BREDA – Het is een doorn in het oog voor de kringloopwinkels dat ze moeten registreren van wie ze tweedehands spullen kopen. Volgens de winkels is het niet wenselijk en zeker niet uitvoerbaar. De gemeente Breda snapt niets van de opmerkingen van de ondernemers, daar de regels al stammen uit het jaar 1886.  

Volgens BNNVARA is de registratieplicht iets wat ingevoerd gaat worden. Zo ook volgens een artikel van het Dagblad van het Noorden, dat half maart aangaf dat kringloopwinkels gedwongen worden om de (miljoenen) aangeleverde goederen netjes te registreren. Het Dagblad meldt dat de overheid heling en witwassen wil voorkomen middels het Digitale Opkoopregister. Dit houdt in dat de opkopers en verkopers van tweedehands spullen verplicht worden gesteld een register bij te houden van wie de artikelen komt brengen.  Volgens de gegevens zou er per jaar zo’n miljoen kilo aan spullen binnen worden gebracht bij de kringloopwinkels. 

BNNVARA sluit daarbij aan en meldt dat de kringloopwinkels zich grote zorgen maken over deze regeling en daarbij wordt gemeld dat de winkels vrezen voor het voortbestaan van de winkels. 
Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is een wet aangepast die de bestrijding van heling en witwassen moet verbeteren. Daarom – volgens het ministerie – worden opkopers en handelaren verplicht een Digitaal Opkopersregister (DOR) aan te leggen. In dit register moet alles worden vastgelegd, zoals welke goederen door welke persoon zijn aangeboden. 

Politieke vragen 
In de gemeenteraad van Breda zijn vragen gesteld door de fractie van GroenLinks over de ‘nieuwe regeling’. Bij de fractie is begrip voor een registratie om witwassen tegen te gaan, maar of dit tegen alle kosten bij de winkeliers door de strot doorgeduwd moet worden, is nog maar de vraag.  Volgens GroenLinks is het van groot belang dat kringloopwinkels niets hoeven te vrezen voor onwerkzame en administratieve handelingen en zelfs niet voor het voortbestaan. De kringloopwinkels zijn van groot belang voor de gemeente, daar ze de aanschaf van goederen makkelijker maken voor mensen met een kleinere beurs. Tevens dragen de winkels bij aan een duurzame stad en een duurzame toekomst.  

Het college van de gemeente Breda heeft gereageerd op de vragen van de fractie van GroenLinks. Volgens het college begrijpen ze de onrust, maar de wetgeving over het bijhouden van een handelsregister voor de inkoop van tweedehands goederen is niets nieuws. De registratieplicht bestaat al sinds 1886.

Het is een kwestie van stroomlijning van de registratie – volgens het college – waarbij het DOR uitgebreider is dan een papieren register, efficiënter. Daarnaast is het Digitaal Opkoopregister gekoppeld aan een landelijke database met gestolen goederen. De gemeente Breda ziet het DOR als een vooruitgang en het draagt tevens bij aan het terugdringen van heling. 

(Bronnen: BN de Stem, De Gelderlander, BNNVARA, Dagblad van het Noorden) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights