OPINIE – Weet u: als men ergens op zit te wachten, kan het best lang duren. Heel politiek Nederland zit er gewoon op te wachten: gaat hij het doen of gaat hij het niet doen. Gaat Pieter Omtzigt met zijn eigen partij komen, want dan is politiek Nederland natuurlijk compleet in rep en roer. En ondertussen probeerde het CDA hem toch weer even binnen te hengelen. 

Partij Pieter Omtzigt
Eerder is al een keer opgemerkt, dat het een lange tijd gaat duren voordat er weer een goed functionerende Tweede Kamer en kabinet functioneren. Ten eerste is er nu een demissionair kabinet, dat alleen de lopende zaken mag ‘afhandelen’ en zeker geen nieuwe voorstellen op tafel mag leggen. Na de verkiezingen moeten dan de gesprekken worden gehouden om te komen tot een nieuw kabinet. Maar dan komt er weer een nieuw probleem, want wie zou er met wie willen, mogen en kunnen regeren. Daarnaast komen er nieuwe Kamerleden die ingewerkt moeten gaan worden. Dat betekent – voorzichtige schatting – dat de politiek zo’n 1.5 tot 2.5 jaar stilstaat.  
En dat hangt ook weer samen met wat Pieter Omtzigt gaat doen. Laat het duidelijk zijn als Pieter Omtzigt met een eigen partij gaat komen, zal het hele politieke landschap kunnen gaan veranderen. Peilingen – maar die zeggen ook niet alles zonder de bekende glazen bol – zouden voorspellen dat hij zo’n 45 tot 49 zetels zo maar zou kunnen behalen. 

Stel dat hij met zijn partij 48 zetels gaat binnenslepen, dan zal deze partij de grootste gaan worden en mag Pieter Omtzigt gaan proberen om een kabinet te vormen. Daarnaast zou BBB zo’n 27 zetels kunnen halen en PvdA / GroenLinks mogelijk 29 zetels. Deze 3 partijen zouden dan een grote meerderheid kunnen behalen met ruim 100 zetels. En dat zou een grote klapper zijn. 

Het bestuur van het CDA heeft nog geprobeerd om de banden met Pieter Omtzigt te verbeteren. Zo schijnt partijvoorzitter Hans Huibers een brief – geen telefoontje! – aan de heer Omtzigt te hebben gestuurd en daarin een functie aangeboden. Daarnaast zou Pieter Omtzigt als hij een eenmansfractie zou blijven, gebruik mogen maken van CDA-medewerkers. Tevens zou het CDA willen samenwerken met de nieuwe partij van Pieter Omtzigt. 
Duidelijk is wel dat Pieter Omtzigt niet terug wil naar het CDA, maar het is nog niet duidelijk of hij verdergaat met een eigen partij. Daar is het wachten op, maar het is wel opvallend te noemen dat hij meldde dat hij natuurlijk met alle partijen wil samenwerken om zijn ideeën en idealen voor Nederland te kunnen verwezenlijken. Dat zou kunnen betekenen dat hij toch een hint afgegeven heeft om door te gaan. 

Grote Leegloop
In de periode tot aan de verkiezingen zijn – en mogelijk volgen er nog meer – al heel wat smaakmakers in de Tweede Kamer weggegaan of hebben aangegeven dat ze na de verkiezingen niet meer terugkomen. Of minstens niet meer als lijsttrekker of niet meer voorkomen op de lijst. 

Eerder zijn al heel wat namen voorbij gekomen en in de afgelopen week zijn er weer nieuwe namen bij gekomen. De pitbulls / smaakmakers van verschillende partijen, gaan verdwijnen.
Lijsttrekker van Bij1, Sylvana Simons,  heeft in een interview met de Volkskrant laten weten niet meer beschikbaar zal zijn voor de partij als lijsttrekker. Dit heeft te maken met problemen binnen de partij maar ook met gezondheidsproblemen.
Een andere fractievoorzitter, Farid Azarkan van DENK, heeft middels een video op Twitter / X laten weten geen kandidaat te zijn voor het lijsttrekkerschap van DENK en dat hij na de verkiezingen de politiek gaat verlaten. Volgens de Volkskrant zou Farid Azarkan het wat rustiger aan gaan doen buiten de politiek.  

Een ander boegbeeld van de SP, Peter Kwint, heeft ook te kennen gegeven ‘voorlopig’ afscheid te nemen van de Tweede Kamer. Daarbij gaf hij aan dat hij weg wil zijn, voordat hij te cynisch zou worden. Nu is Peter Kwint altijd een opvallend en – mijn mening – een goede spreker geweest. Een persoon die zich niet in het kooitje van de Tweede Kamer-procedures liet vangen, rondliep met flink wat tattoos en meestal met een t-shirt. Kortom, een persoon met een eigen wil en een eigen (sterke) mening. Ik mag wel zeggen een persoon naar mijn hart, maar dat gold ook voor Renske Leijten. Het is jammer dat de SP in één keer 2 kopstukken verliest. 
Ook Lilian Helder (PVV) gaat niet meer terugkomen na de verkiezingen. Nu ben ik geen voorstander van de PVV, maar men moet toegeven, er zitten wel debaters tussen. Lilian Helder komt niet terug om persoonlijke redenen.  

Tenslotte geeft de media aan dat het 16e vertrekkende Kamerlid Hans Smolders is van de Groep Van Haga. De heer Smolders heeft gezondheidsklachten en zal daarom (mogelijk) niet meer terugkomen. Hij wil nog wel als lijstduwer op de lijst van BVNL, de partij van Wybren van Haga. Hans Smolders was als chauffeur, getuige van de moord op Pim Fortuyn en startte zo’n 4 jaar zijn eigen partij in Tilburg, de Lijst Smolders Tilburg.
Een andere Brabander, René Peters (CDA) uit Oss, heeft ook bekendgemaakt na de verkiezingen van de Tweede Kamer niet terug te komen. Volgens hem is het een fantastische hondenbaan, die intensief en zwaar is.  

Overigens is het binnen het CDA nog steeds zoeken naar opvolgers voor de personen die gezegd hebben niet terug te komen. En dat blijkt nog niet helemaal te lukken. Mirjam Sterk heeft ondertussen al laten weten dat ze geen lijsttrekker wil worden.   
Volgens de site van EditieNL zou ondertussen de teller al op 19 staan en wordt er nu al  gesproken over de wachtgeldregeling, wat een kabinetslid of Kamerlid krijgt, wat de begeleiding is naar een baan. Tevens zou er een regeling zijn, dat een Kamerlid als die een baan krijgt met een salaris dat lager is dan dat van een Kamerlid, het ex-Kamerlid nog een tijd lang recht heeft op een aanvullende wachtgeldregeling. 
Dat is toch best mooi geregeld, ondanks dat duizenden inwoners van Nederland niet eens fatsoenlijk boodschappen kunnen doen, de energie niet kunnen betalen of de kinderen niet naar sport kunnen sturen, dat kinderen zonder eten naar school moeten en dat er flink gekort moet worden op de Jeugdzorg.   

(Bronnen: Volkskrant, ANP, De Stentor, Dtv Nieuws, EditieNL, AD, RTL Nieuws, Trouw) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 31.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights