Buiten Gewoon (© Zorgboerderij Buiten Gewoon FB)

Afgelopen week kon men lezen over het Prokkeldiner dat op 12 juni door sociaal restaurant Resto VanHarte Lelystad was georganiseerd in samenwerking met zorgboerderij Buiten Gewoon Lelystad. In het artikel was iets te lezen over de zorgboerderij, maar niet echt veel. Daarom nu wat meer nieuws over Zorgboerderij Buiten Gewoon Lelystad.  

Zorgboerderij 
Er is een site over de zorgboerderijen in Flevoland, waarop meer uitleg wordt gegeven over wat een zorgboerderij is. Een zorgboerderij is een bedrijf waar mensen met een zorg- of hulpvraag een passende dagbesteding kunnen vinden. 

Daarnaast kunnen deze mensen ook meewerken op de boerderij. Op een zorgboerderij wordt niet gekeken naar de beperkingen, maar naar de mogelijkheden van de persoon. Op deze manier kunnen de mensen de handen uit de mouwen steken en tevens in de buitenlucht bezig zijn. 

Doordat de mensen in de buitenlucht bezig zijn, hebben ze contact met dieren en de natuur. Door op deze manier bezig te zijn, beleven ze veel plezier en tevens wordt er gewerkt aan groei en ontwikkeling van de mensen. 

Buiten Gewoon Lelystad 
Mocht men tijd hebben, ‘blader’ eens door de site van Buiten Gewoon Lelystad, een fantastisch mooie site met veel informatie. Bij Buiten Gewoon Lelystad kunnen volwassenen met een zorgvraag van dinsdag tot en met vrijdag werkzaamheden verrichten. 

De deelnemers worden een interessante en gevarieerde werkplek aangeboden, waarbij de sfeer, rustig, ontspannen en gezellig is. Belangrijk voor de organisatie en de deelnemers zijn goede omgangsvormen en respect voor een ieder. 

De oprichters Wilma en Henk Jan kwamen in 2000 er achter dat mensen met een zorgvraag weinig keuzemogelijkheden hadden als het ging over een toekomstige werkplek. Op het moment dat er een gelegenheid voorbij kwam om een eigen bedrijf te starten, hebben ze dat ook gedaan. 

De zorgboerderij is in 2021 door de kinderen overgenomen. Dit gebeurde door Baukje (dochter) en Joost, die samen met Jolande, Bernadette en Pieter Buiten Gewoon in de maatschappij draaiende houden. 

Visie van Buiten Gewoon
Buiten Gewoon wil een werkplek creëren waar mensen zich thuis voelen en waar ze hun mogelijkheden kunnen aanwenden, zodat ze kunnen zijn zoals en wie ze zijn. Een plaats waar ze graag willen zijn en verder kunnen ontplooien. 

Iedereen moet zich er welkom voelen, los van politieke of religieuze overtuiging. Ook mensen met een verstandelijke beperking moeten een fijne werkplek kunnen kiezen. De keuze is vaak beperkt. Buiten Gewoon wil met max 14 deelnemers per dag kleinschalig blijven. Hierdoor krijgt iedereen voldoende persoonlijke aandacht en blijft er het ‘huiskamergevoel’ waarbij ook weleens de dieren mee naar binnen lopen. 

(Bronnen: Zorgboerderijen Flevoland, Zorgboerderij Buiten Gewoon Lelystad (+ Instagram en Facebook), lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 07.07.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights