Schoon water (© pixabay)

De maand juni in Lelystad stond in het teken van water drinken, want water drinken is namelijk gezond, gemakkelijk en goedkoop. Welzijn Lelystad heeft ook meegedaan aan de campagne van JOGG Lelystad. Jongerenwerkers hebben water uitgedeeld op verschillende scholen, hebben vrijwilligers van de VoorleesExpress waterpakketjes meegenomen naar gezinnen en hebben nieuwkomers samen fruitwater gemaakt tijdens een bijeenkomst van Vluchtelingenwerk. 

Zoete dranken verleiden te veel 
Medewerker Vluchtelingenwerk en VoorleesExpress van Welzijn Lelystad, Bojoura Hoekstra, heeft laten weten dat het drinken van water nog lang niet de normaalste zaak van de wereld voor iedereen is.

Als men om zich heen kijkt, ziet men dat men verleid wordt om energiedrankjes of andere zoete dranken te kopen. Ze zijn er overal: in de supermarkt, in de sportkantine en vaak zelfs op school. Men beseft zich vaak niet hoeveel suiker in die drankjes zit.    

Plaats in de samenleving 
Vluchtelingenwerk van Welzijn Lelystad coacht mensen met een verblijfsstatus bij de inburgering en om hun plaats te vinden in de samenleving van Lelystad. Daarnaast wordt hulp geboden bij zaken als de zorgverzekering, toeslagen en huisarts. 

Bojoura Hoekstra is projectleider van de VoorleesExpress en stimuleert kinderen te oefenen met het ontwikkelen van Nederlandse taalvaardigheid. Een taal wordt geleerd door samen te lezen, te praten en te spelen.  

Schoon drinkwater
Voor veel mensen is water drinken niet logisch en vaak komt dit doordat in veel landen water uit de kraan niet gedronken kan worden. Tevens is er een tekort aan schoon drinkwater in sommige delen van de wereld. 

In Nederland is genoeg drinkwater en het smaakt ook nog goed. De mensen zijn in de maand juni hierop gewezen. Dit gebeurde onder meer om er samen over te hebben en te ontdekken hoe men het water nog lekkerder kan maken door fruit toe te voegen. 

Bijeenkomst gezond eten en drinken
Vrijwilligers van de VoorleesExpress spraken de afgelopen maand met kinderen en ouders over water. Ze deelden bidons, folders en kleurplaten uit over dit thema. Vluchtelingenwerk organiseerde samen met JOGG een bijeenkomst over gezond eten en drinken.

Een sociaal verpleegkundige van GGD Flevoland heeft verteld over voeding en overgewicht en de tandheelkundig preventief medewerker informeerde mensen over mondgezondheid en wat de gevolgen zijn van het drinken van zoete drankjes.

Het doel was mensen bewust te maken van de keuze tussen gezond en ongezond. Men wilde mensen informatie geven en inspireren. Hierbij was de visie, het voorkomen van zwaardere zorg, die goed aansloot bij de uitgangspunten van JOGG Lelystad.  

(Bron: Gemeente Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.07.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights