ALMERE – De fractie van de SP in de gemeenteraad van Almere had al eerder om actie van de gemeente gevraagd om woningcorporaties aan te zetten om de problemen met vocht en schimmel in huurwoningen op te lossen. De SP had toen al verzocht dat er een actieplan opgesteld zou worden. 

Gezondheidsklachten 
In oktober 2022 heeft een gezin – wonend in een huurwoning van Ymere – aan de bel getrokken. Het gezin had bij de fractie van de SP gemeld dat er niets gedaan werd aan de hoge luchtvochtigheid in de woning. Dit had geresulteerd in schimmel op de wanden en houtwerk dat door de vochtigheid was uitgezet.
Daarnaast had het gezin met 3 kinderen nogal wat gezondheidsklachten. Dit werd vooral gezien bij de baby van 8 maanden die koortsstuipen had opgelopen. 
De woningcorporatie had aangegeven dat de woning te klein is voor een gezin van 5 personen en dat er te slecht werd geventileerd.    

Donderdag 29 juni kwam er nog een triest verhaal bij. Tijdens de raadsvergadering mocht Rob Lambeck inspreken. Hij heeft een huurwoning van de Alliantie in Haven en door schimmel in zijn woning heeft hij ernstige gezondheidsklachten. Ook hier is sprake van ernstige vochtoverlast.   
Twee jaar kon hij in de woning intrekken, een woning die nauwelijks 4 jaar oud is. Hij is uit een ander huis moeten verhuizen wegens longklachten. Na de verhuizing naar zijn nieuwe huis verslechterde zijn gezondheid. En zoals het er nu uitziet, is de levensverwachting maximaal 2 jaar. 

Er zijn in de slaapkamers flinke schimmelplekken aangetroffen en het begon ook flink te stinken. Na een klacht is er alleen maar een laag verf aangebracht. Daarnaast is er ook een onderzoek in de buurt gedaan, waaruit bleek dat er constructieproblemen zijn. Een van de problemen is dat er water door de meterkast loopt. 
Ook nu heeft de SP een motie ingediend; andere fracties willen een meldpunt.

De lokale media hadden al in januari gemeld dat er steeds meer huizen in Nederland last hebben van schimmel en zwamgroei. Volgens het ongediertebestrijders platform Beestjes Kwijt zou het aantal meldingen de laatste tijd flink zijn gestegen. Volgens ongediertebestrijders zou de oorzaak vooral liggen in het slecht ventileren. Elke dag moeten de ramen minimaal 20 minuten op een kier worden gezet, ook in de winter.   
Slechte of onvoldoende ventilatie zal altijd problemen geven. Door de warme, vochtige lucht in huis komen er schimmels, onder meer zwam. Zwam is een hardnekkige schimmel die zich door de muren kan verplaatsen. Zodoende ontstaat er flinke overlast. Tevens is de stank slecht en deze penetrante geur kan voor gezondheidsklachten zorgen. Er ontstaan problemen met de longen en het zorgt voor hoofdpijn. Tevens zal zwamgroei de constructie van het huis beschadigen.  

De woningcorporatie heeft op haar site een artikel aan schimmel en ventileren besteed. Gemeld wordt dat door koken, douchen en afwassen zo’n 10 liter vocht kan vrijkomen in de woning. En dit gebeurt elke dag weer.  
Door het huis te ventileren kunnen vochtige lucht en vuile stoffen uit het huis verdwijnen en frisse lucht binnenkomen. Juist dit is van groot belang om schimmelplekken aan te pakken. Daarbij komt dan ook nog dat frisse lucht beter opwarmt. Tevens is op de site een stappenplan om schimmel aan te pakken aangegeven. 

(Bronnen: Omroep Almere, Almere Deze Week, De Alliantie, Khamakar News Agency)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 30.06.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights