Waterloopbos_1 (© Provincie Flevoland)

NOORDOOSTPOLDER – Aangezien gedeputeerde Sjaak Simonse samen met Natuurmonumenten het nieuwe entreegebouw op vrijdag 28 juni heeft geopend, kunnen bezoekers vanaf dat moment gebruikmaken van het nieuwe gebouw. Tevens is bij de opening het naambord onthuld en dat is Het ProefLab Waterloopbos.  

Een feestelijke opening
 
Voor de feestelijke opening had men het naambord met een zeildoek afgedekt. Het geheel was verbonden met een hefboomconstructie. Achtereenvolgens hebben Sjaak Simonse, Niels van As (ProefLab Waterloopbos) en Pim van der Feltz (algemeen directeur Natuurmonumenten) water in een emmer gegoten, waardoor het zeil langzaam opgetild werd.  

Rijksmonument en bijzondere plek
Het Waterloopbos is een Rijksmonument en een historisch openlucht laboratorium in een prachtig polderbos. Het bos is een bijzondere plaats in de Noordoostpolder en Flevoland. Hier zijn ondertussen al honderden onderzoeken naar het gedrag van het water uitgevoerd. 

Met het Waterloopbos wordt een stukje van het Verhaal van Flevoland en het verhaal van Nederland in het algemeen verteld. De proeven die in het openlucht lab werden uitgevoerd, hebben bijgedragen in de strijd tegen het water. 

Daarbij laat het bos zien, waar de Nederlanders goed in zijn en dat is het waterbeheer en de maakbaarheid van de leefomgeving. Men kan er restanten ontdekken van de onderzoeken naar de Deltawerken. 

Tevens zijn er waterwerken van meer exotische plaatsen te zien, onder meer de haven van Lagos en van Bangkok. Via gemarkeerde wandelroutes komt men langs de modellen van waterwerken die als ruïnes in het Waterloopbos liggen. 

Verdiend entreegebouw
Natuurmonumenten heeft op haar site laten weten dat het Waterloopbos met het nieuwe gebouw het entreegebouw heeft gekregen wat het verdient. Hier is ook een restaurant te vinden, een ruim terras en een informatiepunt van Natuurmonumenten, inclusief expositie. 

De organisatie is ook bijzonder trots dat men het entreegebouw heeft kunnen realiseren. Sinds de aankoop van het Waterloopbos in 2002 wordt gewerkt aan herstel en het beleefbaar maken van het bos. 

Dit herstel en beleefbaar maken is mogelijk gemaakt door bijdragen van provincie Flevoland, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Life IP. Daarnaast is er een grote inzet geweest van de vele vrijwilligers en is er een prettige samenwerking met horecapartner Het ProefLab. 

Voor Het ProefLab is de unieke omgeving van het Waterloopbos een bron van inspiratie. Hierdoor kan men de huisgemaakte producten bereiden met streekproducten en biologische producten, waarbij de foodprint zo klein mogelijk worden gehouden. 

Restaurant Het ProefLab is gesitueerd in het nieuwe entreegebouw. Hier kan men genieten van huisgemaakte gebak, een heerlijke lunch of High Tea. Het is altijd vers, duurzaam en zoveel mogelijk bereid met lokale producten.

(Bronnen: Provincie Flevoland, Natuurmonumenten) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 05.07.2024 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights