Wandelen Oostvaardersplassen (© prov Flevoland)

Boswachter Rosan op den Kelder – onder meer werkzaam in de Oostvaardersplassen – heeft op de Boswachtersblog laten weten dat vanaf 23 mei de deelgebieden Driehoek, Oostvaardersbos en Kotterbos weer opengesteld zijn voor bezoekers. 

Driehoek 
De boswachters hebben afgelopen week kunnen vaststellen dat de groep Heckrunderen, die in de winter gebruik heeft gemaakt van de Driehoek, ondertussen weer in het grazige deel van de Oostvaardersplassen rondloopt.

Hierdoor kan de Driehoek weer opengesteld worden voor bezoekers, wat weer een mooi moment zal zijn voor de vogelliefhebbers. De Driehoek is één van de meest vogelrijke delen van de Oostvaardersplassen.   

Dit komt onder meer door de afwisseling in vegetatie en de nabijheid van het moeras en de graslanden. Op dit moment zijn er kiekendieven, blauwborsten en roerdompen te ontdekken. Tevens is er een koereiger in de Driehoek, waar ook nog een kudde Konikpaarden staat. 

Natuurlijk mag de zeearend niet vergeten worden. Volgens de boswachter zit al weken lang een onvolwassen dier bovenop de stam van een dode boom. Zodoende heeft het dier een prachtig uitzicht over de waterlanden en het assortiment van verschillende watervogels. 

Vanuit de zeearendhut kan de bezoeker over het kerngebied van de Oostvaardersplassen kijken. En het uitzicht is nog beter, want er is een gloednieuwe Swarovski telescoop aanwezig, zowel beneden als boven. Beide zijn gefinancierd vanuit het Europese Leader-subsidieprogramma. 

Oostvaardersbos en Kotterbos 
De Oostvaardersplassen vanaf de Almeerse kant zijn ook weer bereikbaar om in een gedeeltelijk deel te wandelen of te fietsen. Zo is het noordelijk deel van het Oostvaardersbos en het oostelijk deel van het Kotterbos weer open voor bezoekers. 

Tijdens de winter en het vroege voorjaar waren deze gebieden gesloten om rust te geven aan de grote grazers en andere dieren. Tevens zijn beheerwerkzaamheden uitgevoerd. In delen van alle 3 de gebieden zijn honden niet toegestaan. 

In de gebieden zijn bezoekers weer welkom in het voorjaar. In de lente kan men de vogels weer volop horen. Daarnaast leggen de vogels ook weer eieren en worden er weer dieren geboren. Dit is natuurlijk genieten. 

Maar als bezoeker en gebruiker van de gebieden moet men wel rekening houden met de vogels en alle andere dieren. Blijf daarom op de bestemde wandel- en fietspaden. Neem een hond aangelijnd mee in de gebieden waar dit is toegestaan.  

(Bronnen: Nieuwsbrief Oostvaardersplassen, Boswachtersblog, Flevopost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights