Kersenboom (© jess1981 via Pixabay)

ARNHEM – Enkele weken geleden heeft de gemeente Arnhem een kaart met 2.500 bomen gepresenteerd. Bij deze bomen zou men fruit kunnen plukken. Op de gemeentelijke site is niet echt veel te vinden over deze 2.500 bomen.  De gemeente wil echter een groene gemeente zijn en dit ook laten zien.

Malburgen, Immerloo en Het Duifje 
Ondertussen heeft de gemeente Arnhem gemeld dat Park Klarenbeek een monument gaat worden. Maar aan de andere kant staat er bij de wijk Het Duifje wel een kersenbongerd weg te rotten.  

De Malburger heeft al jaren geleden laten weten dat Het Duifje een rustige, klein opgezette deelwijk is, met veel groen. De wijk ligt tussen het stadje Huissen en het grootste stadspark van Arnhem, het Immerloopark. Tevens sluit de wijk aan met de enige verbindingsweg aan de deelwijk Immerloo. Jaren geleden werd gemeld dat Het Duifje geen scholen of medische voorzieningen had en waar sinds de grote herstructurering van 2002 van wijk Malburgen, geen woningen werden gebouwd of gebouwd gaan worden. 
Daarnaast kwam dezelfde site in 2021 met een oproep om de wijk te vergroenen. Aangegeven werd dat de wijk Malburgen, Immerloo en Het Duifje een groene wijk was, maar wel met veel tegels. Dit kwam vooral voor in de deelwijk Het Duifje. Dit was op dat moment een wijkdeel met veel tegels en andere bestrating. 

Kersenboomgaard 
In de regionale media is een artikel te vinden over de kersenboomgaard, die op gemeentelijke grond staat in de hoek van de Oude Huissenseweg en de Huissensedijk. In de boomgaard is het een komen en gaan van eksters, Vlaamse Gaaien en merels, die hun buiken vol eten met de kersen, die niet meer worden beschermd met netten.  
Voor mensen in de aangrenzende deelwijk, Het Duifje, is dit wel een vreemd gezicht. Mede gezien dat aan de Keizershof net een pluktuin is gerealiseerd. De afstand is er nauwelijks tussen beide plekken, maar de kersenboomgaard staat vol met honderden kersenbomen, waarvan het fruit ondertussen al overrijp is. Omwonenden vinden het erg jammer. 

Pachtcontract
Veel verstandiger was het geweest als er een plukdag was georganiseerd, mogelijk in samenwerking met de Voedselbank. Deze laatste had dan de kersen mee kunnen nemen om de mensen er blij te kunnen maken. 
Omwonenden en de Wijkbeheergroep Het Duifje zijn niet op de hoogte gebracht van wat er gebeurd is met de bongerd. Maar de gemeente heeft laten weten dat op 31 december 2023 het pachtcontract voor de boomgaard was afgelopen. De kersen van de bongerd achter de voormalige Boerderij Het Duifje (nu een gezondheidscentrum) werden voor jaren door een boerenfamilie verkocht. Volgens de gemeente Arnhem is het pachtcontract wegens persoonlijke omstandigheden niet verlengd en is men nu op zoek naar een nieuwe pachter. 

Het gebied van de boomgaard is zo’n 3.5 hectare groot waar voorheen ook aardbeienplanten stonden. Echter deze laatste planten heeft de gemeente verdeeld onder wijkbewoners. Tevens lag er een afspraak dat een groep vrijwilligers de kersen zou plukken, maar wegens een tekort aan mensen is dit op het allerlaatste moment niet doorgegaan. 
Daarentegen was de Voedselbank wel blij geweest met de kersen, maar deze is niet benaderd. De Voedselbank werkt samen met de organisatie ‘Fruitig Idee in Driel’, die zo’n 75 vrijwilligers in dienst heeft, die regelmatig fruit plukken voor de Voedselbank. Maar de gemeente Arnhem laat weten dat ze het niet wisten over de Voedselbank en de kersen. Maar voor de kersen is het al te laat, daar ze aan het schimmelen zijn en er wormen in ‘wonen’. Daarentegen heeft de gemeente wel laten weten dat er nog perenbomen staan die in het najaar genoeg fruit hebben om geplukt te worden. 

(Bronnen: De Gelderlander, Makburger, Pluktuinen, In de Buurt Arnhem, Gemeente Arnhem, AD, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 07.07.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights