AMSTERDAM – In de vervoerregio Amsterdam was het voor huishoudens die tot maximaal 130 procent van het minimumloon verdienen, mogelijk om vanaf 8 mei kaartjes voor tram, metro en bus aan te vragen. Er waren zo’n 750.000 vervoersbewijzen beschikbaar, maar op maandagochtend waren er al 150.000 vergeven.   

Geen controle inkomensgegevens 
Een woordvoerder van de Vervoerregio Amsterdam heeft overigens maandag wel laten weten dat de inkomensgegevens wegens privacyregels niet gecontroleerd konden worden. Dit zou kunnen inhouden dat ook anderen de vervoerbewijzen hebben besteld, wat natuurlijk niet de bedoeling is geweest.
Na het aanvragen op een site van de gratis ov-kaarten, worden de bewijzen binnen een paar weken naar het huisadres gestuurd.    

Op dezelfde dag, maandag 8 mei, werd gemeld dat de website door de grote belangstelling tijdelijk uit de lucht was. Gezinnen die in de doelgroep vallen, konden vanaf maandag 8 gratis OV-kaartjes aanvragen. Met de 8 bewijzen konden de mensen anderhalf uur reizen in de Vervoerregio Amsterdam middels de vervoerders GVB, EBS en Connexxion. 
Voorzitter van de Vervoerregio Melanie van der Horst heeft inderdaad gemeld dat wegens de privacyregels geen controle op de inkomensgegevens uitgevoerd mocht worden. Hierbij moet men denken aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Tevens dat de mensen die de vervoersbewijzen echt nodig hebben, niet zouden worden afgeschrikt door dit systeem. 

Een woordvoerder van de Vervoerregio heeft een dringend beroep gedaan om alleen gebruik te maken van het aanbod als men de bewijzen echt nodig heeft. De kaartjes zijn bedoeld voor mensen die tot 130 procent van het minimuminkomen verdienen. Echter, in principe zou dus elke inwoner uit één van de 14 gemeenten van de Vervoerregio Amsterdam een aanvraag hebben kunnen doen op de site. 
Daarnaast heeft de Vervoerregio bewust gekozen om geen bureaucratie te starten, wat inhield dat er kosten gemaakt moesten worden om de kaartjes te kunnen controleren. Het uitgangspunt was het vertrouwen in de mens. 

Beetje hulp in dure tijden 
Eenmaal aangevraagd op de site, krijgt men een mail dat men de kaartjes binnen 5 weken per post aangeboden krijgt. Het is de bedoeling geweest van de Vervoerregio om de mensen te helpen in deze dure tijden. 

In Noord-Holland zouden zo’n 95.000 gezinnen aanspraak kunnen maken op de vervoerbewijzen. 
Bij het publiceren van de mededeling waren er nog maar ruim 630.000 kaarten beschikbaar. Daarnaast zijn het anonieme OV-kaarten die ook nergens geregistreerd worden. Hierdoor zullen uitkeringsinstanties ook niet van de kaarten op de hoogte zijn.  
Tenslotte zouden de bewijzen ook via de Voedselbank en andere welzijnsorganisaties zijn uitgegeven. 

(Bronnen: zaanstad.nieuws.nl, NH Nieuws, IJmuider Courant, AT5) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 12.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights