SOEST – Eind april kon wethouder Liesa van Aalst (VVD) van Financiën met een gelukkig gezicht melden dat de gemeente 9 miljoen euro heeft overgehouden in 2022. Dit bedrag kan dus naar de spaarpot van de gemeente Soest. Het bedrag is overgehouden ondanks een jaar van crisis over crisis.

Geld van de Rijksoverheid 
Meer dan 60 procent van het bedrag van de 9 miljoen, zijn van gelden die door de Rijksoverheid aan de gemeente Soest zijn uitbetaald. Er zijn bedragen uitgekeerd voor de crisis veroorzaakt door de pandemie van het SARS-CoV-2 virus (Corona), bedragen uitgekeerd voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Daarnaast zijn er bedragen binnengekomen vanuit het Rijk voor de energiecrisis, de inflatiecrisis en er zijn gelden binnengekomen voor het opzetten van een tijdelijk AZC bij Soesterberg.   
Overigens heeft de gemeente ook nog 3 miljoen aan meevallers kunnen bijschrijven. 

In het document van de gemeente ‘Begroting 2023 Inclusief Meerjarenramingen 2024 – 2026’ werd gewezen naar de junibrief 2022, waarin werd aangegeven dat er een positief structureel meerjarenperspectief was. Echter, in 2026 – volgens de gemeente – zou het teruglopen naar bijna 3 miljoen. Overigens nog wel positief. In de jaren vanaf 2023 zou dat 6 miljoen zijn, in 2024 ruim 7 miljoen en in 2025 bijna 9 miljoen euro. 

Nu moet men niet meteen zeggen dat Soest rijk is geworden door crises, volgens de wethouder, daar op dezelfde posten de uitgaven ook gewoon doorlopen. En de vooruitzichten zijn dat er de komende jaren nog meer uitgegeven moet worden. Net als bij de meeste gemeenten, wordt ook in Soest een flink tekort verwacht in 2026. Dit jaar staat ondertussen al bekend als het ‘Ravijnjaar’. De meeste gemeenten proberen tot het jaar 2026 gelden over te houden voor 2026. 

Positieve resultaten 
Wethouder van Aalst is sinds 2018 wethouder van Financiën en sinds dat moment is een tekort omgezet van ruim 1 miljoen (2019) naar een positief resultaat van 9 miljoen euro. Daarnaast groeit het reservepotje van de gemeente Soest van 14 miljoen naar 23 miljoen euro. De afspraak is dat het overschot naar het reservepotje gaat.  

Officieel is het overschot geen 9 miljoen euro, maar 10.2 miljoen euro. Echter, Soest heeft besloten om 1.2 miljoen euro te reserveren voor een aantal taken, die nog niet zijn uitgevoerd. Met het geld kan de gemeente gaan investeren in de samenleving. 
Zo wordt er in het voorjaar in de gemeenteraad de Kadernota besproken. Hier kan de raad haar wensen voor de komende jaren neerleggen. Het is te hopen dat de raad ondertussen met de inwoners heeft gesproken.  
De uitgaven voor dit jaar voor de gemeente Soest staan op ruim 145 miljoen euro.

(Bronnen: Gemeente Soest, AD, De Gelderlander)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 13.05.2023

Een gedachte over “Gemeente Soest houdt 9 miljoen euro over”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights