Chemie (© succo via Pixabay)

TILBURG – Bij een bedrijf in Tilburg dat smaak- en geurstoffen maakt, is de brandweer op zondag 7 juli in actie moeten komen. Er bleek bij het bedrijf, dat normaal op zondag dicht is, een giftige stof te lekken. Volgens gegevens zou waterstofsulfide uit een drukvat vrij zijn gekomen. 

Onderzoek 
De brandweermannen die met beschermingspakken het bedrijf binnen zijn gegaan, hebben gemeld dat – na onderzoek – de afsluiting van een drukvat niet goed dicht heeft gezeten. Rond 15.25 uur had de brandweer een eerste melding gehad van een lekkende stof, waarna een team in gaspakken, een verkenningseenheid en een adviseur gevaarlijke stoffen zijn ingezet. 
Na onderzoek heeft de veiligheidsregio laten weten dat de giftige stof – waterstofsulfide – in een afgesloten ruimte is vrijgekomen. Tevens werd gemeld dat de stof een sterk ruikende geur heeft, dat lijkt op rotte eieren en dat de stof in een ‘zeer lage concentratie’ is vrijgekomen. Eén uur na de eerste melding is de brandweer er achter gekomen dat de afsluiting van een drukvat niet goed dicht zat. 

Opvallend is wel te noemen hoe de brandweer de melding heeft ontvangen, daarover wordt niets gemeld. Daarnaast wordt gezegd dat de stof in het gebouw is gebleven en dat er geen gevaar is geweest voor de omgeving. Hoe is dan een melding gedaan bij het centrum van de brandweer, veiligheidsregio of gemeente? De gemeentelijke site laat niets zien over het voorval. Zeer opvallend, zeker als men er van uitgaat dat het bedrijf op zondag gesloten is. Op het moment dat men weggaat van het bedrijf, zal dat op zaterdag of mogelijk op vrijdag zijn geweest. Hierdoor heeft de druk van het drukvat flink op kunnen lopen. Met alle gevolgen van dien. 

Waterstofsulfide 
Waterstofsulfide is een sterk ruikend giftig gas, vaak bekend met de geur van rotte eieren. In zeer lage concentraties wordt de stof al waargenomen door de geur, maar hoe langer men blootgesteld wordt of hoe hoger de concentratie, hoe minder men van de stof gaat ruiken. Op het moment dat men voor een langere tijd waterstofsulfide inademt, kan de stof ook al gevaarlijk zijn bij lage concentraties. De stof is giftig als deze wordt ingeademd door mensen en dieren. Waterstofsulfide kan voorkomen in aardgas, darmgassen, afvalwaterinstallaties en rioleringen. 

Lekkage bij bedrijf in Tilburg 
Volgens de gegevens zouden de waarden uit de metingen door de brandweer afgenomen zijn, nadat het drukvat goed was dichtgedraaid. De regionale media hebben gemeld dat er geen gevaar was voor de omgeving, maar dat het niet duidelijk was of het bedrijf moest worden ontruimd. Op zich is dit ook een vreemde opmerking, daar het bedrijf op zondag gesloten zou zijn. 

Daarnaast is in de regionale media te vinden dat in 2018 ook al een ongeluk is gebeurd bij het zelfde bedrijf. Februari 2018 kwamen de regionale media met het artikel dat bij het bedrijf een vat met een chemische vloeistof in de bedrijfshal door toen onbekende oorzaak is gaan lekken. Bij dat ongeluk is een medewerker in aanraking geweest met de chemische vloeistof, waardoor hij aan zijn verwondingen behandeld moest worden. Ook toen zijn brandweermannen in speciale veiligheidspakken metingen gaan verrichten. Niet is gevonden welke stof er gelekt heeft, maar volgens personen die in het gebouw waren, is een deel van de grond verontreinigd door het lek. Het bedrijf valt onder de zwaarste categorie – werd in 2018 gemeld -, de zogenaamde BRZO-bedrijven. BRZO staat voor Besluit Risico’s Zware Ongevallen, die mogen werken met brandbare, chemische of explosieve stoffen. 

Volgens de site van het RIVM zijn er in Noord-Brabant 80 BRZO-bedrijven. Het bedrijf waar het hier om draait, is volgens de site van het RIVM het laatst gecontroleerd (waar een rapport in te zien is) op 7 en 8 november en 20 december 2023. 

(Bronnen: ED, BD, RIVM, Gemeente Tilburg, Technisch Werken, Wikipedia) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 08.07.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights