Lelystad Airport

OPINIE – Landelijke – met in de slipstream de lokale – media weten vandaag te melden dat ‘Laagvliegen vanaf Lelystad Airport’ ook na de verkiezingen onacceptabel is voor de politiek in Gelderland en Overijssel. Althans bij de meeste partijen die meedoen met de verkiezingen van 15 maart. 

Laag vliegen
Aangegeven wordt dat laagvliegen van en naar Lelystad Airport voor bijna alle partijen die in Overijssel en Gelderland meedoen met de verkiezingen voor de Provinciale Staten niet acceptabel is. Nu weet ik niet hoe een vliegtuig moet opstijgen of landen zonder laag te vliegen, maar de politiek denkt daar toch anders over. Men is waarschijnlijk van gedachte dat een vliegtuig verticaal uit de lucht kan landen – net als helikopter of een drone – en verticaal kan opstijgen. Mogelijk hebben de politici nog nooit zelf in een vliegtuig gezeten. Dat verklaart ook waarom ze tegen Lelystad Airport zijn. 

Met deze ‘stijfkop-politiek’ wil men gewoon Lelystad Airport de kop omdraaien. De media gaat dan verder dat er nog 2 partijen zijn in Gelderland die niet tegen de opening zijn van vlieghaven Lelystad Airport. VVD en BVNL zijn van mening dat Lelystad Airport open kan, als de laagvliegroutes van tafel zijn. Ik vraag me dan wel af wat het verschil is tussen deze 2 en de andere partijen. Misschien dat de andere partijen tegen het laagvliegen zijn én tegen opening van Lelystad Airport en VVD en BVNL tegen de opening van de vlieghaven, behalve als het laagvliegen verdwijnt. Volgt u het nog? 
Daarnaast zou JA21 in Overijssel zogenoemd neutraal staan tegenover de opening van het ‘vakantievliegveld’. Echter deze fractie is wel van mening dat er een herindeling moet komen van het luchtruim, waarbij dan geen laagvliegroutes boven Overijssel mogen komen. Zo iets in de geest van het ‘afval’ over het muurtje van de buurman pleuren. De VVD in deze provincie is voor uitbreiding van de regionale luchthavens Lelystad, Rotterdam en Eindhoven, maar dan moet geluidsoverlast voorkomen worden. 

Dat laatste is ook een manier om te zeggen, dat de vlieghavens niet mogen uitbreiden, want er is altijd wel iemand te vinden, die vindt dat vliegtuigen geluidsoverlast met zich meebrengen. Elektrische vliegtuigen heb ik nog niet gezien; dat zijn van die toestellen die je pas hoort, als ze voor je staan. Gebeurt op straat ook met die fluisterscooters of -auto’s die geen geluid maken. 
Het lijkt er wel op dat de politiek wil dat we naar onze vakantielanden gaan met een luchtballon of misschien met het pronkstuk van Ferdinand Graf von Zeppelin uit 1900, de zeppelin. 

Opening versus kosten
Lelystad Airport is de overloop van de nationale vlieghaven Schiphol en terecht. Als men al op vakantie kan – met al die hoge prijzen -, komt men dan eindelijk op Schiphol, waar men zo’n halve tot bijna hele dag in een rij moet staan en voetje bij voetje in een rij van hier tot aan Tokio kan aansluiten en mee schuifelen. Is niet de ene afdeling onderbemand, dan wordt men over heel Schiphol rondgestuurd om bij de juiste aanmeldbalie te komen. Eenmaal aangemeld, kan men weer terug, aansluiten voor de paspoortcontrole – weer zo’n rij van hier tot aan … . Om tenslotte over heel Schiphol te worden ‘rondgeleid’ om tenslotte bij de incheckbalie weer achter aan te sluiten. En ondertussen is al een deel van de vakantie ‘verlopen’. 
Hiervoor zou dus Lelystad Airport goed kunnen ‘ondersteunen’. Maar nee, dat wordt tegengehouden door politici die bang zijn voor het vliegtuig boven hun achtertuintje. Als dat vliegtuig bij iemand anders overvliegt, is dat ‘zijn probleem’.

Maar op het moment dat de vlieghaven niet open gaat – ondanks dat Lelystad Airport kant en klaar is en staat te wachten op haar passagiers – zijn de kosten alleen maar toegenomen, zonder dat er inkomsten tegenover staan. Zo kwam NOS op 16 september 2020 met het artikel ‘Spookvliegveld’ Lelystad Airport kostte tot nu toe 214 miljoen euro’. In het artikel worden een aantal kosten genoemd. Volgens Omroep Flevoland en het onderzoeksplatform Follow the Money zou de uitbreiding van de vlieghaven toen al 214 miljoen euro hebben gekost. En dan is er nog geen vliegtuig extra opgestegen of geland. Dus geen inkomsten. 
In het bedrag van de 214 miljoen euro zitten dan de kosten voor bouwprojecten, infrastructuur, onderzoeken en ambtelijke ondersteuning van Rijk, provincie en de gemeente Lelystad.  

Het onderzoek gaf aan dat Schiphol voor ruim 90 miljoen euro in Lelystad Airport heeft geïnvesteerd, kostte de nieuwe terminal bijna 19 miljoen euro, kostte de verlenging van start- en landingsbaan (én een nieuwe taxibaan) 32 miljoen euro, ruim 15 miljoen euro was nodig voor verhoging van de verkeerstoren en uitbreiding van de brandweer en benodigdheden. Luchtverkeersleiding Nederland moest voor ruim 26 miljoen euro investeren. 

Hierbij gaat het om de kosten tussen 2009 en 2020. In het verlengde van het onderzoek zijn er in de Tweede Kamer vragen gesteld aan toenmalig minister Van Nieuwenhuizen.  Hiervan is een rapportage te vinden op de site van de Rijksoverheid ( 12 oktober 2020). De vragen waren gesteld door GroenLinks. Naast de kosten vraagt de fractie van GroenLinks ook naar mogelijke subsidie aan organisaties. 
In vraag 6 wordt gesproken over de “ … subsidie voor de propagandistische Lelystad Airportkrant, die amper objectieve informatie bevatte, en de subsidie aan de Stichting ‘Lelystad Airport moet door’? … “ En in vraag 7 wordt dan gevraagd, als vraag 6 juist is, waarom dan bijvoorbeeld SATL (Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen) geen subsidie heeft ontvangen. 

Volgens de beantwoording van de minister zijn de kosten I&W voor Lelystad Airport 28.402.529 euro geweest. Hierin zitten dan kosten voor gevelisolatie van ruim 1.4 miljoen euro, ruim 1.2 miljoen euro voor Luchthavenbesluit Lelystad, 1.2 miljoen euro voor projectorganisatie en zo’n ruim 18 miljoen euro voor het project halve aansluiting A6 Anthony Fokkerweg. 

De vraag is nu hoe vak K de kosten kan wegschrijven – en dan gaat Lelystad Airport nooit meer open – of de regering gaat in tegen de problemen van de politiek in de provincies – waarbij middels wikken en wegen de vlieghaven (mogelijk) wel open gaat. Een derde oplossing zou kunnen zijn, dat er een oplossing komt, voor het laagvliegen. Dit laatste zie ik niet zo zitten. Ik ben bang dat het doek is gevallen voor Lelystad Airport. Helaas, het zou mij beter uitkomen als ik van Lelystad naar mijn vakantiebestemming in Marokko kan vliegen. 

(Bronnen: De Puttenaer, AD, NOS, Rijksoverheid) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 03.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights