Konikpaard (©pixabay)

In juli 2021 en in september 2022 is reeds gesproken over de Konikpaarden die last hebben van de Grote Klis in de Oostvaardersplassen. De grote Klis is een plant met stekelige bollen die de ogen van de Konikpaarden kunnen beschadigen. Door de plant kunnen de paarden geheel blind worden en rondlopen, omdat de beide ogen dicht zitten en zwaar ontstoken zijn.  

In strijd met de wet
De minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) de opdracht gekregen om handhavend op te treden tegen Staatsbosbeheer vanwege het grazen van Konikpaarden op het Oostvaardersveld. 

In het Oostvaardersveld – onderdeel van het natuurgebied de Oostvaardersplassen – groeit de Grote Klis. Volgens de site van De Rechtspraak komt het voor dat de Konikpaarden tranende ogen, ontstekingen en oogletsel oplopen bij het grazen tussen de Grote Klis. 

Daarom heeft het CBb de uitspraak gedaan dat het Oostvaardersveld niet geschikt is om de Konikpaarden te weiden en te laten grazen. Door de Konikpaarden er te laten weiden, wordt een overtreding gepleegd van het Besluit houders van dieren en de Wet dieren. 

Zaak aangespannen 
De zaak is aangespannen door de Stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer en deze Stichting middels deze uitspraak dus gelijk gekregen. Binnen 12 weken na vandaag, 9 juli, moet de minister een besluit nemen waarbij hij handhavend optreedt tegen Staatsbosbeheer.  

Daarnaast is gemeld dat de uitspraak van CBb definitief is, daar het College de eindrechter is in deze zaak. Iedereen die zoekt naar de informatie over de uitspraak, kan terecht op de site Uitspraak Rechtspraak

Staatsbosbeheer 
Staatsbosbeheer heeft haar reactie gegeven op de site Boswachtersblog Oostvaardersplassen. Hier wordt aangegeven dat de zaadbollen van de Grote Klis in de manen van de Konikpaarden blijven hangen. 

Tevens zou er een kans zijn dat de zaden via de manen in aanraking komen met de ogen. Als publieke organisatie heeft Staatsbosbeheer gemeld zich te houden aan de uitspraak van de rechter. Dit betekent dat de Grote Klis wordt opgeruimd. 

Met andere woorden zegt Staatsbosbeheer dat na het broedseizoen en voordat de plant zaden krijgt, dat de aanwezige haarden van de Grote Klis wordt gemaaid. Hiermee wil de organisatie onderzoeken of dat het maaien effect heeft. 

Effect betekent in dit geval dat door het maaien van de Grote Klis de tranende ogen, oogontstekingen en oogletsel zullen afnemen. Daarnaast wacht men de beslissing van de minister af. Op dit moment zouden zo’n 70 Konikpaarden in het gebied leven. 

(Bronnen: Rechtspraak, GroeneRuimte Nieuws, Boswachtersblog, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 09.07.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights