Actie XR Lelystad (© XR Lelystad)

Gratis kleding in de strijd tegen Fast Fashion. Elke ochtend hetzelfde ritueel: wekker – opstaan – kleren aan. Dat laatste is voor sommigen zo gepiept: is het schoon en netjes? Klaar! Voor anderen vraagt het minutieuze voorbereiding: is het on trend, is het de laatste mode? En daarin schuilt een probleem: er wordt wereldwijd steeds meer én vaker (goedkope) kleding geproduceerd.

Fast Fashion collecties volgen elkaar in moordend tempo op. Een groot deel wordt maar kort gedragen. Een deel wordt nooit verkocht. Er belandt enorm veel kleding op de vuilnisbelt. Daarom heeft XR Lelystad op 25 mei gratis ‘preloved’ kledingstukken gehangen in de New Yorker. Met het aanbieden ervan vestigt Extinction Rebellion (XR) de aandacht op de duistere kant van de mode-industrie. Andere winkels zullen volgen.

Guerrilla Fashion
Het ludieke, publieksvriendelijke protest vindt plaats sinds december 2023. Rebellen van XR gaan onopvallend modezaken binnen en hangen tweedehands kleding in de rekken. Aan de kleding zitten gele labels waarop wordt uitgelegd waarom het kledingstuk gratis is. ‘De mode-industrie is vervuilend en heel schadelijk voor milieu en klimaat. Daar is een wereld te winnen’. 

Stukken van de reguliere winkelcollectie krijgen een ‘bijsluiter’ in de vorm van een roze label met de kille feiten: ‘Elke seconde wordt er een vrachtwagenlading vol kleding verbrand.’  XR noemt het Guerrilla Fashion – een verwijzing naar het heimelijk karakter van het initiatief.

Voorbeeld uit Den Haag krijgt landelijk navolging
Na een aantal lokale acties, onder andere in Den Haag, is Guerrilla Fashion dit weekend opgeschaald naar een landelijke actie. XR afdelingen hebben meer dan 75 winkels in 27 Nederlandse steden opgevrolijkt met een duurzaam en gratis alternatief voor Fast Fashion. Ook XR Lelystad was dus van de partij. Met ondersteuning van Grootouders voor het Klimaat. En met een reden!

Fast Fashion schaadt het klimaat
De mode-industrie neemt maar liefst 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen voor haar rekening. Meer dan de mondiale luchtvaart en scheepvaart samen; in omvang vergelijkbaar met de totale uitstoot van broeikasgassen van de hele Europese Unie!

Zo draagt de mode-industrie flink bij aan de opwarming van de aarde. En dat is niet alles: Fast Fashion zorgt voor ca. een derde van de microplastics in oceanen en voor een vijfde van al het afvalwater wereldwijd.
Uitbuiting van medewerkers is nog aan de orde van de dag. ‘Het is geen rocket science – een jas of jurk van minder dan twee tientjes is niet duurzaam en ethisch geproduceerd.’

Eisen
Op de website van Guerrilla Fashion laat XR de modeketens weten wat van ze verwacht wordt:

  • Vertel de waarheid 
  • Stop de overproductie 
  • Behandel je werknemers eerlijk 
  • Promoot duurzame alternatieven.

Alle eisen zijn voorzien van een uitgebreide onderbouwing. XR is duidelijk: ‘Totdat jullie je verantwoordelijkheid nemen en verduurzamen komen we terug – met nog veel meer.’

Extinction Rebellion
XR is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Activisten van XR zetten druk op overheden met vreedzame, creatieve en ontregelende acties om te zorgen dat zij maatregelen nemen om de klimaat- en ecologische crisis te beteugelen.

Sinds de oprichting in 2018 is XR één van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. Ze brengt gewone mensen van alle leeftijden en uit alle delen van het land bij elkaar.  In Nederland maakt een grote meerderheid zich serieuze zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Dat ziet XR terug in de beweging: elke maand zijn er méér lokale XR groepen actief.

(Bron: Persbericht XR Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 25.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights