OPINIE – Het is onheilspellend stil in de Nederlandse politiek als we praten over de onbeschofte en inhumane aanvallen op het vluchtelingenkamp Jenin door de bezetter van Palestina. Maar ja, wat wil je? Nederland heeft een premier die als een kind zo blij is als hij aan het bureau mag zitten in The Oval Office en een minister van Buitenlandse Zaken die bij OP1 aangeschoven wordt, zodat er niet gesproken wordt over de Apartheidstaat als bezetter van Palestina. 

Ondertussen is er een staatssecretaris die worstelt met de vele asielzoekers die gaan komen, een minister die worstelt met problemen in de woningbouw, een minister die worstelt met verkeerde cijfers over stikstof en een minister die worstelt hoe hij zijn mest uit moet rijden. De Tweede Kamer is druk met zichzelf en heeft geen tijd om een debat aan te vragen over de oorlogsdaden van de bezetter. In de tijd die overblijft, is de Nederlandse politiek bezig met de tanks die Nederland niet heeft, maar least en gaat kopen om weg te kunnen geven. Tenslotte strooit vak K met sancties naar Rusland en Iran, maar geen sancties tegen de agressor van de Palestijnen. Niet eens een zaak tegen rechts-radicalen die een Qur’an verscheuren. En de Nederlandse rechtse media komt niet verder dan dat jihadisten de bezetter van Palestina aanvallen. Maar ja, ook dat kan niet anders, want de spelling van de Commodore 64 van die media, is zo ingesteld dat als Palestina wordt ingetikt, meteen het woord jihadist te voorschijn komt. 

Oorlogsrecht
Niet alles mag zomaar in een ‘oorlog’. En tegenwoordig, gezien de inhumane en onbeschofte aanvallen op de Palestijnen, kan er wel degelijk gesproken worden over een oorlog door de bezetter aangezwengeld. Er wordt gericht geschoten om te verminken, te verwonden en te vermoorden. 
Maar tijdens een oorlog gelden ook regels. Deze regels zijn in 1864 reeds vastgelegd, in de verdragen van Genève en vormen de basis van het humanitair oorlogsrecht. 
Door deze regels worden mensen beschermd die niet kunnen vechten of niet deelnemen aan gevechten. Althans dat is de bedoeling, maar als men kijkt naar wat er dagelijks gebeurt in Palestina, dan worden deze regels door de bezetter van Palestina niet nageleefd.  

Een van de belangrijkste afspraken uit het humanitair oorlogsrecht is het beschermen van mensen die niet of niet meer deelnemen aan de strijd. Hierbij valt te denken aan burgers, krijgsgevangenen, gewonde of zieke soldaten of medisch personeel. 
Deze belangrijke regel wordt niet nageleefd door de bezetter van Palestina. Medisch personeel wordt regelmatig aangevallen, burgers worden dagelijks beschoten met scherp en granaten, krijgsgevangen worden gemarteld, scholen en ziekenhuizen worden beschoten. 
Het humanitair oorlogsrecht geeft aan dat de eerder genoemde mensen niet aangevallen mogen worden, dat medisch personeel de gewonden moeten kunnen verzorgen (wat overigens ook heel vaak wordt geblokkeerd door de bezetter van Palestina), strijders die zich overgeven, moeten goed worden behandeld (hier is nooit wat over geschreven; wel is duidelijk dat gedetineerden gemarteld worden en dat ex-politieke gevangenen weer opgepakt worden). 

Daarnaast mogen de wapens die geen onderscheid maken tussen burgers en strijders, niet gebruikt worden. Hierbij valt te denken aan landmijnen en biologische wapens. Maar ook wapens die onnodig leed veroorzaken, zijn verboden. Hierbij moet men denken aan gifgas en kogels die in het lichaam exploderen. 

Deze week meerdere grote aanvallen 
Maar deze week was weer een ‘compleet dieptepunt in de oorlogsvoering’ van de bezetter met als resultaat vele doden, veel gewonden, waaronder een aantal Palestijnen die zwaar gewond zijn. 
Afgelopen woensdag werd de 17-jarige Wadea’ Aziz Abu Ramouz ten zuiden van de Al-Aqsa Moskee neergeschoten. De jongen werd in zijn buik geschoten en verkeert momenteel in kritieke toestand. Hij ligt in een ziekenhuis van de bezetter, heeft ondertussen al 2 operaties ondergaan en moet er minstens nog 1 ondergaan. Op dit moment wordt hij in leven gehouden door beademingsmachines op de Intensive Care. 
Hierbij is te zien, dat er bewust werd geschoten op zijn buik, maar er zijn ook voorvallen dat Palestijnen in het hoofd of in de nek worden geschoten. 

Donderdag zijn vier Palestijnen neergeschoten bij de noordelijke ingang van de stad Al-Biereh. Hierbij is minstens één Palestijn met scherp in zijn borst geschoten. Hierbij zijn ernstige verwondingen ontstaan en is de jongeman met spoed geopereerd in het Palestine Medical Complex in Ramallah. 

Tijdens een massaal offensief op de stad en het vluchtelingenkamp van Jenin zijn negen Palestijnen gedood en tientallen gewond geraakt, waaronder enkelen zeer ernstig. Net voor de aanval werden elektriciteits- en communicatienetwerken buiten gebruik gesteld, terwijl de soldaten van de bezetter – zelfs undercover – het gebied omsingelden en isoleerden van de buitenwereld.  De gepantserde militaire voertuigen van de bezetter hebben opzettelijk veel geparkeerde auto’s vernield. Tevens werden gebouwen, winkels en andere voorzieningen geplunderd en vernield.  
Tenslotte werd gemeld, dat tijdens deze aanval de bezetters een vrouw neerschoten. Dit was de 61-jarige Majida Obeid. De soldaten hebben haar geramd met jeeps en over haar lichaam heen gereden. De gedode Palestijnen zijn geïdentificeerd als:

Saeb Mahmoud Ezreiqi, 24, stad Jenin
Ezzeddin Yassin Salahat, 26, vluchtelingenkamp Jenin
Abdullah Marwan Al-Ghoul, 18, vluchtelingenkamp Jenin
Wasim Amjad Aref Abu Al-Ja’as, 22, vluchtelingenkamp Jenin
Majida Obeid, 61, vluchtelingenkamp Jenin
Mo’tasem Mahmoud Abu Al-Hasan, 40, stad Al-Yamoun
Mohammad Mahmoud Sobeh, 30, Burqin-stad
Mohammad Sami Ghneim, 28, Burqin-stad
Nour Sami Ghneim, 25, uit Burqin

En als de aanval op Jenin niet genoeg was, heeft de luchtmacht van de bezetters op vrijdagochtend tientallen raketten afgevuurd op verschillende gebieden in de belegerde Gazastrook. Zo zouden er meer dan 15 raketten zijn afgevuurd op één plek in het vluchtelingenkamp Al-Maghazi. De plek is vernietigd en veel schade werd aangericht aan omliggende huizen en gebouwen. Tevens zijn verschillende raketten afgevuurd op een locatie ten zuidwesten van de stad Gaza. Ook hier werd alles vernietigd en schade toegebracht aan nabijgelegen huizen. 

Maar geen nieuws van vak K, alleen wat gezever over demonstraties van Extention Rebellion, het leveren van tanks die Nederland niet heeft en sancties tegen Rusland en Iran. Geen syllabe over sancties tegen de bezetter van Palestina, zelfs geen debat, geen 2 minuten debat, geen vragen tijdens het vragenuurtje of schriftelijke vragen van een fractie in de Tweede Kamer. Nee, het politieke reces is nog niet voorbij; dat zal nog wel een paar jaar duren.

(Bronnen: Rode Kruis Nederland, IMEMC)  

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.01.2023

2 gedachte over “<strong>Gericht schieten om te verwonden en / of te doden</strong>”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights