Tijdens de heilige maand Ramadan is de moslim bezig met het vasten. Niet eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang, voor een hele maand. In een eerder artikel ‘Moslims ervaren extra discriminatie tijdens Ramadan’ werd geschreven, dat moslims veel discriminatie ervaren, vooral tijdens Ramadan. Dit kwam van een woordvoerder van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.

Aan de andere kant is ook waar te nemen dat mensen na een dag vasten samen eten, samen het vasten breken middels de Iftar. Zo was er ook het artikel van de 80 zusters die in Lelystad samen de Iftar hebben genuttigd in de grote kas van Boerkok in Lelystad. 
Het vasten is één van de vijf zuilen van de Islam en is beschreven in Surat al-Baqarah. Tijdens de heilige maand Ramadan is de Qur’an neergezonden. 

Het vasten duurt een maand en dan is het wachten wanneer de nieuwe maan is gezien. Donderdagavond 20 april werd na het Maghrib gebed de nieuwe maan in Saoedi-Arabië gezien. Volgens de regels betekent dit dat de viering van Eid al-Fitr op vrijdag 21 april kon beginnen. 
Bij navraag in Marokko blijkt, dat Marokko een dag later begint en wel op zaterdag 22 april. 

Op het moment dat de maand Ramadan ten einde loopt, gaan moslims over de gehele wereld zich voorbereiden op Eid al-Fitr. Dit is in het Nederlands te vertalen met ‘het Feest van het verbreken van het Vasten’. Nederland blijkt steevast vol te houden dat het Suikerfeest heet, omdat er mogelijk zoetigheid wordt gegeten. Maar dit is dus een slechte vertaling. Natuurlijk wordt er zoetigheid genuttigd, maar het gaat om het verbreken van het vasten, niet om de zoetigheid. 
Om de integratie te verbeteren, is het misschien wel handig dat de niet-moslim ook Eid al-Fitr zegt en niet domweg Suikerfeest. 

Eid al-Fitr is bedoeld als een dag (of dagen) van familiebezoek, saamhorigheid en gezelligheid. Tevens is het dé juiste tijd om geschillen en conflicten bij te leggen. Daarbij is de beste die persoon die het initiatief hiervoor neemt, ook als hij of zij van mening is, dat de ander niet goed bezig is. Het minste wat men kan doen, is de ander te feliciteren met Eid al-Fitr.  
De dag is een dag van vreugde. Dit kan getoond worden door het dragen van de beste kleding, maar zeker ook door het geven van cadeautjes en kinderen te verwennen. Daarbij horen dan ook lekkere zaken die men in huis haalt of zelf maakt. 
Begroet elkaar met Eid Mubarak. Daarnaast is Eid al-Fitr een dag van dankbaarheid aan Allah. 

Kijken naar de maan 
Elk jaar schuift de Ramadan en dus ook Eid al-Fitr. Dit komt door de waarneming van de nieuwe maan, gebaseerd op de Islamitische kalender. Zo viel Eid al-Fitr in 2019 op 4 juni. Daarnaast is Eid ook de eerste dag van de nieuwe maand, Shawwal, in de Islamitische kalender. 
Ambtenaren en specialisten uit landen met een moslimmeerderheid zien de maan aan het begin van de Ramadan; op dezelfde manier wordt gekeken naar de nieuwe maan aan het eind van de Ramadan. Indien dit gebeurt, wordt via een officiële verklaring of uitzending, dit bekend gemaakt aan de miljoenen moslims over de gehele wereld. Echter, er zijn een aantal landen die een eigen waarneming van de nieuwe maan hebben en mogelijk daarom begint Eid al-Fitr op een andere dag.  

In moskeeën, gemeenschapscentra en buitenruimtes worden de Eid-gebeden in de vroege ochtend gehouden. Aangezien het een heel belangrijk moment is, is het ook heel druk en lopen de moskeeën – zeker in het Midden-Oosten en de landen in (Noord-) Afrika – snel vol. De kans is ook vaak aanwezig dat in de open lucht de gebeden worden gehouden. 
De moslims luisteren naar de ‘khutba’ (preek) en begroeten elkaar met Eid Mubarak (een gezegende Eid). 
Daarnaast kan men ook vaak ‘Rabena yetaqabal’ horen, wat betekent ‘Mag Allah het accepteren’ en wat verwijst naar het vasten tijdens de Ramadan. 

In veel landen is het een traditie dat de volwassenen jongeren ‘eddeya’ geven, ofwel een bedrag als cadeau of voor de Eid-festiviteiten. Het komt regelmatig voor dat vrienden en families in de Eid-dagen evenementen, festivals en themaparken bijwonen. Daarnaast worden ook vaak de zieke familieleden, vrienden en buren bezocht. 

Mag Allah u beschermen en begeleiden op de weg van uw leven. 

(Bronnen: Kennis via mail, Al Jazeera, FunX, Middle East Eye, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 21.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights