OPINIE – Heel lang geleden heeft iemand eens een opmerking gemaakt dat ‘journalistiek net het spelen met een Wajangpop’ is. Er zit iemand aan het stokje en zo beweegt de pop. Ik heb nooit goed begrepen wat die persoon bedoelde, maar ik kom er steeds vaker achter dat het nieuws dat verteld wordt, gekleurd is. Het is net politiek en mijn vrouw zegt steeds vaker, dat ze de politiek ook niet vertrouwt. 

Onbeschofte aanval op Huwwara
Neem nu de verslaglegging over de brute aanval op het dorp Huwwara. Ja, echt waar, Nieuwsuur kwam met het nieuws. Vanuit het veilige Tel Aviv liet de verslaggeefster weten dat de bezetter nog méér troepen naar het gebied heeft gestuurd, zogenaamd om de rust te bewaren. Er wordt dus niet aangegeven dat de troepen van de bezetter op Palestijns grondgebied, juist de trigger zijn van de uitbarstingen. De journaliste van Nieuwsuur was zelfs naar Huwwara geweest en heeft zelfs Palestijnen gesproken, Wow, zou er sprake zijn van een journalistieke lente? Maar ja, na de opnames van krap een paar minuten, gaan we weer snel terug naar het veilige Tel Aviv.  
En de journaliste geeft nogmaals aan dat de bezetter door extra troepen te sturen deze bezetter hoopt dat het niet verder escaleert. 

Die laatste opmerking is natuurlijk pure bullshit. De Palestijnse media heeft gemeld dat juist de soldaten van de bezetter die aanwezig waren, niets hebben gedaan om de paramilitaire kolonisten milities te stoppen. Zondagavond hebben deze milities het Palestijnse dorp Huwwara aangevallen. Hierbij zijn honderden auto’s en huizen in brand gestoken. Tevens is het grootste deel van het dorp in brand gestoken.
Ondanks dat de Palestijnen smeekten aan de soldaten van de bezetter om de milities te stoppen, hebben die geen hand uitgestoken om de paramilitaire aanval op Palestijnse burgers te stoppen. Sterker nog: in plaats van de ongebreidelde brandstichting te stoppen, besloot het bezettingsleger een eigen invasie te lanceren van het gehele district Nablus.  

En dan zegt Nieuwsuur, dat door het zenden van extra bezettingstroepen de bezetter hoopt dat het geweld niet verder escaleert. Ooit gehoord van ‘Poten af van mijn gebied’ of zoals meneer Wilders altijd tracht te zeggen ‘Terug naar je eigen gebied’? Waarom springt het westen nu niet in tegen de bezetter, zoals ze wel doet bij de bezetting van Oekraïne?  Oh ja, sorry, Oekraïne hoort bij het westen net als de bezetter van Palestina. 

En ja, er komen ook nog Palestijnen aan het woord, gewone burgers die zeggen dat dit de grootste aanval op het dorp is dat ze ooit hebben meegemaakt. Ondertussen heeft de journalist in een filmpje over de zogenaamde ‘vredesonderhandelingen’ die op dezelfde tijdstip plaats vonden. 
En ja er wordt wel wat gemeld over dat met name jongeren niet meer achter de PA staat. Maar er is geen sprake van het Persbericht van het Uitvoerend Comité van de Masar Badil – de Palestijnse beweging voor alternatieve revolutionaire paden – waarin wordt aangegeven dat de deelname van de Palestijnse Autoriteit (PA) aan de door de VS gesponsorde Aqaba-meeting in Aqaba, Jordanië, een roekeloze misdaad is tegen het Palestijnse volk. Tevens geeft het Persbericht aan dat de onderdrukking van het volk, de studentenbeweging en het verzet op de West Bank door de PA, niet nieuw is. De PA – volgens de beweging – neemt publiekelijk en heimelijk deel aan de bescherming van de veiligheid van de bezetter. Dit is een misdaad tegen het Palestijnse volk, waarvoor verantwoording aan het Palestijnse volk moeten worden afgelegd. 

Ondertussen gaat Nieuwsuur verder met de opmerking dat er eindelijk weer een gesprek is tussen de partijen op neutraal terrein. De vraag is echter of de Palestijnse delegatie wel spreekt uit naam van de Palestijnen. Om daarna in de uitzending te melden over 2 inwoners van de bezettersstaat die zogenaamd vermoord zouden zijn door een Palestijn. Gelukkig weet de journalist het nog zo te draaien dat er vele illegale nederzettingen zijn en een weg die compleet in handen is van de bezetter. En dit allemaal op gestolen Palestijns grondgebied. En dan gaat de journalist weer in de fout als hij noemt dat de 2 inwoners van de bezettersstaat werden vermoord bij een Palestijnse terreuraanslag. 
Hoe noemt Nieuwsuur dan de moord op Anan Shawkat Ennab, 66; Adnan Sabe’ Ba’ara, 72; Mohammad Khaled Anbousi, 25; Tamer Nimir Ahmad Minawi, 33; Mos’ab Monir Mohammad Oweiss, 26; Husam Bassam Isleem, 24; Mohammad Abu Kabr Al-Juneidi, 23; Walid Riyad Hussein Dakheel, 23; Abdul-Hadi Abdul-Aziz Ashqar, 61; Mohammad Farid Sha’ban, 16; Jasser Jamil Abdul-Wahab Qaneer, 23 in Nablus? 

Woensdag heeft het leger van de bezetter een offensief uitgevoerd op Nablus, in het noordelijke deel van de bezette West Bank. Hierbij zijn 11 Palestijnen gedood, 102 gewond geraakt. Waar is hier dan de uitzending van? Wordt er dan met overlevenden gepraat, wordt er met Palestijnen in Nablus gesproken? Laat Nieuwsuur het geweld van het leger van de bezetter zien? Dagelijks worden Palestijnen in koelen bloede vermoord, Palestijnen ontvoerd, scholen aangevallen. Maar dat is geen nieuws meer voor de media, nee want het duurt al 75 jaar. 

Ja, Nieuwsuur weet nog te melden – door een Palestijnse journalist – dat de kolonisten die de aanvallen op Huwwara hebben uitgevoerd, door het leger van de bezetter worden beschermd. Zelfs was er een melding van een grote inzet van het bezettingsleger. Er is zelfs een hele grote legerbasis van de bezetter vlak bij Huwwara. Tevens was het al heel lang bekend dat de illegale kolonisten naar Huwwara zouden komen om te rellen, brand te stichten en aanvallen uit te voeren. 
Om daarna terug te komen in de uitzending met krokodillentranen van de premier van de bezetters, die de kolonisten oproept het recht niet zelf in handen te nemen. Neen, dat klopt daar er een overmacht aan bezettingssoldaten in de buurt is. Alleen de illegale paramilitaire kolonisten milities luisteren niet meer naar Tel Aviv. Maar worden wel gesteund door de ‘lokale’ soldaten van de bezetter. 

Om af te sluiten, stelt Nieuwsuur de vraag waarom het steeds erger lijkt te worden. Tja, het is gewoon een kwestie van een tijdlang wegkijken van het westen en de media. Daarna gebeurt er wat en zegt de journalist in veilig Tel Aviv dat er al een tijdlang ‘spanning’ is. Vind je het gek? Daarbij komt dan nog dat de nieuwe rechtse regering in Tel Aviv er steeds harder ingaat. Tevens worden de illegale nederzettingen op gestolen Palestijns gebied, steeds verder uitgebreid. En dit zal nog verder escaleren, mede gezien dat de PA het vertrouwen kwijt is en de jongeren het niet meer pikken. De regering van de bezetter wil ook steeds harder de Palestijnen straffen, die zich verzetten tegen de bezetting. Nieuwsuur, let op er komt nog meer nieuws uit Palestina, maar laat dan ook de Palestijnen aan het woord, die getroffen worden. En bekijk het ook eens van de Palestijnse kant.

(Bronnen: NPO, Altahrir, Masar Badil) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.02.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights