Asbest (© Pixabay)

RIJENS NIEUWS – De gemeente Gilze en Rijen heeft een waarschuwing afgegeven voor als men het huis gaat verbouwen. Dit geldt met name voor woningen van vóór 1994. De gemeente geeft aan dat het best mogelijk kan zijn dat er asbest in het huis gebruikt is en dus nog aanwezig is. Bij het verbouwen van de woning kan het asbest vrijkomen. 

Asbestinventarisatierapport 
De gemeente Gilze en Rijen heeft daarom laten weten op de gemeentelijke site dat het nodig is om een asbestinventarisatierapport te laten maken. Door dit rapport op te laten stellen, wordt er onderzoek gedaan of er asbest in de woning aanwezig is. Mocht blijken dat er inderdaad asbest aanwezig is, moet men een sloopmelding aanvragen. Dit kan online gebeuren via de site omgevingsloket. Men kan pas beginnen met het verbouwen van de woning als men een akkoord heeft ontvangen. 

Asbest 
Het RIVM laat op haar site weten, dat asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes, die niet te zien zijn met het blote oog. Er kan na een ‘lange tijd’ bij het inademen van losse asbestvezels, longkanker, longvlies- of buikvlieskanker ontstaan. Asbest zou alleen schadelijk zijn als men losse vezels inademt. 
Hoe schadelijk het zal zijn, hangt af van de totale hoeveelheid asbestvezels die men tijdens het leven heeft ingeademd. Dat betekent in straattaal, dat hoe meer men losse asbestvezels heeft ingeademd, hoe groter de kans is dat men kanker kan krijgen door asbest.    

De gemeente Gilze en Rijen meldt dat de kans groot is, als men een woning, schuur of bedrijfsgebouw gaat verbouwen of slopen én dat de woning voor 1994 is gebouwd, dat men asbest kan tegenkomen. Daarnaast zegt de gemeente dat asbest grote risico’s kan leveren voor de gezondheid, maar dat zolang de asbest vast zit in ander materiaal, het niet per sé gevaarlijk hoeft te zijn. 
Het wordt pas een risico voor de gezondheid, als de asbestvezels vrijkomen en er kans is dat de vezels ingeademd kunnen worden. Dit zal dan gebeuren bij onder meer sloopwerkzaamheden. Aangezien blootstelling aan asbestvezels voorkomen moet worden, mag alleen een gecertificeerd bedrijf de asbest verwijderen. In een enkel geval mag het verwijderen van de asbest door de woningbezitter zelf gedaan worden.   

Het is bekend dat in de jaren ‘60 en ‘70 asbest heel veel en heel vaak gebruikt is als bouwmateriaal in gebouwen. Dit gebeurde omdat het materiaal goedkoop was en tevens ook een goed isolatiemateriaal was. Jaren later is er men er achter gekomen, dat men van het inademen van asbestvezels ziek kon worden. Dit heeft een aantal veiligheidsregels opgeleverd. 
Ook in de buitenlucht komen kleine hoeveelheden asbestvezels voor. Dat betekent dat we elke dag een beetje asbest inademen. Maar soms ademen we per ongeluk iets meer asbest in. Bijvoorbeeld als er asbest vrijkomt bij een brand of bij het verwijderen van asbesthoudend materiaal in en om het huis. 

(Bronnen: Gemeente Gilze en Rijen, RIVM)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 15.02.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights