RHEDEN – Op de site van D66 Rheden staat sinds enkele weken te lezen dat de fractie besloten heeft om het lidmaatschap van de fractie van Rosanna Huertas Mulckhuyse te beëindigen. Volgens de fractie zou dit besluit unaniem genomen zijn door de overige fractieleden, wegens het feit dat er geen vertrouwen meer was in een verdere samenwerking.  

Verslechterde verstandhouding 
Volgens de fractie vertegenwoordigt mevrouw Mulckhuyse de fractie van D66 niet meer bij bijeenkomsten. Er zou sprake zijn van een verslechterde verstandhouding. De fractie heeft daarna nog het afdelingsbestuur erbij gehaald, die een onderzoek is gestart. Hierbij werden de mogelijkheden onderzocht om uit de ontstane situatie te komen, maar dat schijnt dus niet gelukt te zijn.  
In het college van de gemeente zitten overigens de fracties van GroenLinks, D66, PvdA en GPR Burgerbelangen. In de raad allemaal met 4 zetels. Ondanks dat het nieuws van afscheiding van 16 juni is, bestaat op de site van de gemeenteraad de fractie van D66 op 1 juli (2 weken later) nog steeds uit 4 gemeenteraadsleden. 

Onduidelijk
Volgens de fractie zou het hierbij gaan om een vertrouwensbreuk, maar de regionale media geven aan dat meerdere bronnen hebben gezegd dat het onder meer te maken had met de verkoop van de brandweerkazerne in Dieren. 
Daarnaast wisten de media op 19 juni te melden dat Rosea Huertas Mulckhuyse niet voor commentaar bereikbaar was. Op dat moment was het nog onduidelijk wat ze zou gaan doen. 
Overigens was in oktober Marc van Heijgen uit GroenLinks gestapt en een eigen fractie begonnen ‘Beter Rheden’. 

Over die onduidelijkheid kwam op 1 juli enigszins wat meer duidelijkheid. De landelijke media kwam met een bericht dat Roseanna Huertas Mulckhuyse om onduidelijke redenen uit de fractie is gezet, maar dat ze wel raadslid blijft en wel als D66’er. Ze heeft dat ook aan de gemeenteraad laten weten. 
Tevens heeft ze laten weten zich te verbazen over de snelheid waarmee de beëindiging is doorgedrukt. Volgens haar heeft ze ‘grensoverschrijdende gebeurtenissen’ aangekaart. Daarnaast neemt ze geen blad voor de mond, wat niet in dank wordt afgenomen.  

Het landelijke D66 partijbestuur heeft via een woordvoerder laten weten dat het nog te vroeg is om op de situatie te reageren en dat het nog niet helemaal duidelijk is wat er gebeurd is.
Een dag later – rond 20 juni – was het echter wel duidelijk voor Ada Spaargaren, een erelid van D66. Als reactie op de beëindiging van het lidmaatschap door de fractie van Rosanna Huertas Mulckhuyse heeft Ada Spaargaren haar erelidmaatschap teruggegeven.  
De aanleiding voor haar stap was het optreden van de fractie en het bestuur van D66 Rheden. Een brief aan de leden heeft haar niet kunnen overtuigen. Daarbij komt ook nog dat de fractie (en het bestuur) het mandaat dat het raadslid heeft gekregen van de kiezers, heeft geschoffeerd. En dat is dat ⅓ van het aantal stemmen van D66 op mevrouw Mulckhuyse is uitgebracht. 
Tenslotte begrijpt – volgens mevrouw Spaargaren – zowel het bestuur als de fractie niet wat voor impact de stap heeft op een fractielid, met name hoe veilig men is bij een afdeling.  

(Bronnen: D66 Rheden, Gemeente Rheden, Omroep Gelderland, AD, rheden.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 01.07.2023

2 gedachte over “Twee fracties D66 in één gemeenteraad”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights