Bismi’llah ir-Rahman ir-Rahiem. Insha’Allah zal donderdag 23 maart – westerse tijdnotering – het vasten van de moslims over de gehele wereld beginnen. Mag Allah onze broeders en zusters beschermen en begeleiden op de weg van hun leven. Mag de Ramadan worden zoals we verwachten dat het zou zijn. 

Kennis 
In de heilige maand Ramadan is het ook tijd om weer even stil te staan bij het leven. De moslim vast van zonsopkomst tot zonsondergang. Er wordt gelezen, gememoriseerd en er wordt stilgestaan bij de ander in de wereld. Personen die het minder hebben en die best wat hulp kunnen gebruiken. 
Zo schrijft broeder Abulfadl periodiek een Ramadan Bericht, waarop men zich kan inschrijven. Broeder Abulfadl is een Bachelor en Master jurisprudentie (fiqh) Islamitische Universiteit van Medina, Saudi Arabië. Zijn mails zijn te vinden onder Kennisviamail.nl waar men zich ook kan inschrijven. 

Daarnaast is de maand Ramadan juist de tijd om de gebeden te doen, vijf maal per dag de verplichte gebeden. Als men in het afgelopen jaar de gebeden een ‘beetje verwaarloosd’ heeft, is het nu de kans om dat weer recht te trekken.  Doe de gebeden, doe je salat: Fadjr, Dhuhr, Asr, Maghrib, en Isha. 
Heb je nog nooit gebeden, begin er nu mee, tijdens de Ramadan. Zoek een imam, sheikh, broeder of zuster die je hierbij steunt.  

Ook is de maand Ramadan de tijd om de heilige Qur’an te lezen. Er zijn moslims die de gehele Qur’an uit het hoofd kunnen memoriseren. Dit is masha’Allah fantastisch. Maar men kan ook elke dag wat lezen in de Qur’an. Een goed hulpmiddel hierbij is het systeem van Juz. De Qur’an wordt in 30 delen verdeeld en elke dag leest men 1 Juz (deel). Natuurlijk mag ook meer. Voor diegenen die Het Arabisch niet of nauwelijks machtig zijn, is misschien een ondersteuning van de Nederlandse tekst handig om de Qur’an te lezen. Daarnaast kan men op het internet ook de Qur’an lezen en horen. Een site als Recite Qur’an heeft vertalingen toegevoegd, ook de gehele tekst in het Nederlands.  

Ondersteuning / Sadaqah
In (of net voor) de maand Ramadan is het mooi om Sadaqah te geven. Dit is een vrijwillige vorm van geld of goederen weg te geven. Sadaqah kan op elk moment gegeven worden, echter in de maand Ramadan is dit vele malen beter. De Profeet (vrede zij met hem) heeft de maand Ramadan genoemd als de maand van het helpen van anderen. De Profeet (vrede zij met hem) was zelf het meest vrijgevig in de maand Ramadan.  

Het Team Humanity_Gaza, Palestine is bezig met haar Ramadan Campagne. Het Team kan nog steeds donaties gebruiken. Voor mensen, broeders en zusters die Sadaqah willen schenken aan Palestijnen in Gaza, kunnen terecht bij het team. Ondertussen zijn er al donaties gedaan, maar er is nog veel nodig. Meer informatie over het project is te vinden middels de site

Een ander voorbeeld is de Stichting Najiba. De naam Najiba komt van de naam van een overleden vrouw en de Stichting is opgericht ter nagedachtenis van de zus van Mourad,  Najiba. Najiba heeft op 39-jarige leeftijd de strijd tegen kanker verloren en is naar haar Schepper gegaan. Ondertussen haar twee dochters achterlatend. 
Najiba stond altijd klaar voor iedereen die problemen had en had voor iedereen een luisterend oor, deed veel vrijwilligerswerk en zorgde goed voor ouderen en kinderen.  
Mourad heeft in haar naam de Stichting Najiba opgezet en doet met de vrijwilligers veel goed werk. 
De Stichting heeft ook een Ramadan project en dit is te vinden op de site van de Stichting.  

Maar het gebeurt ook op een kleinere schaal. Mensen die andere mensen helpen, ook al hebben ze zelf weinig. Zo is het verhaal bekend van een alleenstaande vrouw, Latifa, met een studerende dochter, in de Kasbah van Marrakech. Ze heeft het niet makkelijk, maar is altijd optimistisch. Elk jaar met Ramadan maakt ze de gehele maand meer eten klaar en geeft dat aan een familie, een invalide vader met 2 zoons, om ze te ondersteunen. Masha’Allah.  

Mag Allah u nogmaals beschermen en begeleiden op de weg van uw leven. Mag Ramadan brengen wat u er van verwacht en zorg voor uw mede-broeders en
-zusters. 

Ramadan Kareem (een gezegende Ramadan) en anderen zullen zeggen Ramadan Mubarak (een fijne Ramadan). 

(Bronnen: Sadaka Islam, Recite Quran, Al-Yaqeen, Stichting Najiba, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights