Chemisch lab (© Michal Jarmoluk via Pixabay)

BERGEN OP ZOOM – De milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) heeft volgens de regionale media ontdekt dat het siliconenbedrijf Soudal – gelegen op het terrein van Sabic – in 2023 veel meer schadelijke (giftige) stoffen heeft uitgestoten dan was toegestaan.  

Giftige stoffen 
Opvallend in dit dossier is dat met zoeken op de gemeentelijke site van Bergen op Zoom niets te vinden is over vervuiling van wat dan ook door óf Soudal, óf Sadic, óf over PFAS. Het enige wat te vinden is een oud artikel over de ‘Herinrichting Platanenbuurt Gageldonk-West’ waaruit gebleken is dat er in 2019 PFAS in de grond is gevonden. 

In ieder geval heeft MOB zich gemeld bij de Omgevingsdienst, die een boete heeft opgelegd van 10.000 euro, wanneer het bedrijf wéér over de grens zou gaan. Dus niets over de vervuiling van 2023, waarbij is gebleken dat Soudal in juli ruim 100 maal de toegestane hoeveelheid  zogenaamde ‘zeer zorgwekkende stoffen’ (zzs) zou hebben uitgestoten. Volgens de gegevens zouden de stoffen schadelijk zijn voor mens, dier en milieu, waarbij de stoffen kankerverwekkend kunnen zijn. 

De woordvoerder van het bedrijf heeft laten weten dat het een éénmalige overschrijding is geweest. Daarnaast hebben beide concerns in de chemie gezocht naar een oplossing om de uitstoot te verminderen. Dit zou volgens beide bedrijven moeten kunnen voor 1 februari 2025. Is de oplossing er dan niet, dan wordt bij elke overschrijding van de norm een boete opgelegd.  

Tevens heeft MOB al sinds 2019 Sabic in de gaten gehouden. In dat jaar was er een uitstoot van PFAS, dat pas 2 jaar later ‘opgelost zou zijn’. In de afgelopen jaren heeft de regionale krant PZC een dossier over PFAS en uitstoot op onder meer de Westerschelde en in Brabant aangelegd. En uit de media is gebleken ( een artikel van BN de Stem van 10 juni 2022) dat Sabic PFAS in de Westerschelde heeft gestort. 
Het artikel geeft zelfs aan dat jaarlijks zo’n 50 kilo PFAS in de Westerschelde – in de buurt van Bath – terecht komt. Het werd openbaar gemaakt door de Zeeuwse gedeputeerde Dick van der Velde in een overleg van de Staten. 

Het vreselijke van het verhaal was dat de gedeputeerde van Zeeland het niet wist en net voor de vergadering een telefoontje van de provincie Noord-Brabant had gekregen. Maar bovenal was het zorgelijk dat het bedrijf gewoon een vergunning had om PFAS te lozen. Het was een vergunning van de provincie Noord-Brabant, die wel meldde dat men wilde dat de lozing van PFAS met 90 procent verminderd zou moeten worden. 
Daarnaast was op dat moment al bekend dat de 50 kilo van Sabic komt boven op de 21 kilo PFAS die al uit de rioolzuivering kwam bij Bath. Daarnaast was toen ook al bekend dat in België 3M bij Antwerpen jaarlijks 5.000 kilo PFAS in de Westerschelde liet stromen. 

En ondertussen gaan de wetenschappers verder met stoffen op lijsten te plaatsen, zoals het RIVM, die laatst weer kwam met ‘Totale lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen’ (geactualiseerd in mei 2024). Met respect voor dit soort organisaties en al die lijsten, maar probeer maar eens de lijst te doorgronden – op deze lijst staan ruim 400 stoffen – en zoek maar eens naar stoffen, zoals PFAS, PFOS, PFOA en GenX. Maar wat nog erger is, of dat de onderzoeken naar besmetting ook altijd wel optimaal gebeuren. Een beek met een PFAS besmetting wordt niet gekoppeld aan een vliegbasis, een besmetting in een riool wordt niet gekoppeld aan een cocaïnewasserij en een dumpplaats van drugsafval wordt niet standaard gecontroleerd op stoffen uit de zzs-lijst, laat staan op leden van de PFAS-familie. Zou er al iemand zijn geweest, die een PFAS vervuiling in grondwater, riool of grond ooit heeft gekoppeld aan een drugslab? 

En ondertussen blijken de lijsten met gifstoffen – die niet overal worden gecontroleerd – zich lekker uit te breiden. Zo staat op de site van GGD Leefomgeving een artikeltje te lezen over purschuim (Pur staat voor polyurethaan). Bij gebruik van purschuim kunnen ook schadelijke stoffen vrijkomen, zoals isocyanaten. Laat nu een van bovenstaande bedrijven purschuim en andere schuimen in het assortiment hebben.

(Bronnen: Gemeente Bergen op Zoom, AD, PZC, BN de Stem, RIVM, Noord Geest, Stichting Mobilisation, Soudal, Sabic, GGD Leefomgeving)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 01.07.2024

Een gedachte over “Uitstoot giftige stoffen veel te hoog”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights