Bus in wachtmodus

Het openbaar vervoer in Flevoland en de kop van Overijssel wordt sinds 10 december verzorgd door de vervoerder EBS onder de naam RRReis. Bekend is dat vele bedrijven en organisaties last hebben van personeelstekort, bij deze vervoerder is het al niet anders. 

Aangepaste dienstregeling 
Eerder dit jaar werd al overeenstemming gevonden tussen de opdrachtgevers – de provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland – en de vervoerder om een aangepaste dienstregeling te gaan rijden vanaf 14 april. 

Volgens de gegevens zou dit met minder chauffeurs kunnen. Ondertussen zou de vervoerder dan op zoek gaan naar nieuwe chauffeurs. Tevens zou de vervoerder proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken. 

Maar men kon niet helemaal garanderen dat er geen ritten meer zouden uitvallen. Overal gaat men proberen alternatieven in te zetten. Zo is bijvoorbeeld de stadsrit in Harderwijk aangepast. Het lijkt er overigens wel op dat vaak bussen het bordje ‘Geen dienst’ dragen. 

Lelystad – Emmeloord 
In eerste instantie had EBS voor de route tussen Lelystad en Emmeloord na 21.00 uur een afgeschaalde dienstregeling ingevoerd. Normaal gesproken hield dit in dat er niet met een grote bus gereden werd, maar met een acht-persoonsbusje, zogenaamde buurtbus. 

Nu blijkt echter dat dit busje het aantal reizigers niet aan kan. Regelmatig moest een extra busje worden ingezet, wat ook niet genoeg bleek te zijn. Het resultaat was dat regelmatig mensen moesten blijven staan en wachten op een volgende dienst. 

Aangezien de busjes om het uur rijden, moest men één uur wachten. Dit heeft de vervoerder doen besluiten om toch maar een grote bus in te zetten, die alle kleinere bussen gaat vervangen. Overigens is er wel een nadeel te noemen. 

Voor de kleinere busjes hadden de chauffeurs geen groot rijbewijs nodig. Dit was gunstig voor de vervoerder, als men last heeft van personeelstekort. Nu moet EBS een bedrijf inhuren, die chauffeurs levert voor de grote bus. Volgens de gegevens zou de grote bus vanaf 15 juli gaan rijden. Dit is nog niet terug te vinden op de site van de vervoerder. 

(Bronnen: RRReis, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.07.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights