HartKliniek_Almere (© HartKliniek Almere)

ALMERE – In maart werd reeds aangegeven dat HartKliniek door ZorgkaartNederland uitgeroepen was tot een van de best gewaardeerde klinieken in 2023. Dit jaar viert HartKliniek Almere haar 10-jarig bestaan. De opening van deze locatie in 2014 betekende het begin van HartKliniek, dat met inmiddels 15 vestigingen verspreid door het land toonaangevend is in poliklinische cardiologische zorg. 

Polikliniek Cardiogenetica 
Naast speciale aandacht voor het vrouwenhart, hartrevalidatie en preventie, is er in Almere een polikliniek cardiogenetica voor de vroege opsporing en behandeling van (mogelijke) erfelijke hart- en vaatziekten.

Broers Menno Baars (cardioloog en oprichter) en Willem Baars (commercieel directeur) stonden samen met cardioloog Chris Hie aan de wieg van HartKliniek met een belangrijke missie: cardiologische zorg terugbrengen naar de menselijke maat. Persoonlijke aandacht en zorg voor de patiënt staan hierbij centraal. 

De broers Baars hadden niet verwacht – nadat ze met de eerste kliniek in Almere begonnen – dat ze zo snel zouden groeien. Ze hebben vanaf het begin ontzettend veel positieve feedback gehad van zowel patiënten als de zorgverleners. 

Daarbij komt dat men ook de tijd neemt om naar de patiënten te luisteren. Bij de patiënten die binnenkomen, gaat het niet om een gebroken been, maar over de gezondheid van het hart. Daarom is het van groot belang dat de patiënten zich echt gehoord voelen.

Gespecialiseerd in erfelijke hart- en vaatziekten
HartKliniek Almere telt vier medisch specialisten met als speciale focusgebieden vrouwenhart, hartrevalidatie en cardiogenetica. Voor het laatste sub-specialisme is een speciale polikliniek ingericht.

Zogeheten ‘indexpatiënten’ met (verdenking op) een erfelijke hart- of vaatziekte kunnen hier, na een verwijzing door de huisarts of collega-specialist, terecht voor onderzoek en eventuele behandeling. Ook familieleden van de indexpatiënt kunnen op deze poli worden gezien voor screening en follow-up. 

Genetisch cardioloog Bert Baars van HartKliniek, met ruim 25 jaar ervaring: “Als er bijvoorbeeld sprake is van plotse hartdood op jonge leeftijd (onder 55) in je familie, is het van belang jezelf te laten testen omdat er sprake kan zijn van een onderliggende erfelijke hartziekte.

Of als er bij een familielid een erfelijke hartziekte is geconstateerd, heb jij daar ook een aanzienlijke kans op. Dankzij geavanceerd DNA-onderzoek zijn we in staat erfelijke hart- en vaatziekten tijdig te detecteren en behandelen.

Als erfelijke hartziekten onbehandeld blijven, kunnen deze leiden tot ernstige hartaandoeningen en zelfs de dood. Dat willen we natuurlijk voor zijn.” Hiervoor wordt samengewerkt met een cardiogeneticus uit een academisch ziekenhuis.

HartKliniek is in 2014 opgericht en heeft inmiddels 15 vestigingen verspreid door het land: Almere, Amsterdam, Den Haag Statenkwartier, Den Haag Rijswijk, Dronten, Groningen, Hoogeveen, Hoorn, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Oisterwijk, Rotterdam, Vlaardingen en Zandvoort.

(Bronnen: Persbericht HartKliniek Almere, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.07.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights