Rechtspraak

OPINIE – Deze week kwam weer een klein berichtje voorbij via de Instagram van Palestine Online. Hierin werd aangegeven dat het Hooggerechtshof in Nederland besloten had juridische immuniteit te verlenen aan Benny Gantz (voormalig stafchef) en Amir Eshel (voormalig commandant van de luchtmacht en directeur-generaal van het ministerie van het leger). Beiden van de bezettende macht over Palestina en beiden eerst verantwoordelijken van de aanval op Gaza 2014. 

Aanval Op Gaza 2014 
Human Rights Watch (HRW)  heeft in 2014 gemeld dat de bezetter van Palestina zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden. Dit heeft de organisatie geconcludeerd op basis van een onderzoek naar 3 aanvallen op VN-scholen in Gaza. Bij de onbeschofte aanval zijn zeker 45 doden gevallen, waaronder 17 kinderen. De conclusies heeft HRW getrokken uit onderzoek ter plaatse en op verklaringen van getuigen.  
De bezetters hebben altijd gemeld dat er militaire doelen in de buurt van de scholen waren, maar daar is nooit enig bewijs voor gevonden. HRW heeft gesteld dat de bezettende macht precies wist wat er stond en dat de gebouwen scholen waren, waar de VN Palestijnse vluchtelingen opving. Daarnaast gaf HRW aan dat in 2 van de 3 gevallen (Beit Hanoun en Jabalia) geen sprake was van militaire doelen en waren de aanvallen lukraak. In Rafah waren de aanvallen disproportioneel.   

Niet aansprakelijk voor oorlogsmisdrijven
De westerse media gaven in december 2021 aan dat de 2 voormalige hooggeplaatste bevelhebbers van het leger van de bezetter in Nederland niet persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor oorlogsmisdrijven tegen de Palestijnse bevolking. Deze melding kwam van het Gerechtshof in Den Haag. Het Hof heeft met haar uitspraak een vonnis van een rechtbank bekrachtigd. Het Hof gaf aan dat de militairen immuniteit genieten, omdat ze namens de bezettende staat handelden. 
Deze immuniteit zal verhinderen dat de ‘2 uitvoerende aanvallers’ bij het Hooggerechtshof worden vervolgd op beschuldiging van oorlogsmisdaden. 

Ook de VN Mensenrechtenraad – die een onafhankelijk onderzoek heeft laten verrichten – is de aanval op Gaza in 2014 een oorlogsmisdaad geweest. In het artikel “ ‘Functionele immuniteit’ bij aanval Gaza 2014“ werd al aangegeven dat er 4 belangrijke zaken zijn te halen uit de uitspraak van het Gerechtshof. De 4 punten zijn ‘in Nederland’, ‘niet persoonlijk’, ‘oorlogsmisdaden’ en ‘Palestijnse bevolking’. 
De site van Knack maakte in januari 2021 de bevindingen van het Russell Tribunaal voor Palestina bekend. Hierbij werd aangegeven dat het leger van de bezetter doelbewust gebruik maakte van disproportioneel geweld om de burgerbevolking te bestraffen voor daden van verzetsgroepen of politieke leiders.  

Tijdens de aanval van 50 dagen werd de Gazastrook aangevallen vanuit de zee en de lucht. Hierdoor werden bijna 2.200 Palestijnen gedood, waaronder bijna 1.700 burgers. Er vielen bijna 12.000 gewonden. Van de huizen in de Gazastrook werd 13 procent geheel of gedeeltelijk vernietigd. 
Het artikel gaf aan dat de bezetter zich beroept op het recht om zich te verdedigen. Volgens de VN is de bezetter van Palestina ook de bezettende macht van de Gazastrook. Bekeken vanuit het standpunt van het internationaal recht kan de bezetter zich niet beroepen op zelfverdediging. De bezetter werd immers niet aangevallen door militaire strijdkrachten van een andere staat. Daarbij komt dan ook nog dat volgens resolutie 3314 van de VN de bezetting, an sich, al een daad van agressie is. 

Centrum voor onderzoek
In de politiek maar zeker ook in de rechtspraak wordt gemeten met 2 maten. De NOS kwam op 3 juli met het artikel ‘Centrum voor onderzoek naar ‘misdaad van agressie’ tegen Oekraïne van start’. 
Het centrum is in Den Haag geopend om Oekraïne te helpen bij het vervolgen van de ‘misdaad van agressie’ tegen Oekraïne. Volgens het artikel wordt hiermee de Russische invasie van februari 2022 bedoeld. Het centrum is het International Centre for the Prosecution of the Crime of Aggression Against Ukraine (ICPA), wat samenwerkt met Oekraïne, Europese landen en de VS en het ICC. 

Het centrum ICPA gaat bewijsmateriaal verzamelen en aanklachten voorbereiden die dan weer aan de justitie in Oekraïne worden overgedragen. Daar zal dan worden besloten of de Russische verantwoordelijken voor een Oekraïense rechtbank worden gebracht. Het ICPA zal niet alleen onderzoek doen naar president Poetin, zijn ministers en de Russische legertop, maar zeker tegen zo’n 600 Russen die betrokken zijn geweest bij het maken van de oorlogsplannen. Hierbij wordt Oekraïne geholpen door het ICC. Hierbij gaat het specifiek naar de misdaden die tijdens de oorlog zijn gepleegd. Hieronder vallen dan oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. 

Ondanks dat Oekraïne de Russische president Poetin voor een internationale rechtbank wil hebben, zoals het ICC, willen de VS dat er een tribunaal van Oekraïne gaat komen. En dat standpunt van de VS is te begrijpen, want anders hadden de VS ook de eisen van de Palestijnen moeten steunen dat de bezetters van Palestina voor een internationaal strafhof zouden moeten verschijnen. En dat is nu door de immuniteit geblokkeerd. 


Het blijft dus meten met 2 maten. Wel de zogenoemde (alle) aanvallers van Oekraïne veroordelen, waar het gaat om oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide, maar niet tegen de bezetters van Palestina waar het gaat om oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide.   
Men zou toch eens rechter zijn in deze tijd en al die uitzonderingen moeten onthouden, wie mag wel en wie mag niet berecht worden volgens de VS en het westen. Hierbij hoeft men gelukkig geen rekening te houden met de VN en de mensenrechtenorganisaties, want die worden massaal voorbij gelopen en hun uitspraken onder de mat geschoven. 

(Bronnen: Palestine online (+Instagram), NOS, Knack, NU, Onafhankelijke Burger Journalistiek) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.08.2023

2 gedachte over “Juridische immuniteit voor verantwoordelijken aanval Gaza 2014”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights