Iepenschors (© Ray Shrewsberry Pixabay)

ENKHUIZEN – De gemeente Enkhuizen heeft op haar site laten weten dat vanaf dinsdag 9 juli 6 zieke iepen gekapt gaan worden op de Vest. Volgens de gemeente zijn de bomen getroffen door de iepziekte. Aangegeven is dat het gaat om 5 bomen bij de Nassaustraat en 1 in de Oranjestraat, in de buurt van de katholieke begraafplaats.   

Controle op zieke iepen 
In juni werd in Friesland al gemeld dat de Stichting Iepenwacht Fryslân (SIF) weer van start was gegaan met de jaarlijkse controle om zieke iepen op te sporen. Waarschijnlijk is de controle ook in de gemeente Enkhuizen gedaan in die tijd. 

Opvallend is dat Regio West Friesland op 4 juli 2019 ook met een artikel kwam over zieke iepen met de titel ‘Zieke iepen geconstateerd op de Vest’. In 2019 werd geconstateerd dat 8 iepen op de Vest de iepenziekte hadden die daarom zo snel mogelijk gekapt moesten worden. Ook werd aangegeven dat de bomen ter hoogte stonden van de Nassaustraat. De gemeente wilde toen voorkomen dat andere bomen ziek zouden worden door het kappen van de zieke bomen. Daarbij gaf de gemeente aan dat de iepenziekte niet besmettelijk is voor mensen. 

Iepziekte
Vijf jaar later is op ongeveer dezelfde plaats weer sprake van de iepziekte. De ziekte is een zeer agressieve schimmelziekte –  zegt de gemeentelijke site – die verspreid wordt door de iepenspintkever. De schimmel zou zich verspreiden door de boom, waardoor de iep uiteindelijk zal afsterven. 
De iepenspintkever legt zijn eitjes onder de bast van de boom en op het moment dat de jonge kevers kunnen uitvliegen, kunnen ze de ziekte overbrengen, waardoor andere bomen besmet worden. Daarnaast kan de iepziekte ook verspreid worden via het contact met wortels tussen bomen. 

De bedoeling is dat de gemeente nieuwe iepen terug gaat plaatsen, maar dan wel van een soort dat bestand is tegen de iepziekte. De opzet van de gemeente is om – voor extra veiligheid – 2 jaar te wachten met herplanten, zodat de ziekte uit de grond is verdwenen. 

Dit werd ook in 2019 gemeld in het artikel van Regio West Friesland. Tevens werd toen gemeld dat de gekapte bomen niet worden gebruikt of verkocht als brandhout, daar dit weer verspreiding van de ziekte met zich zal brengen. Tenslotte zitten de kevers onder de schors. Daarom is het in de gemeente verboden om iepenhout mét schors op te slaan. Bij de iepen die door het bedrijf worden afgevoerd, wordt eerst de schors verwijderd. 

Ook deze keer heeft Enkhuizen gemeld dat de gekapte bomen niet voor brandhout gebruikt mogen worden in verband met de verspreiding van de ziekte. En tevens meldt de gemeente dat het verboden is om ongeschild iepenhout op te slaan. Daarnaast mag men wel geschild iepenhout opslaan en gebruiken als kachelhout.  

Tenslotte heeft de gemeente Enkhuizen laten weten dat de gemeente heel veel waarde hecht aan de iepen op de Vest en alle anderen bomen in Enkhuizen. Daarom voert de gemeente een actief beleid om de bomen zo goed mogelijk te verzorgen en te behouden. De bladeren van de boom van een gezonde iep zijn meestal midden in de zomer fris en groen. Daarentegen heeft een zieke iep veel te vroeg bladeren in herfstkleuren, waarbij het blad verkleurt van geel naar bruin er meestal afvalt. Normaal gesproken begint het met één tak, waarna binnen een paar weken de boom kaal kan zijn. 

(Bronnen: Gemeente Enkhuizen, Ons Westfriesland, Regio WF, Radio Spannenburg) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.07.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights