OPINIE – Is het mogelijk om een afspraak te maken om samen dom te zijn, om samen mensen te beledigen en om samen een superstomme aanval op de Islam te verrichten? Wel nu, afgelopen dagen is het dus gelukt door een persoon in Nederland en een persoon in Zweden. Het lijkt er op of dat ze samen een afspraak hebben gemaakt om moslims te irriteren. 

Nederland 
Zondag had Pegida-voorman Edwin Wagensveld aangekondigd dat bij een demonstratie later op zondagmiddag een Qur’an verscheurd zou worden. Dit zou gebeuren voor het tijdelijke Tweede Kamergebouw. Pegida had al eerdere demonstraties aangekondigd om deze onbeschofte verscheuring van de Qur’an uit te voeren, maar werd steeds voordat het zou gebeuren, aangehouden. Echter deze keer werd Edwin Wagensveld niet aangehouden. 

In oktober 2015 schreef ANP / NU.nl een artikel over Pegida. Pegida – staat voor Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland – ontstond eind 2014 in de Oost-Duitse stad Dresden. De groep staat bekend als vreemdelingenhaters, volgens het artikel. Pegida is tegen de Islamisering en de komst van (economische) vluchtelingen. Zo zou het groepje van mening zijn dat de westerse cultuur en samenleving bedreigd worden door buitenlandse invloeden, onder meer van Salafistische moslims, die zouden aansturen op een religieuze oorlog in Europa. Daarom willen de aanhangers en leden van de anti-Islam groepering de Islam uit het openbare leven weren. 

Waar halen deze complotdenkertjes de wijsheid vandaan, zou je toch denken. Het is toch zielig dat Pegida dit soort zaken uitkraamt, maar erger nog is dat de groepering van de overheid dit soort beledigende zaken op straat mag doen. Het is compleet onbeschoft dat een Qur’an wordt verscheurd. Een hele groep van inwoners van Nederland wordt beledigd door het verscheuren van een Qur’an en dan ook nog met zijn schoenen over een andere Qur’an gaan staan en heen en weer te lopen. 

Tot overmaat van ramp laat een agent weten aan de journalist van Regio15 dat de Pegida-voorman niet is aangehouden. En wat denkt u dat de reden is: deze Pegida persoon zou zich aan de afspraken met de gemeente over de demonstratie hebben gehouden. 
Dat betekent dat de gemeente, het OM en de politie van te voren wisten dat de Qur’an verscheurd en vertrapt zou gaan worden. Het is een schande dat de lokale overheid dit soort standpunten inneemt. 
Op 26 oktober 2020 heb ik het opiniestuk geschreven ‘Vrijheid van mening of belediging’ . Hierin wordt gewezen naar de zeer belangrijke status van de Qur’an – het is dé kennisbron – voor moslims. Men kijkt steeds terug naar de Qur’an (en de Sunnah – hadiths) om na te gaan hoe de moslim met dagelijkse zaken om moet gaan. En dan krijgt zo’n anti-Islam figuurtje van de (lokale) Overheid toestemming om een Qur’an te verscheuren. Door de handeling, maar zeker ook door de toestemming van de Overheid worden weer de moslims – naast het feit dat er undercover acties in moskeeën zijn uitgevoerd – aangevallen en beledigd. 

Politiek standpunt
De vraag is nu wat de minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz, gaat doen. Is het mogelijk dat de lokale overheid op het matje wordt geroepen? Ik ben bang van niet, want Nederland doet niets om de Islam te beschermen. In de Grondwet, artikel 1 staat “ … Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan …

Door de handelwijze van de anti-Islam groep en de lokale overheid wordt een hele groep Nederlanders aangevallen, maar zeker ook gediscrimineerd.  
Gelukkig komt er hulp, maar dan wel uit het buitenland. Turkije heeft de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen. En terecht! Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een verklaring weten dat Turkije de gruwelijke en verachtelijke daad van verscheuring van de Qur’an veroordeelt. De Turkse autoriteiten eisen dat Nederland dergelijke ‘provocerende acties’ niet toestaat

Zweden
Een dag eerder, op zaterdag, werd door de Zweeds-Deense rechts-extremistische activist Rasmus Paludan een Qur’an verbrand. Nog een onbeschofte aanval op de Islam. Ook dit anti-Islam jochie had een vergunning en politiebescherming gekregen voor zijn laffe protest, voor zijn onsmakelijke provocatie. In Zweden zijn veel vrijheden om te demonstreren en dus tegenwoordig ook om de Qur’an te verbranden. De premier Ulf Kristersson heeft middels Twitter – want we communiceren tegenwoordig middels Twitter – laten weten de verbranding van de Qur’an te betreuren. 

Dit is de meest flauwe reactie van een premier, zeker als hij dan ook nog weet te melden dat wat legaal is, niet automatisch gepast hoeft te zijn. En dan komt de premier nog met de opmerking dat het verbranden van boeken die heilig zijn voor velen, een diep respectloze daad is.   
Dat zijn toch ferme woorden, niet waar. Zo in de trant van ‘We drinken een glas, we doen een plas en laten alles zoals het was’. Dat betekent in gewone straattaal dat er helemaal niets gebeurt en dat elke ‘anti-Islam kleuter’ de Qur’an mag verbranden, zonder dat de Overheid wat doen. Hier zijn geen andere woorden voor dan ‘Provocatie’, Uitlokking’, ‘Onbeschoft’ en ‘Respectloos’. Maar vooral een aanval op de Islam.   

Het is te hopen dat Turkije ook hier de poot stijf houdt, de Ambassadeur op het matje roept en zijn veto uitspreekt over de toelating van Zweden tot de NAVO. 

(Bronnen: AD, De Volkskrant, Telegraaf, Nu.nl, Onafhankelijke Burger Journalistiek, De Nederlandse Grondwet, Islam Omroep (Instagram)) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.01.2023

Een gedachte over “<strong>Onbeschoft, intimiderend en infantiel</strong>”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights