Verkiezingen

Ondertussen zijn 10 van de 17 partijen voorbij gekomen, dus nog 7 te gaan. Even een tijd voor een pauze, een intermezzo. Vijftien maart – u kunt het tegenwoordig ook een keer of tien per dag voorbij zien komen op de nationale tv – zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de Waterschappen.

Nummering van de kandidatenlijsten 
De nummering van de lijsten – en dus de partijen – gebeurt op grond van het aantal stemmen bij de laatstgehouden verkiezingen. Voor de Provinciale Staten was dat in 2019. Genummerd zijn eerst de lijsten van de groeperingen die één of meerdere zetels hebben behaald bij de vorige verkiezingen. 

Dit gebeurt dan middels het kijken naar het aantal uitgebrachte stemmen op de desbetreffende lijsten in 2019. Aangezien toen Forum voor Democratie de meeste stemmen kreeg (28.376 stemmen) heeft de fractie, nu lijst 1 gekregen. 

Scheuring binnen de fractie FvD
Bij de verkiezingen van 2019 werd FvD de grootste partij in de Staten en kreeg 8 zetels. In november 2020 was er een ware exodus bij FvD, ook in de Provinciale Staten van Flevoland. 

Van de 8 Statenleden in de Provinciale Staten van Flevoland waren al 2 leden opgestapt, maar november 2020 stapte van de 6 overgebleven leden er nog 5 uit de fractie vanwege ‘geen vertrouwen te hebben dat het bestuur van FvD de crisis rond de partijleider zou oplossen’. 

Nieuwe fractie 
De uitgestapte 5 leden gingen in de Provinciale Staten verder als een nieuwe fractie. Gert-Jan Ransijn gaf aan wel te blijven staan achter het gedachtengoed van FvD, daar ze dat zelf mee hadden gevormd. De naam van de nieuwe fractie was toen nog niet bekend.  

Echter als men nu kijkt naar de huidige samenstelling van de Provinciale Staten van Flevoland ziet men een fractie van 6 personen onder de naam van JA21. Gezien dat deze fractie niet mee heeft gedaan met de verkiezingen van 2019 werd er geloot over het lijstnummer. 

Reglement van Orde 
Zoals elk orgaan binnen de politiek, heeft ook de Provinciale Staten een Reglement van Orde. Bij afscheiding binnen de Tweede Kamer, lijkt het erop dat een nieuwe naam niet mag worden ingevoerd en moet men wachten tot de volgende verkiezingen. Denk bijvoorbeeld aan ‘Groep Van Haga’ en niet BVNL. 

Binnen de Staten lijkt dat anders te gaan. Op 15 september 2021 is het Reglement in de Staten besproken. In artikel 5 wordt gesproken over de fracties. In 5.6 wordt gemeld dat een Statenlid die zich afscheid, verder gaat onder de aanduiding ‘groep ..’ zolang niet duidelijk is welke naam de fractie gaat voeren. Dat houdt dus in dat de ‘groep van 5’ een melding heeft gedaan aan de voorzitter dat ze onder de naam JA21 verder zouden gaan.

(Bronnen:  NU, Provincie Flevoland, Omroep Flevoland, Gemeente Lelystad, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights