Laan met bomen (© bertvthul via Pixabay)

TILBURG – De gemeente Tilburg heeft afgelopen week kenbaar gemaakt dat ze ongeveer 1.500 bomen gaat planten, verspreid door de gehele gemeente. Dit doet Tilburg om de bomen te vervangen die de afgelopen jaren dood zijn gegaan of zijn omgewaaid. De voorbereidingen worden nu getroffen door de aannemers van de gemeente , te weten Idverde en Boomrooierij Weijtmans / Van Wijlen B.V.

Verzorging van de bomen 
In de openbare ruimte van de stad Tilburg en de dorpen heeft de gemeente zo’n 105.000 bomen. Hierbij worden niet de bomen geteld die in de verschillende bossen staan. De bomen zijn van groot belang, daar ze onder meer vogels, vlinders en insecten aantrekken. Daarnaast geven de bomen schaduw, waardoor het minder warm in de straat wordt. En de bomen vangen water op en tenslotte worden de straten mooier door de bomen. 

De gemeente Tilburg heeft aangegeven op haar site dat de bomen goed verzorgd moeten worden. Daarom worden alle bomen elke 3 jaar gecontroleerd of ze veilig zijn en of de bomen gesnoeid moeten worden. Daarnaast worden de bomen die ouder dan 80 jaar zijn, elk jaar geïnspecteerd, net als de zogenaamde risicobomen. Door dit systeem kan de gemeente op tijd ingrijpen als het nodig is. Hierbij moet men denken aan extra snoeien of de groeiplaats van de boom verbeteren. 

Maar het gebeurt ook regelmatig dat er bomen gekapt moeten worden. Dit kan gebeuren omdat de bomen een slechte conditie hebben of omdat ze door een storm te veel zijn beschadigd. Hierdoor kunnen ze een risico vormen. 
De bomen die gekapt worden, worden door de gemeente vervangen, die dan weer decennia lang mee kunnen. De gemeente Tilburg heeft hierbij het uitgangspunt, dat elke boom die gekapt wordt, ook weer door een nieuwe boom wordt vervangen.  

Voorbereiding 
Wethouder Evelien Kostermans (Groen, Natuur en Landschap) heeft laten weten dat er jaarlijks ongeveer 700 bomen vervangen moeten worden. Het afgelopen jaar is dat echter niet gelukt. En daarom zal de gemeente dit jaar een inhaalslag maken. In het komende plantseizoen – wat ongeveer loopt van november tot maart – zullen de aannemers verspreid door de gemeente ongeveer 1.500 bomen planten. 

Tevens geeft de wethouder aan dat het een grote klus is, maar wel een heel belangrijke. Door de aanplant van deze bomen zijn bijna alle bomen vervangen die in de afgelopen jaren dood zijn gegaan of zijn omgewaaid. Tevens wordt op deze manier de stad en de dorpen weer een stuk groener en een stuk aantrekkelijker gemaakt.    

Het planten van nieuwe, maar zeker zoveel bomen als deze keer, moet goed voorbereid worden. De voorbereidingen worden gedaan door Idverde en Boomrooierij Weijtmans / Van Wijlen B.V. in de komende maanden. De inwoners van de gemeente kunnen dit buiten goed volgen. 
Zo worden er bomen gekapt, worden de onderste delen van de stam met wortels verwijderd en worden plaatsen al klaar gemaakt waar de bomen geplant worden en na het planten weer kunnen gaan groeien. Hierdoor wordt alles in orde gemaakt, zodat men in november kan beginnen met het planten van de nieuwe bomen.

(Bron: Gemeente Tilburg) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.07.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights