RIJENS NIEUWS – De gemeente Gilze en Rijen wil de overlast van de eikenprocessierups aanpakken op een natuurlijke manier. Dat gaat op de manier om de natuur meer ruimte te geven, mits het mogelijk is. De gemeente heeft daarom de bermen dit jaar ingezaaid met een speciaal bloemmengsel en extra struiken geplant in het buitengebied. 

De bermen inzaaien
Bij het inzaaien van de bermen wordt een speciaal bloemenmengsel gebruikt. Dit is een mengsel dat de natuurlijke vijanden van de rupsen aantrekt, zoals de sluipvliegen. Deze insecten zullen eitjes in de eikenprocessierups leggen, waardoor deze rups zich niet kan voortplanten en uiteindelijk zal (uit)sterven. 
Op deze manier helpen de bloemrijke bermen bij de aanpak van de eikenprocessierups. Meer soorten bloemen trekken ook meer insecten aan, naast het feit dat het uitzicht ook beter en mooier is. 
De gemeente heeft delen van de bermen ingezaaid aan de Herderweg en de Warande in Gilze, de kruising Lijndonk / Broekstraat (Molenschot) en aan de Lijndonk / Moleneind. 

Extra struiken 
Tevens zijn er extra struiken geplant. Dit is vooral gebeurd rond gebieden met eikenbomen. Daarnaast zijn struiken geplant op plaatsen waar nestkastjes hangen of bermen zijn ingezaaid. 
Bij het planten is gebruik gemaakt van brem, meidoorn en lijsterbes. Deze struiken zijn goed voor zowel de insecten als de vogels. In de struiken kunnen ze schuilen, naast het feit dat de bloemen en bessen lekker voedsel zijn. 

Deze struiken worden geplant aan de Omloop en Lijndonk / Broekstraat in Molenschot. Tevens zijn de bestaande beplanting aangevuld en hersteld aan de Flaassendijk in Rijen en de Schaapsdijk / Spoelstraat in Gilze. 

Hulp van de NLGR 
De werkgroep Groene Brigade van de Natuur- en Landschapsvereniging Gilze Rijen (NLGR) ondersteunt de werkzaamheden om de overlast van de eikenprocessierups tegen te gaan. Er hangen ruim 500 nestkastjes voor onder meer mezen en boomklevers in de hele gemeente. De werkgroep van de NLGR maakt de nestkastjes schoon, naast dat ze ook de kapotte kastjes vervangt door nieuwe kastjes. Inwoners die nestkastjes in de tuin hebben hangen, kunnen deze nu beter schoonmaken. 

De NLGR heeft in een deel van de berm aan de Chaamseweg struiken geplant en bloemen ingezaaid. Tevens heeft de werkgroep keverrolletjes aangelegd. Een keverrolletje is een schuilplaats voor kevers en andere insecten. 

(Bron: Gemeente Gilze en Rijen) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights