Quran Ramadan (© pixabay)

OPINIE – Het is weer één grote ellende in de wereld. Aan de ene kant is er een oorlog in ‘Europa’ – overigens niet mijn oorlog -, wordt er geen poot uitgestoken door het westen richting de dagelijkse aanvallen op Palestijnse burgers, worden klimaatactivisten opgepakt wegens opruiing en durft de minister van Justitie te zeggen – zelf afkomstig uit een Islamitisch land – dat het verbranden of verscheuren van de Qur’an valt onder vrijheid van meningsuiting. Hoe laag kan het westen vallen. 

Opruiing 
Waarom wordt het oproepen tot een demonstratie genoemd onder ‘Opruiing’ en het verbranden en / of verscheuren van de Qur’an onder ‘Vrijheid van Meningsuiting’? Gewoon omdat het verkiezingstijd is en het met name de VVD goed uitkomt. 
Deze partij heeft niets met klimaat, sterker nog, voor de partij zitten klimaatregels alleen maar in de weg en zeker voor de ‘speciale’ leden van de partij, de grote ondernemers. In vak K was het ook meer het speeltje van D66. En dus mogen er geen demonstraties tegen CO2-uitstoot of tegen het gebruik van fossiele grondstoffen komen. Dat komt de VVD gewoon niet goed uit. Dus oppakken die handel.    

Aan de andere kant mag een of andere – oh netjes zeggen – persoon best wel de Qur’an verbranden of een pagina er uitscheuren of helemaal verscheuren. Dit is namelijk – volgens de VVD – gewoon vrijheid van meningsuiting. En dat het gebeurt, komt de partij écht goed uit, want dan kunnen de politici laten zien dat ze optreden tegen zogenaamde radicale figuren in de Nederlandse maatschappij. De nieuwe partijleider wil gewoon laten zien dat ze nog rechtser staat dan Mark Rutte. Ze moet alleen oppassen dat ze de PVV niet rechts probeert in te halen. 
Juist deze minister van Justitie, het nieuwe VVD-gezicht, die uit de Turkse gemeenschap afkomstig is, weet precies wat het doet als de Qur’an wordt bedreigd door ongelovigen die niets snappen van enige vorm van religie. 

In Zweden wordt zowat dagelijks een Qur’an verbrand door één enkel persoon. Volgens de media zou dit een christelijk persoon zijn, die zijn vaderland Irak is ontvlucht. Als het echt een gelovige christen zou zijn geweest, dan weet deze persoon ook dat je een heilig boek, welke dan ook, niet mag verbranden of verscheuren. Sterker nog, men pakt de Qur’an niet met je vuile tengels aan. Men heeft respect voor alle heilige boeken. En dit is ook bekend bij het nieuwe VVD-gezicht voor de komende verkiezingen.   

Het wetsartikel over opruiing – artikel 131 Wetboek van Strafrecht – spreekt over het aanzetten tot iets wat niet geoorloofd is, alleen het artikel is vrij ruim geformuleerd. Opruiing is strafbaar als iemand in het openbaar tot een strafbaar feit of een geweldig optreden tegen het openbaar gezag opruit. Daarbij komt dan ook dat door middel van opruiing andere mensen aangezet kunnen worden tot een strafbaar feit. 
Als men dit zo leest, kan het verbranden of verscheuren van de Qur’an worden gezien als opruiing, daar de minister van Justitie heeft gezegd dat men die vrijheid heeft om het te doen. En als één persoon doet, kunnen anderen dat gewoon nadoen.

Universitair hoofddocent Marloes van Noorloos van Tilburg University sprak hierover in maart 2022. Hierbij ging het over Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, die voor de rechter moest komen op verdenking van opruiing. Ze gaf aan dat er een spanningsveld bestaat tussen het aanklagen van iemand wegens opruiing en het beschermen van de vrijheid van meningsuiting.  

Persoonlijk ben ik van mening dat daarbij ook gekeken moet worden naar de Grondwet, hoofdstuk 1, artikel 1 “ … Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan … “ en hoofdstuk 1, artikel 6 “ … Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet … “ 

Op het moment dat een of andere knulletje van een of andere rechts-radicale actiegroep op straat de heilige Qur’an gaat verbranden, verscheuren of een pagina eruit verscheurd, wordt een gelovige moslim gediscrimineerd wegens zijn of haar godsdienst. Daarnaast wordt de moslim het recht ontnomen om zijn godsdienst vrij te belijden. Dit mag gelegd worden naast het undercoverwerk in moskeeën, waardoor de acties de moslims ook het recht zijn ontnomen om hun godsdienst vrij te belijden.

Minister Dilan Yeşilgöz kan dan wel aan het ANP laten weten dat ze rekening houdt met een verhoogde terreurdreiging, maar dat is natuurlijk je reinste waanzin. De minister – als ze het ambt van minister van Justitie écht wil uitoefenen – had moeten verbieden dat die zogenaamde voorman van Pegida juist vóór een Turkse ambassade de heilige Qur’an moet verscheuren. Dit is vragen om problemen en kom dan niet met een flauwe smoes over terreurdreiging, met nadruk op terreur. Het is weer een aanval op moslims en waarom geeft de minister dat niet gewoon toe? Gewoon het past niet bij de VVD verkiezingscampagne. Daarnaast heeft het Pegida-licht uitspraken gedaan richting de Turkse ambassade zoals ‘Jullie horen hier niet thuis’ en ‘Jullie Erdogan is een hoerenzoon’.  

Ten eerste is dit geen recht meer op vrijheid van meningsuiting maar belediging van een bevriende mogendheid en meneer Pegida heeft er niets over te zeggen dat er wel of geen Ambassade is van welk land dan ook. Stel je toch eens voor dat dit werd gezegd tegen een andere bevriende Ambassade die al 75 jaar Palestina bezet houdt. Het land zou te klein zijn geweest. 
Voor Panorama wist de minister nog te melden dat ze – persoonlijk volgens het artikel – het vernietigen of verbanden van een boek nogal primitief of sneu vindt. Maar ze voegde er wel aan toe de opmerking ‘Het mag in ons land, die vrijheid heb je’. En dan burgemeester Jan van Zanen wel zeggen dat hij ‘de actie’ niet wil verbieden. Maar de minister van Justitie had het recht en de mogelijkheid om de onbeschofte ‘actie’ te kunnen verbieden. Neen, dan zijn we drukker met een demonstratie van klimaatactivisten, past beter, toch?  

De manier waarop de minister zegt het verbanden of vernietigen van EEN boek, zegt al boekdelen. Minister, hier wordt niet gesproken over een boek, hier wordt gesproken over de heilige Qur’an, het boek dat dagelijks wordt gelezen door miljoenen moslims over de gehele wereld. We hebben het niet over ‘Pietje Bell’ of ‘Jane Eyre’. We hebben hier wel over het heilige boek van Allah (swt), een van de heilige boeken die door alle gelovigen worden gelezen.

(Bronnen: Problemen met Justitie, Overheid (wetten), nu.nl, ANP, Panorama, Trouw, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 19.08.2023 

Een gedachte over “Qur’an verscheuren is opruiing”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights