Park Klarenbeek (© gem Arnhem)

ARNHEM – Deze week heeft de gemeente Arnhem laten weten dat de gemeente Park Klarenbeek wil aanwijzen als gemeentelijk monument. Het Park Klarenbeek is het oudste stadspark van Arnhem en volgens de gemeentelijke site heeft dit park unieke landschappelijke en historische kenmerken die door de eeuwen heen goed bewaard zijn gebleven.  

Onbeschermd Park 
Het Park Klarenbeek is bekend en geliefd bij veel inwoners van de gemeente Arnhem. Soms lijkt het wel of de tijd niet door het park is gelopen, maar het park is wel onbeschermd en daarom moet het volgens het college een gemeentelijk monument worden. Volgens wethouder Bob Roelofs (Erfgoed) hoort Park Klarenbeek bij het bijzondere natuurlijke erfgoed van Arnhem. Tevens maakt het Park de stad tot de groenste van Nederland. Daarom moet dit erfgoed gekoesterd en beschermd worden en dat kan door van het Park een monument te maken. 

Het Park bestaat uit bos en weilanden, waarbij nogal wat hoogteverschillen, kronkelige paadjes en doorkijken zijn te vinden. Zo is het uitzicht vanaf de Steenen Tafel een belangrijk punt in het Park en dus in de stad. Ook is het Park bekend van een aquarel van Piet Mondriaan, met daarop een boerderij met witte muren. 
Klarenbeek ligt aan de noordkant van Arnhem, gekoppeld aan de Veluwe. Volgens de regionale media heeft er in het gebied in de Middeleeuwen een klooster gestaan. Daarna is het landgoed in 1808 in handen van een baron gekomen. 

De gemeente laat weten dat Park Klarenbeek is ontstaan uit het gelijknamige landgoed, dat in 1886 door de gemeente Arnhem – voor het grootste gedeelte –  is aangekocht. Delen van het gebied zijn opgegaan in de stedelijke ontwikkeling, maar een flink deel werd ingericht als het eerste stadspark voor de inwoners van Arnhem. De aankoop van het gebied was zo’n 100 ha voor ruim 240.000 gulden. 
Het andere – volgens een aantal personen is dit het bekendste – park in Arnhem is Park Sonsbeek, dat in 1899 werd aangekocht en sinds 2005 is het een Rijksmonument. 

Bewonersnetwerk Klarenbeek 
Het Bewonersnetwerk Klarenbeek heeft in 2022 het verzoek aan de gemeente gedaan om het stadspark Klarenbeek aan te wijzen als gemeentelijk monument. Daarna heeft de gemeente onderzoek laten verrichten naar de monumentale waarden van het Park. Het onderzoek was bedoeld om de landschappelijke en historische kwaliteiten in beeld te krijgen. Volgens het Bewonersnetwerk Klarenbeek is het verzoek aan de gemeente gedaan om het Park beter te kunnen beschermen. De gemeente gaat er nu in mee en is van mening dat door het aanwijzen van Park Klarenbeek als monument de gemeente bij toekomstige ontwikkelingen de kwaliteiten van het Park kan beschermen. 

Deze stap van de gemeente is een eerste stap om het oude landgoed te beschermen, om daarna een nieuwe beheervisie op te stellen. De gemeente Arnhem is echter niet de enige eigenaar van Park Klarenbeek, daar ook particulieren grond bezitten in het Park. Deze particuliere grondbezitters zouden bezwaar kunnen aantekenen tegen het aanwijzen als gemeentelijk monument van Park Klarenbeek. Dit heet een zienswijze indienen. 
De beschermde waarden van Park Klarenbeek zullen voortaan dienen als input voor het opstellen van een nieuwe beheervisie. Hierin zal de gemeente zoeken naar een goede balans tussen behoud van de waarden en eigentijdse eisen op het gebied van  gebruik, bruikbaarheid en veiligheid. 

(Bronnen: Gemeente Arnhem, arnhem.nieuws.nl, AD, De Gelderlander) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 02.07.2024

2 gedachte over “Park Klarenbeek wordt monument in Arnhem”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights