OPINIE – Nederland heeft hoofdpijn, zeg maar echt zware koppijn. En vak K spartelt met deze hoofdpijndossiers, zoals de toeslagenaffaire, de mondkapjesaffaire, de stikstof affaire gekoppeld aan de opening van Lelystad Airport, (nieuw) de mest affaire, de woningen affaire, de zorg die aan het zuurstof moet, het ov dat niet (op tijd) kan rijden (behalve de nachttrein naar Schiphol), de migratie affaire, het ongepland doodschieten van dieren van de Oostvaardersplassen, verdwenen berichten en de transparantie, de armoede in Nederland, vertrouwen in de politiek, nieuwe bestuurscultuur. 

Puinhopen van acht jaar Paars 
Het zijn er zo maar een paar, waarschijnlijk zijn er nog veel meer te vinden, maar voor nu zijn er dat toch best een aantal. Nederlands politicus, socioloog, auteur en columnist Pim Fortuyn bracht in maart 2002 zijn boek ‘De puinhopen van acht jaar Paars’ uit. Het boek is in mei 2021 heruitgegeven. 
Volgens Pim Fortuyn verkeerden het publieke domein en de collectieve sector na twee periode van Paars in een rampzalige toestand. Hij noemde de onverantwoordelijke wachtlijsten in de zorg, de zorgwekkende toestand van het onderwijs, de slechte staat van de veiligheid, de geloofwaardigheid van het Openbaar Bestuur is weg.  

Wat had professor Fortuyn heden ten dage gezegd over de koppijn dossiers? Zou hij dezelfde analyses hebben gemaakt met dezelfde aanbevelingen? Met andere woorden, wat is er veranderd in al die jaren? 

We praten er niet over
Maar bovenop die koppijn dossiers, zijn nog een aantal andere zaken, waar we niet over mógen praten. Denk hierbij aan de woorden van een journaliste over de Apartheidstaat als bezetter van Palestina, denk hierbij aan een vergunning verstrekken aan een asielzoeker en dan jaren later zeggen dat het de veiligheidschef is van Daesh, denk hierbij aan de mediatraining van president Zelinsky, denk hierbij aan de sancties tegen Rusland en Iran, maar niet tegen de grootste agressor tegen Palestina, denk hierbij aan de verschillen in procedures bij asielaanvragen tussen mensen uit Oekraïne en andere landen. 

OP1
In een interview van Natasja Gibbs met oud-partijleider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, werd gevraagd naar de status van de Apartheid bij de bezetter van Palestina. Fout, dit was niet toegestaan op de nationale tv. Hoe haalt een journaliste zoiets in het hoofd om daar vagen over te stellen.  
Terecht dat Natasja Gibbs hier vragen over stelt, als je ziet wat er dagelijks gebeurd in Palestina met de Palestijnen. 

Maar het ergste zijn de reacties die daarna zijn losgebarsten. Natuurlijk kan men het interview in relatie brengen met het terugtreden van Gert-Jan Segers. Maar nog erger is dat de ombudsman van de NPO, Margo Smit, zogenaamd de afgelopen twee weken zo’n 800 klachten over de uitspraak heeft ontvangen. Op zich moet de Ombudsman heel blij zijn met zoveel klachten, ware het niet dat er iets aan de hand is met het aantal klachten. Twee dingen zijn op te merken bij dit aantal, óf het is een massale bescherming van de Apartheidstaat aka bezetter van Palestina, óf het aantal klopt niet. Beide zijn mogelijk zijn, maar er mag hier niet over worden gesproken. Maar neem het laatste punt eens. De media gaf aan dat ná de oproep van Jan Dijkgraaf voor het insturen van een klacht, het aantal klachten toenam. Dat betekent in feite dat het ‘copy-paste’ klachten zijn. Volgens de Ombudsman zou zo’n 75 procent een kopie zijn van de oproep van columnist Jan Dijkgraaf. En tevens werd aangegeven dat zo’n 25 procent zelf een mail heeft geschreven met onderbouwing en argumenten. Persoonlijk zou ik zeggen dat de Ombudsman nog heel voorzichtig is, want als 1 procent originele klachten zouden zijn, dan mag de Ombudsman in de handen klappen. Maar hier mag men niet over praten. 

Sancties 
Hieraan gekoppeld zijn de stappen van het westen, en zeker ook Nederland, als het gaat over de sancties tegen Rusland en Iran. Het woord wat weer ‘in trek’ is, is het woord mensenrechten. Want Rusland (en let op, een andere mening is niet toegestaan) is de agressor, Rusland is Oekraïne binnengevallen en ga zo maar door. 
In Iran is het al niet anders, want we moeten in het westen ons bemoeien met de mensenrechten in andere landen, zonder daarbij te kijken naar de asielzoekers die hier asiel hebben aangevraagd. Men mag niet zeggen, dat Nederland een verdrag heeft getekend dat asielzoekers alleen maar asiel mogen aanvragen waar ze voor de eerste keer ‘aan land komen’. Andere zaken mogen niet gezegd worden, een andere mening wordt niet gewaardeerd

Maar als er wat gepraat wordt over mensenrechten, dan mag niets worden gezegd over de agressor, het apartheidsregime, de bezetter voor meer dan 75 jaar van Palestina. De bezetter van Palestina heeft een status aparte als het gaat over Mensenrechten.  En met deze status aparte wordt niet verwezen naar Aruba tussen 1986 en 2010 als een zelfstandig eiland binnen het Koninkrijk der Nederlanden. 
Door deze sancties wordt het westen – middels orders van VS, NAVO en EU – overal ter wereld oorlogen in gezogen. Zo werd het westen de oorlog in Afghanistan ingezogen, de oorlog in Irak, de oorlog in Syrië en nu weer de oorlog in Oekraïne.

Arkel 
Enkele dagen geleden was er weer nieuws te vinden over IS. De media moet eens leren om te praten over Daesh, en niet over IS. De Franse oud-president Hollande gaf dit in 2015 reeds aan. Hollande pleitte er voor om het woord Daesh en niet IS te gebruiken, omdat het geen staat is, maar een terroristische groepering. Tevens zou het woord Islamitisch in de naam IS de scheidslijn (let op!) tussen de terreurgroep en de Islam in het algemeen vervagen. Daarbij komt dan ook dat het woord Daesh minder snel naar de Islam zou wijzen. Tevens zou het woord Daesh voor de terreurgroep een belediging zijn. 

Nu is er weer een 37-jarige man van Syrische afkomst in Arkel aangehouden, die een belangrijke rol zou hebben gehad binnen de organisaties Jabhat al-Nusra en Daesh. Hij zou een leidinggevende functie op het gebied van veiligheid hebben gehad tussen 2015 en 2018 bij de organisaties. 
Het is altijd knap hoe men dit soort zaken kan bewijzen, maar dit kan nog wel eens een andere keer besproken worden. In feite zijn drie zaken van belang en dat zijn: Daesh en Islam, IND en aanvraag en dan die bewijzen. 
Februari 2018 schreef ik reeds over de Instant Islamitische terreurorganisatie. Is er ooit wel eens gevraagd aan die mensen of ze 5 x per dag bidden en in welke richting, of het doden van onschuldige mensen is toegestaan in de Islam. Maar vooral, kijk eens naar de leider van Daesh, schertsfiguur al-Baghdadi, die op foto’s is gezien met een (te) grote polshorloge. Een echte moslim, zeker een leider die de Islam probeert te verspreiden, houdt niet van dit soort nep- en bijzaken. Maar we horen niets over de mogelijkheid dat deze groeperingen opgezet zouden kunnen zijn door soldaten die vertrokken zijn uit het leger van Saddam Hoessein en later zijn voorzien van wapens en geld door de VS en het westen.  

De man in Arkel heeft in 2019 asiel aangevraagd en is toen in Arkel gaan wonen. Als men dit legt naast dossiers van andere asielzoekers, betekent dit in feite dat de man een vergunning heeft gekregen. En nú zou hij dus opgepakt zijn. Waarom zijn er in 2019 niet alle alarmbellen gaan rinkelen? Het is opvallend dat het zo’n 3 à 4 jaar moet duren voor dat de IND er achter komt, wat de achtergrond is van een asielzoeker. Het kan verkeren, maar hier mag je geen vraagtekens bij zetten. Ondertussen is gebleken dat Pieter Omtzigt over dit voorval een debat heeft aangevraagd. Het zal wel zo een zijn met veel zwart weggelakt en weinig antwoorden, want over lopende zaken mag niets gezegd worden. Tevens wordt niets gezegd hoe het mogelijk is dat Jabhat al-Nusra Nederlandse wapens had.

Mediatraining
Tenslotte valt het elke keer op hoe president Zelinsky wordt weggezet op tv, media en social media. Maar je mag er natuurlijk geen vraagtekens bij zetten. Elke president of premier, laat zien hoe hij werkt (kantoor, paleis of regeringsgebouw) en netjes in het pak. Zelfs president Poetin, president van Noord-Korea, Kim Jong-un en van China, Xi Jinping, kennen deze media etiquette. Maar president Zelinsky doet dit bewust niet. Hij komt in beeld in een groen militair T-shirt, alhoewel hij laatst een zwart T-shirt aanhad. Het blijkt dus dat hij het regeringsgebouw niet wil laten zien, ondergedoken zit en speelt met de media. Maar ondertussen heeft hij het wel lekker warm, anders ga je niet in een T-shirt zitten. En ondertussen zitten anderen in de kou. Maar ja, hier mag je niets over zeggen. 

De soldaten beginnen nu te morren, en de president doet hier ook aan mee, over datgene wat de soldaten aan militair materieel aangeboden krijgen. Het is niet goed, het is verouderd en het werkt niet zoals men wil. Maar ja, daar mag je niets over zeggen ! Maar je hoort niets over hoe het westen weer in een oorlog wordt gezogen, mogelijk wel de Derde Wereldoorlog. 

(Bronnen: Hebban, ANP, Volkskrant, Islamitische Nieuwsbank, Onafhankelijke Burger Journalistiek, AD, Universiteit Leiden) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 23.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights