OPINIE – En u moet het nu toch echt toegeven, het was weer een opvallende week. Opvallend en met een flinke klap. De landelijke media hadden het zelfs over een ‘Exodus’, een ‘Zomerschoonmaak’, een ‘Uittocht’ en ga zo maar door. Het is in ieder geval wel opvallend te noemen, dat de heer Rutte, mevrouw Kaag, heer Hoekstra en mevrouw Schouten die hebben laten horen na de verkiezingen niet meer terug te komen. 

Kabinet Rutte IV
Het kabinet Rutte IV is dan toch met een klap uit elkaar gespat en velen in Nederland hadden het al aan zien komen. Maar het meest opvallende aan de klap is dat Mr. M Rutte (premier en minister van Algemene Zaken), S.A.M. Kaag (minister van Financiën), Mr. W.B. Hoekstra (minister van Buitenlandse Zaken) en Drs. C.J. Schouten (minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) niet terug gaan komen na de verkiezingen. Vooralsnog dan en zeker als lijsttrekker, want men weet nooit wat er gaat gebeuren voor de verkiezingen. 
De 4 genoemden zijn in feite de dragers, de aanvoerders, de leiders van Rutte IV geweest. Het waren de premier en zijn 3 viceminister-presidenten. Het kan raar lopen in deze ‘democratische wereld’.  

Natuurlijk is aan de media medegedeeld dat het kabinet is gevallen over het migratie-vraagstuk, maar er zit veel meer achter deze politieke knal. In het opiniestuk ‘Dertien jaar leven met een kabinet Rutte’ is al gesproken over de kabinetten Rutte I tot en met IV, dus daar hoeft het vandaag niet over te gaan. 
Naast het circus rond het asielbeleid en migratiedeal met Tunesië – dit laatste is niet meer dan het probleem over de schutting kieperen – zijn er natuurlijk veel meer problemen geweest voor vak K. Overigens een kabinet waar de rek allang uit was. Zo kon men zien dat men worstelde met stikstof, met woningen die niet gebouwd worden, wel of geen vliegveld in Lelystad, de armoede die steeds verder toeneemt, honderden miljoenen aan Coronavaccins die vernietigd worden, een oorlog die niet de mijne is – maar dat mag je in Nederland niet zeggen – , klimaateisen waar niets aangedaan wordt, subsidies aan grote bedrijven die al genoeg winst maken en / of nog steeds fossiele brandstoffen gebruiken en ga zo maar door. 

Maar er is nog wat bijgekomen, blijkt de laatste weken en dat is dat de giftige atmosfeer in Nederland en zeker ook in de Tweede Kamer. Zo lijken steeds meer Kamerleden bedreigd te worden en moeten bepaalde leden met beveiliging rondlopen. Dit is natuurlijk niet zoals het hoort. 
Naast dat Geert Wilders al tijden met beveiliging door het leven moet, heeft ook Sigrid Kaag gemeld dat ze bedreigd werd en dat ze mede daardoor stopt met de politiek. Mevrouw Kaag heeft het over een giftige sfeer gehad en in de media liet ze weten dat Nederland in een ‘precaire maatschappelijke situatie’ zit. Daarbij komt ook dat de politiek verschillen uitvergroot en dat discussies niet meer langs de lijnen van feiten worden gevoerd. Daarna kwam een opvallende uitspraak en dat is dat het land degelijke, goede en ervaren bestuurders nodig heeft. In het artikel is verder niet te lezen of deze bestuurders er nu al zijn.

Ook Kamerlid Liane den Haan stapt uit de politiek. In de media heeft ze aangegeven dat de huidige politiek lelijk is en dat het te weinig gaat over de inhoud. Volgens haar zijn opportunisme en populisme onderwerpen die belangrijker zijn dan de inhoud. Het Kamerlid heeft gemeld last te hebben van (vrouwen)haat. 
Dit is het tweede Kamerlid dat stopt wegens (vrouwen)haat, maar volgens politicologen Liza Mügge en Julia Wouters is het nog maar een topje van de ijsberg. Het zou namelijk veel vaker voorkomen. Alle politici kunnen te maken krijgen met bedreigingen en geweld op basis van hun standpunten, maar bij vrouwelijke politici komt er nog een item bij. Dat is het commentaar – vaak ook nog haat – over het vrouw zijn. Het blijkt steeds vaker dat de politiek nog steeds een mannenbolwerk is. 

Vervolgens heeft ook minister Carola Schouten aangegeven niet meer terug te komen na de verkiezingen. Het vertrek heeft bij mevrouw Schouten meer te maken dat 12 jaar politiek hard werken is geweest en dat het nu tijd wordt om het stokje over te geven. Ze was ook al tijdenlang bezig om zich voor te bereiden om ermee te stoppen.

Bij het CDA is het ondertussen ook best wel spannend geworden. Zo had minister Wopke Hoekstra al laten weten niet beschikbaar te zijn voor het lijsttrekkerschap. Tevens zou het best weleens voor kunnen komen dat zijn naam helemaal niet op de kieslijst voor de verkiezingen van de nieuwe Tweede Kamer zal komen te staan. Hij denkt nog na over zijn toekomst. 
Daarnaast heeft CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma besloten niet terug te komen na de verkiezingen. Volgens hem wordt het tijd voor jongere mensen. 
Vervolgens heeft minister Hugo de Jonge al gemeld geen lijsttrekker te willen worden en ook geen partijleider. Maar ook staatssecretaris Marnix van Rij heeft te kennen gegeven niet meer terug te komen in de politiek. En alsof het niet genoeg is, zal ook minister Hanke Bruins Slot geen lijsttrekker worden en waarschijnlijk ook niet op de kandidatenlijst voorkomen.  
Zo zal het nog een flinke puzzel binnen het CDA gaan worden.   

Ondertussen zijn er al heel wat namen weggestreept of kunnen de komende maanden weggestreept worden. Er blijven ‘gelukkig’ nog wel wat bekende namen over, zoals Lilian Marijnissen die door het partijbestuur als lijsttrekker van de SP is voorgedragen, Rob Jetten wil de kar van D66 gaan trekken, Mirjam Bikker, leider van de ChristenUnie, wordt de lijsttrekker van haar partij en minister van Justitie, Dilan Yeşilgöz, is door het bestuur van de VVD als lijsttrekker van de VVD naar voren geschoven. Dit gaat dan wel ten koste van voormalig VVD-parlementariër André Bosman.  

Nu is het nog de vraag wat Pieter Omtzigt gaat doen. Volgens de media zou er al zo’n 200.000 euro klaar staan van een steunfonds om de partij op te richten. Tevens zijn er al medewerkers beschikbaar. 
Het is nog wachten tot november, maar het zal waarschijnlijk niet het laatste opiniestuk over de politiek zijn. 

(Bronnen: Gooi en Eemlander, De Stentor, ANP, RTL Nieuws, AD, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 17.07.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights