OPINIE – In juli jongstleden heeft de NRC weer een artikel / podcast achter haar betaalwand geplaatst, want zo’n bericht mag niet iedereen lezen. Het artikel heeft de kop meegekregen ‘Hoe een schimmig bedrijf de reputaties van Europese moslims kapot maakte’. De eerste zin gaat dan verder dat Moslims in Nederland jarenlang verdacht zijn gemaakt door lastercampagnes, die betaald zouden zijn door de Verenigde Arabische Emiraten.  

Aanvallen op Moslims
In de afgelopen dagen, weken, maanden zijn de aanvallen op Moslims en op de Islam in Nederland toegenomen, of minstens duidelijker in het voetlicht terecht gekomen. Ondertussen hebben we kunnen lezen over de undercover operaties in Moskeeën, over onterechte operaties van de Belastingdienst bij Islamitische organisaties naar ‘gesjoemel met giften’, het verscheuren en / of verbranden van de Qur’an en de mening van de minister van Justitie hierover.

En daarbij is dus ook nog het verhaal bijgekomen over de lastercampagnes om Moslims in Nederland verdacht te maken. De rechtse media smullen hier natuurlijk van. Zo zou zo’n ‘rechts blaadje met roze look’ weten te melden dat zo’n “ … 4.000 individuen en 400 organisaties – meestal niet onterecht – … “ een of andere connectie met de MoslimBroederschap zouden hebben. 
Daarnaast maakt dit blaadje dan weer een ‘opvallend linkje’ naar weer zo’n ander rechts blaadje. Daarbij ging het over een artikel van juli 2018 met de kop ‘Moslimbroederschap lobbyt bij Frans Timmermans’. Volgens dit artikel zou – toen – een nieuwe coördinator voor de strijd tegen Moslimhaat worden benoemd en een collectief van Islamitische organisaties zou graag mee willen praten. En dan komt de bak met de ellende van het blad “ … Veel van deze clubs hebben banden met de orthodoxe Moslimbroeders … “ 

Tja, waar halen ze het vandaan, zou je denken. Maar het kan nog erger, want het artikel haalt het beste paard van stal, de Nederlandse inlichtingendienst, jawel de AIVD. In het artikel wordt een linkje meegegeven, die helaas niet meer bestaat. Maar volgens de gegevens van de AIVD – middels het artikel – zou de Moslimbroederschap streven naar – en let nu op! – een herislamisering van de Moslimgemeenschap in Europa volgens de (ultra)orthodoxe leer, waarbij de Islam leidend moet zijn in alle aspecten van het leven’. Het artikel gaat verder “ … Kernwaarden van de democratie, zoals de vrijheid van godsdienst, wijst de broederschap af … “ 

Moslimbroederschap 
Om zoiets te kunnen zeggen en zeker op te kunnen schrijven, dan moet je toch wel een universitaire opleiding met psychologie én politiek én journalistiek hebben gehad. Als dit soort schrijvers zich nu eerst eens gingen verdiepen in de Islam, de Qur’an en de geschiedenis van de Moslimbroederschap, dan kunnen ze met een snelschrift komen, want een artikel zal het wel niet worden. Voor die schrijvers even wat informatie. 

In maart 1928 werd de eerste afdeling van de Moslimbroederschap opgericht door Hassan al-Banna. Hij was 22 jaar op dat moment en richtte de Moslimbroederschap op, samen met 6 arme havenarbeiders, als een welzijnsorganisatie, opkomend voor arme Arabieren, waarbij naastenliefde het belangrijkste uitgangspunt was. Tevens werd de groep getriggerd door de kolonialistische invloed (in feite een bezetting van) op het soevereine Egypte. Dit resulteerde met name in de invloed van het westen (met name de Britten) op de Egyptische politiek. Vanaf de oprichting heeft de Moslimbroederschap zich gepresenteerd – wordt gemeld door de site Historiek – als een politieke, Islamitische organisatie met een anti-westers en anti-joods karakter.  

Ook de Universiteit Utrecht heeft het over de oprichting van de Moslimbroederschap en de mist die om deze organisatie hangt. Het is een artikel van Islamoloog Joas Wagemakers wat in januari 2020 in Trouw is geplaatst. Islamoloog Joas Wagemakers heeft in het artikel uitgelegd dat er een samenzweringstheorie rond de Moslimbroederschap is ontstaan, waarbij de leden stiekem zouden streven naar wereldwijde dominantie en verbonden zouden zijn met radicale groepen als Al-Qaida en Daesh. Volgens de heer Wagemakers is dit grotendeels flauwekul, daar de Moslimbroederschap juist niét radicaal is. Daarom wil Al-Qaida geen contact met de Broederschap. Daarnaast streeft de Moslimbroederschap helemaal niet naar wereldwijde dominantie.   

De Islamoloog heeft een interview gehad met de leider van de Jordaanse tak van de Moslimbroederschap die aangaf dat de Moslimbroederschap de Islam belijdt zoals het hoort, een soort algemene Islam, maar zeker geen radicale vorm. Een andere vraag ging over Hamas in Palestina. Zo heeft het westen een bepaald idee van de Palestijnse tak van de Moslimbroederschap, Hamas, omdat in de ogen van het westen, Hamas expliciet geweld gebruikt tegen de bezetter en aanslagen pleegt. Dus is Moslimbroederschap voor terrorisme. Maar Hamas is helemaal niet voor terrorisme, maar voor de Palestijnse strijd voor vrijheid. Het zijn gewoon verzetsstrijders die vechten voor verdediging van het Palestijns grondgebied. 
Daar mag aan toegevoegd worden dat de bezetter nooit op een terrorisme-lijst is terecht gekomen, het ICC geen onderzoek meer doet naar de bezetter en dat het westen de bezetter zowat beschouwt als Europees gebied, dat verdedigd moet worden. 

Emiraten en de opdracht 
De Verenigde Arabische Emiraten (UAE) zouden de opdracht verstrekt hebben en volgens de media ook gefinancierd om Moslims in diskrediet te brengen. Waar komt de ‘kreet’ UAE nu ook weer bekend voor? Was dat niet het land dat als eerste Islamitische land zijn banden met de bezetter van Palestina aangehaald heeft, hoe zou het staan met rechten van arbeiders en armoede? Tevens gaan de geruchten dat UAE de coup van Sisi tegen president Mohamed Morsi Isa al-Ayyat heeft gesteund, minimaal op financieel gebied. Bij de presidentsverkiezingen van 2012 werd Mohamed Morsi bijna met 52 procent van de stemmen tot president gekozen. In 2013 werd hij door de militairen van Sisi afgezet – en volgens de geruchten – met hulp van de UAE.

UAE zou ALP Services in de arm hebben genomen om Moslims in Europa, maar zeker ook in Nederland, in het nauw te brengen door geruchten te verspreiden dat er banden zouden zijn met de Moslimbroederschap. Journalist Remco van Mulligen, De Kanttekening, kwam in juli ook met een artikel over dit voorval. De journalist schreef in zijn artikel dat onder meer Kauthar Bouchallikht – politica van GroenLinks mét een hoofddoek – een van de gedupeerden is geworden. Men heeft ook getracht om een link te leggen tussen deze fantastische politica en de Moslimbroederschap. Overigens waar niets mis mee is, alleen deze link is niet aangetoond. Maar alle media zijn wel over haar heen gevallen, zelfs tot talkshows op tv en nieuwsprogramma’s die ‘s avonds de stand van zaken in de wereld doornemen.

Tenslotte kwam de site Dagblad 010 met een opmerking van de fractie van DENK in de Rotterdamse gemeenteraad. De fractie heeft vragen gesteld aan burgemeester Aboutaleb naar de werkwijze ‘dark PR’, dat Europese Moslims in krediet brengt.

(Bronnen: NRC, Dagblad 010, De Kanttekening, ALP, GeenStijl, EW Magazine, Islamitische Nieuwsbank, Khamakar News Agency, Historiek, Universiteit Utrecht) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.08.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights