument, waar we de slachtoffers herdenken van de vorige genocide op het Joodse volk … “ (aldus de politicus).  

Aangezien de PVV politicus máár 15 minuten spreektijd had, heeft hij helaas niets kunnen vertellen over de Nakba, over de 75 jaar bezetting van Palestina, over de moorden die de bezetter elke dag uitvoert op Palestijnen (kinderen, vrouwen, ouderen, burgers). En dan durft hij wat te zeggen over genocide? De bezetter van Palestina pleegt al jaren genocide op de Palestijnen en heeft Gaza zelfs hermetisch afgesloten van de wereld. Ondertussen is de bezetter bezig om de Gazastrook met de grond gelijk te maken. Genocide durft hij dan nog te zeggen. 

In zijn “voordracht” ging hij zelfs zo ver dat hij de mensen op de Dam ‘ … de apothekers uit Aleppo … ‘ heeft genoemd. Een beschuldiging die nergens op slaat, maar ja, in de Tweede Kamer mag men alles zeggen, zelfs de grootst mogelijke onzin en zelf onvoorwaardelijke steun uitspreken voor de bezetter van Palestina. 

Maar ook hier is de PVV woordvoerder wat vergeten te vertellen. De Nederlandse officier van Justitie heeft geweigerd om een Nederlandse activist te vervolgen die tijdens een demonstratie in 2021 scandeerde ‘ … Van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn … “ De Nederlandse aanklager heeft gemeld dat de zin volkomen legitiem is en de rechtbank heeft gezegd dat een beschermde meningsuiting is. Volgens de rechtbank en de aanklager is de slogan geen oproep tot illegaal gedrag en dat deze ‘ … betrekking heeft op de staat Israël …, maar geen betrekking heeft op Joden vanwege hun ras of religie …

In zijn verhaal gaat hij verder en spreekt hij over ‘… links-Islamitische haatorgie … ‘ Het is nog niet helemaal duidelijk waar de politicus die opmerking vandaan heeft gehaald. Mensen die demonstreerden voor Palestina op de Dam zijn mensen uit lage van de Nederlandse maatschappij en dus de opmerking sloeg als een tang op een varken. Maar hij geeft er nog maar eens een draai, want daarna gaat het verder: ‘ … de Jihadistische dreiging is de grootste bedreiging voor onze staatsveiligheid … “ 

Waarschijnlijk doelt het PVV-kopstuk op het “Dreigingsbeeld NCTV: terroristische dreiging op Nederland toegenomen”. In het nieuwsbericht van de NCTV (30 mei 2023) wordt inderdaad aangegeven dat de terroristische dreiging op Nederland in het afgelopen jaar is toegenomen. Maar die dreiging valt wel uiteen uit 3 groepen – maar in verband met de te korte spreektijd van de PVV (15 minuten maar), zijn de andere 2 dreigingen maar overgeslagen. De NCTV geeft aan dat Jihadistische organisaties voorbereidingen treffen om in Europa terroristische aanslagen te plegen. Tevens is een terroristische aanslag vanuit rechts-extremistische hoek mogelijk. Daarnaast kunnen eenlingen of kleine groepen – die uit het oogpunt van complotdenken zich tegen de overheid hebben gekeerd – overgaan tot een geweldsdaad (Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN 58)).   
Over het woord Jihad is al wat gezegd en zal mogelijk – insha’Allah – nog meer aandacht aan worden besteed. 

Maar een politicus kan in 15 minuten een hoop vertellen / onzin uitkramen (doorhalen wat niet van toepassing is) en de woordvoerder van de PVV ging gewoon verder. Volgens hem ligt er een groot probleem bij ‘ … Jihadisten in Nederland en West-Europa .. ‘. Volgens hem heeft het kabinet hen ‘ … met duizenden tegelijk binnengehaald … ‘ En de Duitse media hebben hem wel een beetje geholpen, daar de BILD-Zeitung wist te melden dat ‘ … we honderdduizenden antisemieten hebben binnengehaald … ‘ En verder op weet de PVV nog te melden dat ‘ … oproepen tot genocide … ‘ voor GroenLinkse burgemeester Halsema ‘ … blijkbaar prima in orde is …
Aan de ministers werd de vraag gesteld of zij de observatie delen ‘ … dat de massa-immigratie die zorgde voor de Islamitische toestroom, heeft bijgedragen aan de Jihadistische dreiging? Zo nee, waarom niet? Kunnen zij aangeven waarom al die Jihadisten eigenlijk in Nederland wonen? Waarom worden ze binnengelaten? Vorige week 1.400 asielzoekers erbij …

Als meneer de politicus de stukken had gelezen, dan heeft hij kunnen merken dat het CBS op 4 juli aangaf dat de toename van het aantal immigranten in 2022 vooral te danken is aan de oorlog in Oekraïne. Daarna zijn er ook veel kennismigranten en arbeidsmigranten te bemerken geweest. Daarnaast waren er ook gezinsmigranten en asielzoekers. Wel graag het hele verhaaltje vertellen ! En zo ging hij nog minutenlang door, want het onderwerp ging tenslotte over de inlichtingendiensten in het kader van ‘landen met een offensief cyberprogramma, bulkdatasets en overige specifieke voorzieningen’. 

(Bronnen: Tweede Kamer, Instagram, NCTV, CBS, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.10.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights