ALMERE – De fractie van de SP in de gemeenteraad Almere wil dat de gemeente in actie komt. In actie tegen woningcorporaties om de problemen met vocht en schimmel in huurwoningen op te lossen. Hiervoor moet een actieplan opgesteld worden. In het plan moet duidelijk worden aangegeven hoe huurders makkelijk kunnen klagen over een slechte leefomgeving. Tevens hoe verhuurders de problemen zullen gaan oplossen. 

Schimmel in woning
De fractie van de SP heeft vorig jaar het probleem aanhangig gemaakt. In oktober 2022 heeft een gezin in een huurwoning van Ymere aan de bel getrokken. Het gezin gaf aan dat er niets werd gedaan aan de hoge luchtvochtigheid in de woning. Hierdoor zou er schimmel hebben gestaan op de wanden, het houtwerk is door de vochtigheid uitgezet. Maar vooral heeft het gezin met 3 kinderen gezondheidsklachten. 
De gezondheidsklachten hadden geresulteerd tot koortsstuipen bij de baby van 8 maanden, die bijna dreigde te stikken. Volgens een woordvoerder van de woningcorporatie was de woning te klein voor 5 personen en werd er te slecht geventileerd. 

Na bemiddeling van SP is de woning doorgelicht en is afgesproken dat de woning een gedeeltelijk vervroegd groot onderhoud zou krijgen. Een gespecialiseerd bedrijf is daarna begonnen met het verwijderen van de schimmel. Hierbij zijn luchtroosters vervangen en de kruipruimte. Tevens is een automatisch ventilatiesysteem geïnstalleerd. 
In eerste instantie was de SP blij met de maatregelen, maar zeker niet tevreden. Een van de zaken was een rapport over de status van het huis. Een andere zaak was dat de fractie niet te spreken was over de communicatie met de woningcorporatie. 
Met de familie ging het toen ook slecht en een andere woning zou niet snel beschikbaar komen, daar ze niet op een urgentielijst zouden staan.  

Actieplan tegen schimmel 
De SP-fractie komt nu met het dringend verzoek dat de gemeente Almere meer aandacht gaat schenken aan de schimmel- en vochtplekken-problematiek. De SP heeft in 2020 een zwartboek aangelegd over slechte woningen. Volgens woordvoerder Ravestein van de SP is het wel wat beter gegaan, maar is er nog steeds een groot probleem.  
Daaraan gekoppeld is, dat huurders soms van het kastje naar de muur worden gestuurd en dat problemen als individuele gevallen worden ‘opgepakt’. Volgens de SP is het een structureel probleem met een patroon.  

Veel oudere woningen hebben last van schimmel en vocht. De SP-fractie is van mening dat het probleem van de schimmel- en vochtplekken op de agenda moet van de periodieke gesprekken tussen de gemeente en de woningcorporaties. Dit initiatief wordt gesteund door de fracties van de PvdA, AP/OPA en DENK. 

(Bronnen: SP Almere, Omroep Flevoland, Almere Deze Week, 1 Almere)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 17.05.2023

2 gedachte over “Actieplan tegen schimmel- en vochtplekken in huurwoningen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights