Tractor en maaier (© Wolfgang Eckert via Pixabay)

BERG EN DAL – Het dorp Ooij ligt in de Ooijpolder en is onderdeel van de gemeente Berg en Dal. Eén van de belangrijkste punten uit de omgeving van Ooij is de natuur. De geschiedenis gaat helemaal terug tot de Middeleeuwen, waarbij Kasteel De Ooij het middelpunt van de regio was. 

Tot 1818 bestond de gemeente Ooij en Persingen uit de plaatsen Ooij en Persingen. Tot 2015 was Ooij onderdeel van de gemeente Ubbergen, die daarna overging in de gemeente Groesbeek en dat sinds 1 januari 2016 Berg en Dal heet. 

Vernieling van bomen 
In de nacht van 27 op vrijdag 28 juni zijn langs de Kouwedijk in Ooij ongeveer 150 bomen bewust vernield – volgens de media – met een klepelmaaier. Op de site van de gemeente Berg en Dal is niets te vinden over het voorval en volgens de lokale media heeft de gemeente geen idee wie het heeft gedaan, maar er lijkt opzet in het spel.  

Tevens wordt in de media aangegeven door een medewerker van het bedrijf dat de bomen op zal ruimen, dat de schade mogelijk meer dan 75.000 euro zal zijn. Zaterdag 29 juni heeft de gemeente Berg en Dal de Kouwedijk af moeten sluiten omdat er een gevaarlijke situatie was ontstaan, door takken op de grond en uitstekende puntige takken. Tevens was aangegeven dat er zo’n 150 bomen waren vernield. 
Nadat de opruimwerkzaamheden waren afgerond, kon de weg weer opengesteld worden. Aangezien de gemeente geen idee heeft wie deze vernielingen heeft uitgevoerd, roept ze getuigen op om zich te melden bij de afdeling Beheer Openbare Ruimte van de gemeente Berg en Dal. 

Op de gemeentelijke site is niets te vinden over deze vernieling van 150 bomen, geen nieuwsitem, geen schriftelijke vragen van welke fractie dan ook. Zelfs in de dorpsagenda Ooij is niets te vinden. 
De vraag is nu wat er gaat gebeuren met de bomen en of de bomen worden onderzocht op ‘verwondingen door de vernielingen’. Daarnaast wie gaat de schade vergoeden en heeft de gemeente hiervoor al een budget ‘klaarstaan’.

Daarnaast is er weinig te vinden over de plaats Ooij op de gemeentelijke site. In het gebied is de Stichting Landschap Ooijpolder – Groesbeek actief. De Stichting zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van landschapselementen in het agrarisch cultuurlandschap. Volgens de Stichting vertellen de landschapselementen de geschiedenis van het gebied en over de manier waarop de mens vorm geeft gegeven aan het landschap. Het statutaire doel van de Stichting heeft als doel ‘het behouden en ontwikkelen van landschapselementen ten behoeve van flora, fauna, cultuurhistorie, natuurgerichte recreatie en educatie’. 

Het werkgebied van de Stichting beslaat de gemeente Berg en Dal. Belangrijk is hoe de Stichting denkt over de vernieling van de 150 bomen. Niet duidelijk is tot nu toe wat voor bomen vernield zijn en of de bomen kunnen blijven staan of dat er andere bomen geplant moeten worden en welke bomen. 

(Bronnen: Omroep Gelderland, De Stentor, Henk Baron, Onze Stad Nijmegen, AD, Gemeente Berg en Dal, Stichting Landschap Ooijpolder-Groesbeek, Wikipedia) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 03.07.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights