OPINIE – En het was weer een spannende week in de politiek. In Rheden zijn plots 2 fracties D66, ChristenUnie Flevoland gaat samenwerken met PVV en hoe gaat het dan met de normen en waarden, parlementaire enquête over de Corona-pandemie is van tafel gevallen en waarschijnlijk in de prullenbak terecht gekomen. Echter het was vooral de week van de mededeling van Renske Leijten die stopt met het politieke werk in de Tweede Kamer. 

Twee fracties D66 in één gemeenteraad 
In de gemeente Rheden is een iets of wat onduidelijke situatie ontstaan, doordat Rosea Huertas Mulckhuyse uit de D66 fractie is gezet – of zoals de andere fractieleden hebben gemeld: het lidmaatschap is beëindigd – . 
Echter, het raadslid Mulckhuyse heeft aangegeven dat ze niet zal opstappen, sterker nog, ze gaat als D66-er door. Hierdoor is een situatie ontstaan dat er 2 fracties van D66 zijn in één gemeenteraad. Daarbij moet ook gemeld worden dat D66 één van de 4 partijen van de coalitie is. Volgens een woordvoerder van het landelijke D66 partijbestuur is het nog te vroeg om op de situatie te reageren en dat het nog niet helemaal duidelijk is wat er gebeurd is. 
Overigens zou het al een tijdje niet zo goed te boteren tussen de ‘2 fracties D66’ in de gemeenteraad van Rheden. 

Het ‘afscheid’ in dit geval is een afscheiding geworden waarbij beide fracties onder de naam D66 door zullen gaan. De vraag is hoe dit de komende weken, maanden gaat lopen en hoe het college en de raad hier mee om (kunnen) gaan.  

Het verbod op politieke partijen 
Een volgend ‘afscheid’ zou kunnen worden, het afscheid van een politieke partij middels een wet die in de maak zou zijn, waardoor er de mogelijkheid zou kunnen komen om een politieke partij te kunnen verbieden. Hierbij zou gezegd zijn, dat het in het kader zou gaan om de democratie te beschermen.  
Als men kijkt naar de term ‘democratie’ is dit een vreemde wet die ingevoerd zou gaan worden. De site van de Overheid heeft een opmerking besteedt aan de term democratie. De Overheid is van mening dat de manier waarop het bestuur over de Nederlandse staat is geregeld, democratie heet. Tevens heeft het volk in een democratie de macht. Aangezien het niet mogelijk is om met 17 miljoen mensen te vergaderen, worden volksvertegenwoordigers gekozen.   

Op het moment dat een politieke partij is toegelaten wordt tot het meedoen van verkiezingen en dus stemmen kan binnenhalen, zijn de leden op de lijst van de partij potentiële volksvertegenwoordigers. Dat betekent dat die partij niet meer verboden kan worden, daar ze een deel vertegenwoordigt van de Nederlandse stemmers. Het verbod zou een ‘afscheid’ zijn van de democratie zoals bedoeld is. De term ‘democratie’ is afgeleid van 2 Griekse woorden. Ten eerste ‘demos’ wat staat voor volk en ten tweede ‘kratos’ wat voor macht staat.  

Geen parlementaire enquête naar de Coronacrisis
Het schijnt momenteel zo te zijn dat een flink deel van de fracties in de Tweede Kamer geen fractielid wil afvaardigen naar de enquête over de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus (Corona). De voorzitter van de Tweede Kamer heeft gemeld dat de meeste fracties het 3e deelonderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid willen afwachten. Op zich is dit een rare move van de Tweede Kamer. Het is al een tijdje zo, dat er weinig vertrouwen is in de politiek (niet te verwarren met het vertrouwen in het kabinet, wat nog maar 17 procent zou zijn). 

Misschien heeft dit te maken met het ‘afscheid’ nemen van de ‘handige trucs’ die er allemaal zijn geweest, zeker op het management- en inkoopgebied. De verstrekking van mondkapjes is ondertussen natuurlijk bekend, maar het lag niet alleen bij CDA-connecties. Trouw gaf op 20 juni aan dat er ook PvdA-connecties zouden zijn geweest.

Samenwerking in Flevoland
Verschillende media hebben gewezen op het ‘niet geloofwaardig’ zijn als het gaat over de samenwerking tussen ChristenUnie en PVV in het bestuur van Flevoland. Eerder hadden partijvoorzitter Ankie van Tatenhove en de jongerenorganisatie PerspectieF hier al uitlatingen over gedaan. Tevens vond vicepremier Carola Schouten het ‘ongemakkelijk’ dat die samenwerking er is gekomen. Daarnaast heeft landbouwminister Piet Adema zich verbaasd over de samenwerking. 
Politiek leider Mirjam Bikker blijkt ook met de samenwerking in haar maag te zitten. ChristenUnie-leider Mirjam Bikker heeft er een naar gevoel dat de fractie samenwerkt met een partij die de democratisch rechtsstaat niet erkent. Voor haar is het geheel ‘ingewikkeld’. 

Iedereen heeft aangegeven dat de leden zelf moeten beslissen wat er gaat gebeuren. Daarentegen had de Volkskrant op 28 juni een artikel met de kop ‘Luide kritiek op samenwerking met PVV, maar CU-leden in Flevoland kunnen het niet tegenhouden’. Volgens de kopstukken mogen de leden beslissen wat er gebeurt, maar volgens de media hebben de ChristenUnie-leden het niet tegen kunnen houden. Zou dit kunnen gaan leiden tot een ‘afscheid’ van leden? 

SP-kopstuk neemt afscheid 
Op 17 maart 1979 is Renske Maria Leijten geboren in Leiden. Ze kwam voor de SP op 30 november 2006 in de Tweede Kamer. Renske Leijten is steeds opgevallen door haar strijdlust en felheid. Dit is vooral opgevallen in het dossier Toeslagenaffaire, naast Pieter Omtzigt. Tijdens haar studententijd in Groningen (Nederlandse taal, cultuur) was ze actief voor de jongerenorganisatie ROOD van de SP. Ze is zelfs voorzitter van ROOD geweest van 2005 tot 2007.
Daar nu blijkt, zal Renske Leijten de Tweede Kamer verlaten, na 17 jaar, want ze is van mening dat het in de politiek giftig is en alles gaat veel te langzaam. Volgens de fractieleider van SP – Lilian Marijnissen – is Renske Leijten juist de persoon die Den Haag nodig heeft. Ze is de echte stem van de mensen, ze is altijd betrokken, bevlogen en door iedereen te benaderen.

Renske Leijten, het gaat u goed en het is te hopen dat de bevlogenheid behouden blijft en dat u voor de mensen benaderbaar blijft. 

(Bronnen: Overheid, RTL Nieuws, Volkskrant, Nieuws.nl, Wikipedia, ANP, De Stentor, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 03.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights