RIJENS NIEUWS – De gemeente Gilze en Rijen biedt een duurzaamheidslening aan om duurzame maatregelen aan de eigen woning mogelijk te maken. Met deze lening kunnen huiseigenaren zaken voor het huis regelen, zoals een warmtepomp, zonnepanelen of woningisolatie. 

Fonds Duurzaamheidslening
Het blijkt dat steeds meer inwoners van de gemeente hier gebruik van maken. Om aan deze snel groeiende vraag te kunnen voldoen, heeft de gemeenteraad van Gilze en Rijen besloten om het fonds aan te vullen met een bedrag van 1.5 miljoen euro. 
Het fonds is gestart in 2018 en tot nu toe is al zo’n 2 miljoen euro aan duurzaamheidsleningen uitgegeven. Het loopt storm en de gemeente meldt dat in de laatste maanden van 2022 de aanvragen enorm zijn gestegen. 

Volgens wethouder Merijn Scheifes (Groen Gilze en Rijen) van Financiën, economie en ABG, blijft de gemeente door de extra storting in het Fonds, de inwoners stimuleren om de benodigde duurzame maatregelen te nemen. Door de maatregelen wordt bijgedragen aan een schonere wereld. Tevens is de wethouder van mening dat wanneer men het huis duurzamer maakt, men minder energie zal gaan gebruiken. Op deze manier kan men – gezien de huidige energieprijzen – veel geld besparen.  

De voorwaarden van het Fonds zijn aantrekkelijk te noemen. De gemeente geeft op haar site aan dat men als huiseigenaar tot 25.000 euro van het Fonds kan lenen om het huis te verduurzamen. Dit kan tegen een aantrekkelijke rente, die de gehele looptijd vast zal blijven staan. Daarnaast hoeven er geen afsluitkosten betaald te worden. Na de aanvraag en de toekenning wordt het geleende bedrag in een bouwdepot gestort. De aflossing verloopt annuïtair, wat betekent dat men de gehele looptijd hetzelfde maandbedrag betaalt. 

Dit maandbedrag zal bestaan uit een deel rente en een deel aflossing. Aan het einde van de looptijd heeft men het gehele bedrag volledig afgelost. Natuurlijk is het mogelijk om tussentijds boetevrij af te lossen.

Mensen met een beperkte leenruimte en een verzamelinkomen dat lager is dan 48.625 euro bruto, kunnen in aanmerking komen voor een lening via het Nationaal Warmtefonds. Sinds 1 november wordt hier geen rente meer betaald. De lening van dit Fonds helpt nog meer mensen om het huis sneller duurzaam te maken en zodoende minder energiekosten te maken.  
Inwoners van de gemeente Gilze en Rijen die meer willen weten of de lening aan willen vragen, kunnen ze zich melden via de site van de gemeente.

(Bronnen: Gemeente Gilze en Rijen, Warmtefonds) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.02.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights