Delftse stoep (© gem Harderwijk project Waterfront)

In de gemeente Harderwijk worden alle verschillende woningen in de nieuwe wijk Waterfront gevonden met een zogenaamde Delftse stoep. Volgens Harderwijk is dit een kleine strook voor de woning die het huis met de straat verbindt. In 2019 schreef de site In de Buurt over Delftse grachtenpanden die een hekje voor de gevel hebben. 

De Delftse stoep 
Vroeger werd de Delftse stoep gebruikt om spullen neer te zetten, die men in huis niet kwijt kon. Tevens was zo’n stoep belangrijk voor het sociale gedeelte in het leven. Op het moment dat het trottoir breed genoeg bleef, kon men een gedeelte gebruiken. 

De ruimte van het trottoir moest breed genoeg blijven voor rolstoelen of kinderwagens. Mocht dit het geval zijn, dan kon men de ruimte dicht tegen de woning aan, gebruiken om een bankje of bloembakken neer te zetten. Het was een wijze om op een vriendelijke wijze de zone tussen openbaar en privé aan te geven. 

Dit gedeelte werd dan de Delftse stoep genoemd. Vaak kon men hier zitten en tevens de buren ontmoeten. Daarnaast kon de Delftse stoep ook een status tonen, vooral gezien de grootte en het materiaal wat gebruikt werd. 

Harderwijk gaf aan dat men steeds vaker de Delftse stoep weer terug ziet in het straatbeeld. Het is een plaats waar men zit, eet, drinkt en op de kinderen let. Hier wordt aangegeven dat het hoort bij de stad en daarom eigendom van de gemeente is. 

In centrum Lelystad 
Lelystad krijgt ook een Delftse stoep. Dit zal gebeuren bij de 24 woningen die zijn gekomen in het oude pand van de Hema (Stadhuisstraat en Stadhuisplein). Middels de Delftse stoep komt er een duidelijke scheiding tussen winkelgebied, de openbare ruimte en privégebied. 

Doordat voor de woningen een Delftse stoep aangelegd wordt, lopen bezoekers van het gebied niet meer direct langs de woningen, maar op afstand. Het gebied is een winkelgebied, waarin bezoekers dicht bij de panden langs komen. 

Bij woningen is dat minder gewenst. Om de inkijk te voorkomen, is er van alles verzonnen, maar het is niet goed voor het gebied. Daarom wordt er gewerkt aan de Delftse stoep, waarbij zo’n anderhalve meter strook gebruikt gaat worden. 

De bedoeling is dat voor elke woning een stenen bak gaat komen. Een gedeelte kan men gebruiken als zitplaats, een ander gedeelte als een plantenbak. Hierdoor ontstaat een plaats buiten, een soort voortuintje. 

Het ultieme doel is dat de bewoners meer privacy krijgen en de bezoekers van het gebied niet direct langs de woningen lopen. Daarnaast geeft de gemeente aan dat het gebied aantrekkelijker wordt met een grotere mate van sociale veiligheid op straat. Tenslotte zal de combinatie van bankjes en plantjes meer kleur in de straat brengen. 

(Bronnen: Waterfront Harderwijk, Gemeente Harderwijk, In de Buurt Delft, Wikipedia, Schoemaker Plantage, Omroep Flevoland, Radio Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights