Iepziekte (© gem Zaanstad)

ZAANSTAD – In de regionale media staat deze week een artikel te lezen over de iepziekte, een zeer besmettelijke ziekte. Zo geeft men aan dat onder meer bomen in de Wibautstraat, op het Hembrugterrein in Zaandam en langs de Wandelweg in Wormerveer zijn aangetast. Gemeld wordt dat de besmette bomen – besmet met de iepziekte –  binnen 2 weken af zullen sterven. 

Iepziekte 
De gemeente Zaanstad heeft een pagina op de gemeentelijke site over de iepziekte. De gemeente meldt dat de iepenspintkever een schimmel bij zich draagt, waarbij de schimmel wordt overgebracht als de kever de iep aanvreet. Op die manier tast de schimmel de boom aan. De iep kan hierdoor in stress raken, waardoor het afweersysteem van de boom een hars aanmaakt. Hierdoor kan de boom de schimmel isoleren, maar ook de eigen houtvaten, die door de hars worden verstopt. Delen van de boom krijgen geen voedsel meer en sterven af. Hierdoor vallen de takken en gaat de iep dood. 

Als de boom dood is, vliegen de kevers naar de volgende en kunnen daar weer een boom aantasten. Ook via wortelcontact kan de besmetting van iep naar iep overgedragen worden. De ziekte komt het meest voor bij warm weer en komt daarom elk jaar voor in de periode van mei tot oktober.  
Zaanstad geeft aan dat zieke bomen niet te genezen zijn, maar wel opgespoord moeten worden, zodat ze gekapt kunnen worden. Hierdoor kunnen de kevers zich niet vermeerderen. 

Ook in de media wordt aangegeven dat zieke bomen zo snel mogelijk gekapt moeten worden om de verspreiding tegen te gaan. Daarnaast is het de bedoeling om voor de verdwenen bomen binnen 2 jaar nieuw groen aan te planten en liefst een nieuwe generatie resistente iepen. De iepen worden elke 4 jaar in Zaanstad geïnspecteerd op ziekten. Dit gebeurt tijdens een boomveiligheidscontrole, maar tevens worden de bomen in de tussentijd wel in de gaten gehouden. 

De gemeente Zaanstad heeft laten weten dat in sommige gevallen een aanvraag voor een kapvergunning niet nodig is bij dode bomen en bomen met een besmettelijke ziekte. Naast een aantal andere redenen, wordt de kap zonder vergunning de noodkap genoemd. In de afgelopen tijd is er nogal wat noodkap geweest. Onder meer:

  • 3 juli 2023:  een grote iep op het schoolplein van basisschool Het Zaanplein aan het Roggeplein in Zaandam 
  • 27 juni 2023:  155 iepen langs het Noordzeekanaal aan de N246
  • 10 januari 2023:  een iep aan de Fortuinweg, Zaandijk

Zo zijn er ook andere bomen gekapt met andere ziekten. Tevens gaf de gemeente Zaanstad aan dat de boominspecteurs in juni 2022 op de hoek van de Panneroodstraat en de Vrieschgroenstraat in Zaandam 3 zieke iepen hebben aangetroffen. Ook deze iepen werden gekapt omdat de bomen de iepziekte hadden.  Het komt vaker voor dat de bomen ziek zijn. Zo is in juni 2021 een artikel in de lokale media verschenen dat in de gemeente Schagen 58 zieke bomen zijn aangetroffen. Hierbij ging het om de iepziekte, de essentaksterfte of kastanjebloedingsziekte. De bomen stonden op verschillende plekken in de gemeente, onder meer een halve eeuw oude iep aan de Veersloot in Dirkshorn.

In september 2022 kwamen de lokale media met het bericht dat tijdens de jaarlijkse controle in Hollands Kroon is gebleken dat er bomen waren die de iepenziekte hadden. Hierbij ging het om 1.400 zieke bomen. De bomen zijn toen allemaal verwijderd.

(Bronnen: Gemeente Zaanstad, zaanstad.nieuws.nl, Noordhollands Dagblad, Regio Noordkop)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 30.06.2024

2 gedachte over “Op meerdere plaatsen zieke bomen aangetroffen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights